EXCLUSIV VIDEO | Masa de Crăciun a românilor, cu carne de porc din import. Doar 20% din carnea pe care o cumpărăm din magazine pentru sărbători este de la producătorii români 

Publicat: 14/12/2022, 11:00
Actualizat: 14/12/2022, 11:01

Sărbătorile de iarnă se apropie și cum românii respectă tradițiile, vor pune pe masa de Crăciun și de Revelion friptură, tobă, caltaboș, lebăr și alte preparate din carne de porc. Producătorii spun că, deși cererea crește în luna decembrie, carnea de porc nu va lipsi din magazine, însă ea va fi doar 20% autohtonă, restul va fi din import, din cauza pestei porcine africane, care a golit fermele românești. 

“Interesul a fost, este și cred că va fi foarte mare în continuare, pentru că, știți, există o vorbă, pentru români, cea mai bună carne de pasăre e porcul. Ca atare, având această tradiție de consum a cărnii de porc în perioada sărbătorilor de iarnă, de regulă, în fiecare an, a fost o creștere a cererii”, spune, pentru Gândul, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Oamenii vor avea și în acest an carne de porc proaspătă în galantare, însă nu din România. Fermierii din țară nu mai pot asigura decât un mic procent din carnea proaspătă românească. Conform datelor oficiale, țara noastră asigură în acest moment doar 20% din carnea de porc proaspătă pentru consum.

“Aici nu intră în calcul sacrificările pe autoconsum, adică porcii care se taie în gospodăriile populației. În realitate, nimeni nu știe câți porci sunt acolo sau cât se taie în gospodăriile populației”, precizează președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Carnea de porc nu va lipsi din magazine. “Când cererea este mare, cresc importurile”

În condițiile în care, în luna decembrie, cresc vânzările de carne de porc, pentru că românii vor să pregătească tradiționalele produse pentru Crăciun și Revelion, aceasta nu va lipsi din magazine, dar cel mai probabil nu va fi de la producătorii români, ci din import.

“În continuare, carne de porc va fi, chiar dacă nu produsă în România. Pentru că importurile, în această perioadă de cerere ridicată, cresc foarte mult.

Românii consumă în continuare carne de porc și în cantități, aș spune, în creștere, chiar dacă, din păcate, datorită pestei porcine africane care ne-a răvășit fermele în ultimii cinci ani și jumătate, multe dintre fermele românești nu mai pot produce și au rămas goale”, a adăugat Ioan Ladoși.

“Cât costă un kilogram de carne de porc la producător și de ce prețurile se dublează în magazine”

Prețul unui kilogram de carne de porc diferă foarte mult de locul din care este achiziționată, diferențele fiind foarte mari între piața micului crescător și fermele comerciale.

„Piața românească a cărnii de porc este, practic, fragmentată în două părți mari: piața micului crescător și piața cărnii de porc produsă în ferme comerciale autorizate sanitar-veterinar. Raportul dintre cele două este cam egal, chiar poate în favoarea micilor crescători. Din acest motiv, avem și două categorii de piețe aferente fiecărui segment.

Pe de o parte, piața micului crescător, unde la acest moment se vând porcii în viu undeva între 16-18 lei/kg. Prin comparație, fermele comerciale, la acest moment, din ce îmi transmit colegii, au un preț de vânzare la poarta fermei, în viu, undeva la 9,50 lei. Deci este o diferență majoră între cele două categorii de prețuri”, a explicat Ioan Ladoși.

Diferențele de preț vin și din faptul că micii fermieri pot face vânzări directe, în timp ce fermele comerciale pot vinde legal carnea doar către abatoare, de unde se adaugă mai multe costuri, iar carnea ajunge în magazine la prețuri mult mai mari decât cele de la poarta fermei.

“Ca atare, aici intervine abatorul, apoi procesatorul și retailerul, până ca animalele noastre sau carnea acestora să ajungă în galantarele din toată țara”, a mai spus președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ