Britanicii fac față tot mai greu iernii. Din ce în ce mai mulți sunt nevoiți să apeleze la așa-numitele „bănci de căldură” din cauza prețurilor uriașe la energie

Britanicii fac față tot mai greu iernii. Din ce în ce mai mulți sunt nevoiți să apeleze la așa-numitele „bănci de căldură” din cauza prețurilor uriașe la energie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20/12/2022, 13:52

Întreaga Europă se confruntă cu creșteri foarte mari ale prețului energiei electrice și gazelor naturale, iar mulți europeni abia se descurcă să își plătească facturile de la lună la lună.

Venirea iernii a dus inevitabil la creșterea și mai puternică a prețurilor, iar mulți europeni sunt nevoiți să reducă drastic temperatura din locuințe.

Britanicii, însă, par de departe cei mai afectați europeni de această situație dificilă. Astfel, mulți dintre ei au ajuns să fie nevoiți să apleze la așa-numitele „bănci de căldură”, adică spații publice special amenajate de către autorități, în care localnicii se pot refugia pentru a se încălzi. Cei mai mulți dintre cei care apelează la astfel de spații spun că nu își permit să plătească facturile uriașe, astfel că le este pur și simplu imposibil să mai pornească încălzirea în propriile locuințe.

În fiecare dimineață, în zilele sale libere, Mary Obomese se îmbracă în haina sa de iarnă și se îndreaptă către Biblioteca Woolwich din sud-estul Londrei, unde își petrece două ore la computer și încălzește.

Femeia de de 52 de ani, care lucrează ca asistent medical în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, se numără printre cei care apelează la „băncile de căldură” pentru că nu își permite să pornească centrala prea des acasă, potrivit Reuters.

Războiul din Ucraina a dus la o creștere bruscă a prețurilor gazelor naturale, agravând situația din Marea Britanie, care se confruntă acum cu una dintre cele mai ridicate rate ale inflației din rândul țărilor dezvoltate.

„Când ne este frig, ne îmbrăcăm gros sau ne învelim cu pături”

Obomese, care locuiește într-o locuință socială și câștigă aproximativ 1.500 de lire sterline pe lună, este principalul sprijin al familiei sale din punct de vedere financiar. Cei doi copii ai săi încă sunt la școală, iar soțul ei lucrează ca jurnalist independent.

De la începutul iernii, membrii familiei au folosit intermitent încălzirea locuinței. În general, porneau centrala dimineața, iar apoi o opreau pentru cea mai mare parte a zilei, până la sosirea copiilor de la școală.

„Când ni se face frig, ne îmbrăcăm cu haine groase sau ne punem în canapea și ne acoperim cu pături”, spune ea.

Familia lui Obomese face parte din cei 4% dintre britanici care au declarat că nu au reușit să își achite facturile la energie, potrivit unui sondaj din decembrie efectuat de Oficiul Național de Statistică (ONS). Familia a fost nevoită să amâne plățile de luna trecută și se teme că va trebui să facă același lucru și luna aceasta.

Probleme în prag de Crăciun

„Îmi este foarte greu atunci când copiii îmi spun «mami, mami, îmi e frig»”, spune Mary. Problemele sunt tot mai mari mai ales în contextul în care, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Marea Britanie se confruntă cu un val de aer rece, care a dus la temperaturi extrem de scăzute și ninsori abundente.

Ea a spus că acum folosește un ceainic obișnuit în loc de unul electric, pentru a menține costurile mai reduse.

Chiar dacă „băncile de căldură” oferă un refugiu celor care nu își pot încălzi locuințele, directorul bibliotecii, Amy Jackson, spune că există încă un stigmat legat de folosirea acestora.

„Cred că mulți oameni sunt, oarecum, din păcate, stânjeniți și puțin rușinați să recunoască faptul că uneori le este greu”, spune Jackson.

Ea a adăugat că este „atât de păcat că băncile de căldură trebuie să existe în zilele noastre” și că serviciul este folosit de o gamă largă de oameni, inclusiv de persoane fără adăpost.

Mulți britanici au dificultăți în a-și permite produse de bază, prețurile alimentelor crescând anul acesta în cel mai rapid ritm din 1977 până în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Cum votăm la alegerile din 9 iunie? Cinci ștampile, cinci buletine de vot
×