EXCLUSIV | Primarul din Călinești Oaș deszăpezește personal drumurile comunei, cu utilajele administrației locale. Dinu Birtoc: „O fac din plăcere”

EXCLUSIV | Primarul din Călinești Oaș deszăpezește personal drumurile comunei, cu utilajele administrației locale. Dinu Birtoc: „O fac din plăcere”
Publicat: 31/01/2023, 18:27
Actualizat: 31/01/2023, 18:36

Cei 45 de kilometri de drumuri din comuna Călinești Oaș, situată în județul Satu Mare, au fost deszăpeziți, azi-noapte, de primarul Dinu Birtoc. Folosindu-se de autospecialele administrației locale, edilul spune că a luat această decizie pentru a economisi bani la bugetul local, iar acțiunea de deszăpezire o face „din plăcere”, de mulți ani, încă de când a intrat în politică și în administrație locală.

Azi-noapte, primarul a postat pe contul său de Facebook două clipuri în care afla la volanul utilajului de deszăpezire, pe străzile din Călinești Oaș. Deoarece deţine permis de categoriile B,C, şi E, Dinu Birtoc poate conduce fără probleme cele două autospeciale pe care le-a achiziționat cu scopul de a fi folosite de administrația locală.

Edilul a declarat, pentru Gândul, că deși are angajați la primărie care s-ar putea ocupa de deszăpezire, legea nu îi permite să le ofere acestora sporuri de noapte, iar contractarea unei firme specializată l-ar costa foarte mulți bani.

„Avem angajați la primărie, sigur. Pe de-o parte, sunt angajați și nu poți să-i obligi să conducă un utilaj, mai ales pe timp de noapte, iar, pe partea cealaltă, am încercat să văd dacă există o variantă ca să pot să le dau un spor – nici aceea nu este legală. Și, atunci – sigur, nu este de acum și nu o fac din obligație. O fac din plăcere, că asta îmi place să fac și o fac de mulți ani. Economisesc bani la bugetul local, așa am decis să administrez de când am intrat în politică și de când fac administrație locală.

În urmă cu trei sau cinci ani, în celălalt mandat, am avut contract cu o firmă și am constatat că ne costă foarte mulți bani. Ne-am decis să cumpărăm utilaje, am cumpărat două utilaje, unul nou, unul second hand, așa că ne facem treaba singură. În loc să plătesc vreo 200.000 de mii, cât ar fi, plătim vreo 3.000-4.000 lei sau chiar 5.000 de lei motorina și am economisit niște bani la bugetul local”, a afirmat Dinu Birtoc.

„Ne-am descurcat cu o singură autospecială și am reușit să parcurgem majoritatea drumurilor”

Întrebat dacă reușește să facă față acestei situații de unul singur, primarul din Călinești Oaș a precizat că este ajutat de către un coleg la operațiunea de deszăpezire.

„Nu sunt singur, mai am un coleg, care e la agricol și mă înțeleg bine cu el și chiar mă ajută. Avem două utilaje, când avem ninsori abundente, intervenim cu amândouă. Dimineață n-a fost cazul, pentru că a nins mai puțin de 10-15 centimetri și ne-am descurcat cu o singură autospecială.

Noi avem în jur de 45 de kilometri de drumuri laterale unde care trebuie să intervenim, fără drumul județean. Acolo unde intervine județul, avem patru sate aferente și fiecare au străzi și sunt școli și sunt angajați care lucrează. Sunt oameni care merg la serviciu și vrem să le putem crea condiții ca să se poate deplasa în siguranță”, a spus primarul din Călinești Oaș.

Mai mult, edilul a menționat că va acționa 24 de ore din 24 dacă se confrunta cu situația în care ninsorile vor fi mai abundente, timp de mai multe zile consecutive.

„Am reușit să parcurgem majoritatea drumurilor, mai puțin câteva străzi, pe care nu am intrat, din cauză că sunt de piatră și stratul de zăpadă nu era atât de mare încât să nu poată să iasă. Am intervenit pe asfalt, care devine foarte periculos în momentul în care avem zăpezi în localitate, pentru că este la munte, nu la șes.

Voi acționa 24 de ore din 24, dacă va fi nevoie. În urmă cu ceva ani am avut ninsori abundente, iar în unele locuri zăpada a ajuns chiar la 80 de centimetri și sigur că, atunci, trebuie să ne mișcăm non-stop, adică doar la pauza de masă și înapoi la drum”, a conchis Dinu Birtoc.

În urma ninsorii de azi-noapte din Călinești Oaș, primarul Dinu Birtoc s-a trezit de la 4 dimineața ca să deszăpezească drumurile, iar de la ora 8 s-a dus la primărie, unde își desfășoară în mod normal activitatea.


CITEȘTE ȘI:

Iarna și-a intrat în drepturi! Cod galben de viscol în România

EXCLUSIV VIDEO | Troiene uriașe și șanțuri pline de noroi în Chitila Triaj, cartierul de la marginea Sectorului 1 al Capitalei. „Chiar dacă vin plugurile, pun zăpada în fața casei mele. O să murim împotmoliți, aici, în mocirlă”

VIDEO | În cizme de cauciuc pe străzile din Craiova. Oamenii sunt nevoiţi să treacă prin curţile vecinilor: ”Nu este posibil aşa ceva”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York