EXCLUSIV VIDEO | Cine controlează pe cine? Președintele INCIR: „Contracte cu dedicație, vădit tendențios redactate, acordate pe clientelă politică”

Publicat: 02/05/2023, 12:00

Cosmin Șerbănescu, președintele Institutului Național de Control Intern din România (INCIR), a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV despre puterea instituțiilor de control, considerate prima linie de apărare în cadrul organizației. Acesta spune că deși la nivel de legislație lucrurile nu stau deloc rău, deficitul mare apare la nivel de aplicabilitate. Președintele INCIR susține că, de foarte multe ori, atât controlul intern, cât și auditorii interni se feresc să verifice achizițiile, deoarece există încă ingerințe „la nivel de management, la nivel politic și foarte multe contracte cu dedicație”.

Președintele INCIR afirmă că este nevoie de funcționarea la parametri normali și reali a instituțiilor de control, altfel, reversul medaliei va fi greu de „plătit” și „va genera un risc sistemic care va paraliza întreaga arhitectură organizațională a sectorului public din România, în speță modul în care se desfășoară achizițiile”.

„Sunt foarte multe riscuri asociate fraudării proiectelor și activităților incluse în PNRR”

„La nivel de legislație, stăm destul de bine, la nivel de aplicabilitate, este un deficit foarte mare de cunoaștere, o dorință foarte mare de îmbogățire rapidă a unor persoane sau cercuri de influență și de interese care au acaparat, în mare parte, deciziile la momentul respectiv, dacă vorbim de situația pandemică.

De aceea, spuneam că sunt foarte multe riscuri asociate fraudării proiectelor și activităților incluse în PNRR și aici ar trebui să fie un cadru clar de reglementare asupra modului de verificare pentru fiecare proiect și jalon îndeplinit și asupra modului în care s-au cheltuit fondurile, eficiența, eficacitatea, utilitatea, economicitatea în zona respectivă.

Sunt și anumite breșe de control sau o ineficiență a controlorilor interni în cadrul organizației ca primă linie de apărare. Noi numim controlul intern prima linie de apărare în cadrul organizației.

De foarte multe ori, atât controlul intern, cât și auditorii interni se feresc să verifice achizițiile, pentru că este principala problemă cu care se pot confrunta și, de ce nu recunoaștem, sunt ingerințe la nivel de management, ingerințe la nivel politic și sunt foarte multe contracte cu dedicație”, explică președintele INCIR.

„De foarte multe ori, citind caietul de sarcini, condițiile specifice, poți intui, eventual, cine ar fi beneficiarul”

Cosmin Șerbănescu susține că tot ceea ce ține de cheltuirea banilor publici trebuie să fie verificat cu consecvență, cu perseverență și cu celeritate și de Curtea de Conturi, despre care afirmă că are un rol extrem de important în ceea ce înseamnă cheltuirea fondurilor publice.

„Nu mai vorbim de pandemie, când ați văzut tot felul de firme obscure, multe contracte cu dedicație, vădit tendențios redactate, preferențial acordate unor firme pe clientelă politică sau pe interese de grup transpartinice. Și nu în ultimul rând, exploatând niște breșe de control intern și cu complicitatea sau cu supervizarea managerială, dar, de ce nu, trebuie să recunoaștem și printr-un control destul de slab efectuat de Curtea de Conturi.

Pentru că tot ce înseamnă cheltuirea banilor publici trebuie să fie verificat cu consecvență, cu perseverență și cu celeritate și de Curtea de Conturi. Din această perspectivă are un rol foarte important în a evolua modul în care funcționează sistemul de control intern și modul în care sunt cheltuite fondurile publice, pentru că este în interesul nostru comun.

Altfel, se va genera un risc sistemic care va paraliza întreaga arhitectură organizațională a sectorului public din România, în speță modul în care se desfășoară achizițiile”, conchide Cosmin Șerbănescu, președintele Institutului Național de Control Intern.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | „Pandemia” de achiziții din perioada COVID, sub lupă. „Vor aduce multe aspecte legate de fraudarea acestor fonduri”

EXCLUSIV | Parchetul European a cerut Comisiei Europene toate documentele privind achiziția de vaccinuri anti-COVID, inclusiv cele secretizate. Ursula von der Leyen ar urma să fie audiată – surse

EXCLUSIV | CE nu a dat nici Curții de Conturi Europene discuțiile purtate de Ursula von der Leyen cu directorul Pfizer. Cum văd doi europarlamentari încălcarea procedurii la negocierile pentru cea mai mare achiziție de vaccinuri anti-COVID

EXCLUSIV | DNA vrea să afle de la Comisia Europeană de ce România a achiziționat vaccinuri cât pentru 10 ani de pandemie (Surse) 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×