Piața Obor, vedetă în Financial Times. Ce EXPERIENȚĂ a putut trăi o jurnalistă britanică în București

Piața Obor, vedetă în Financial Times. Ce EXPERIENȚĂ a putut trăi o jurnalistă britanică în București
Sursa FOTO: Youtube
Publicat: 05/03/2023, 13:44

Marea Britanie se confruntă cu o acută criză de legume, drept pentru care jurnaliștii caută să prezinte situația și în alte state europene. O echipă Financial Times a filmat la București, în Piața Obor, iar jurnalista Erica Wagner a concluzionat  – „Printre favoritele mele!”.

În Piața Obor, cea mai mare din țară, verdeţurile de sezon sunt la preţuri rezonabile şi din belşug, observă britanicii.

„Salata o salată frumoasă, untoasă la 3 lei”

Pentru Erica Wagner, este o încântare să meargă la cumpărături în Obor, unde are garanția că găsește produse de sezon, de la salată și urzici până la lobodă.

Cumpăr o salată frumoasă, untoasă, de la Florian cu 3 lei – adică cam 50 de cenţi – împreună cu câteva legături de ceapă de primăvară cu coadă lungă şi luxuriantă; ridichi crocante, roşu aprins; pătrunjel şi mărar. Totalul ajunge la 18 lei. Cocoţat pe taraba lui înălţată din piaţă, grămezi de produse de jur împrejur, Florian mă învaţă să spun „18” în limba română şi aplaudă când spun bine din a treia încercare. Zâmbeşte când spun „mulţumesc” dar cam asta e tot ce pot în româna mea, până acum”, îşi începe articolul jurnalista FT.

Sunt la Piaţa Obor, cea mai mare piaţă de produse din ţară, chiar în inima Bucureştiului. Sunt puţine lucruri pe care le iubesc mai mult decât o piaţă europeană – îmi place în special Piaţa Lices, din Rennes, şi piaţa fermierilor de două ori pe săptămână din Dern’sches Gelände, din Wiesbaden – iar Obor a fost adăugată acum pe lista mea de favorite”, mai mărturiseşte ea.

Metroul din Bucureşti este la îndemână şi rapid, iar staţia Obor se află la câţiva paşi de marea hală centrală a pieţei. În jurul ei sunt tarabe mai mici în aer liber pe care se vând ouă, mere, bijuterii, electronice, flori – şi, bineînţeles, vin fiert şi mici, cârnaţii delicioşi care sunt o pasiune naţională. Nouăzeci de tone de produse proaspete ajung aici zilnic pentru a fi vândute: fructe şi legume la parter, cu zeci de tarabe individuale care se întrec în a expune cel mai luxuriant spanac şi cel mai lung praz. Aici există miere, ierburi şi nuci, precum şi un automat uriaş care oferă iaurturi de diferite grosimi. Urci scara rulantă şi găseşti măcelari, brânzeturi şi brutari. Este deschis şapte zile pe săptămână de la 7:00 până la 19:00 – ei bine, se închide la 16:00 duminica”, relatează articolul din Financial Times.

Criza legumelor a lovit Marea Britanie

Florian este nedumerit când îi spun, traducând de pe telefon, că nu există salată în Anglia în zilele noastre. Da, ştiu că este o exagerare, dar a fost fascinant – şi nu puţin consternant – să urmăresc de departe Războiul Salatelor. Tesco, Asda, Morrisons şi Aldi au raţionalizat roşiile, salata verde, ardeii şi castraveţii. Twitter este plin de imagini cu pubele goale de salate de la supermarketuri din toată ţara, în contrast cu imagini precum cea postată pe Twitter de Lindsey Hilsum, editor internaţional pentru Channel 4 News, care arată o abundenţă de roşii, ardei şi dovlecei în Herson, un oraş aflat în prima linie a războiului din Ucraina”, insistă jurnalista.

Erica Wagner face referire la postarea lui Lindsey Hilsum, care a arătat o fotografie cu rafturi dintr-un supermarket din orașul ucrainean Herson: „Nu e criză de roşii, dar le găsești în Herson, un oraş din prima linie a frontului care este bombardat zilnic de ruşi, nu într-un supermarket britanic”.

Pentru cei de la Financial Times, a fost un șoc să descopere că marfa vândută pe tarabele din Piața Obor provine din România. „Florian face semne către produsele din jurul lui. Totul este din România, explică el, aşa că nu trebuie să vină de departe pentru această piaţă”, scrie Wagner.

„Comercianţii români se întreabă ce se întâmplă în Marea Britanie (chiar dacă nu vorbesc româneşte, sensul este clar). Când spun Brexit, aud un oftat şi o aprobare din cap. Deşi ştiu că este o explicaţie simplistă, este cea mai uşoară fără limbă comună” – Erica Wagner, jurnalist Financial Times

În cea mai mare piață bucureșteană, ziarista de la Financial Times a descoperit verdeţurile de sezon, de care se declară îndrăgostită:

Va trebui să mă ierţi, pentru că sunt o fată de la oraş şi la început nu am recunoscut coşurile cu frunze ţepoase, un comerciant era dornic să cumpăr de la el. Urzici – urzici, adunate în mod tradiţional primăvara, din care am făcut o supă catifelată, folosind o bază din prazul dulce şi seminţe de fenicul cumpărate vrac. Am încercat şi eu loboda, pe care nu am văzut-o niciodată în Marea Britanie. Atriplex patula, numit uneori „spanac francez” – descopăr – are frunze moi, superbe roşiatice-violet şi adaugă o dulceaţă la salate sau, la fel ca urzicile, poate fi transformată în supă„.

Rețetă de supă de praz și urzici pentru britanici

În articolul ei, Erica Wagner a introdus şi o reţetă de supă de praz şi urzici:

2 sau 3 fire de praz, tăiate în bucăţi de 2 cm;

5 sau 6 grămăjoare mari – purtaţi mănuşi! – de urzici, bine spălate;

2 linguriţe de seminţe de fenicul;

2 linguri de unt;

o lingură de ulei de măsline;

sare şi piper;

3 căni de bulion;

un strop de sos de peşte, dacă nu sunteţi vegetarieni;

pătrunjel, mărar, dacă le aveţi la îndemână şi vă plac.

Rumeniţi prazul în unt şi ulei într-o tigaie până devine moale. Adaugaţi sare, piper şi seminte de fenicul şi mai lăsaţi să se înmoaie împreună cu feniculul câteva minute. Adăugaţi urzicile, amestecaţi, turnaţi bulionul şi lăsaţi să fiarbă aproximativ 10 minute. Se lasă să se răcească şi se dă prin un blender. Adăugaţi o lingură de smântână. Gustaţi pentru asezonare şi adăugaţi sosul de peşte şi dacă preferaţi ierburile proaspăt tocate. Bucuraţi-vă!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern