Nicolae Ciucă: Persoanele care au găzduit cetățeni ucraineni refugiați în România vor primi, ÎN SCURT TIMP, banii cuveniți

Publicat: 04/05/2023, 14:18
Actualizat: 04/05/2023, 16:03

Premierul Nicolae Ciucă anunță, joi, că persoanele care au găzduit cetățeni ucraineni refugiați în România vor primi, în cât mai scurt timp, banii cuveniți pentru cazarea și masa celor cărora le-au oferit un cămin.

„Am găsit soluția și asigurăm de la buget fondurile necesare pentru primele trei luni ale acestui an, pentru care centralizarea datelor este deja încheiată. Ulterior, sumele asigurate de la bugetul național, estimate la 200 de milioane de euro pentru anul 2023, vor fi decontate de către Comisia Europeană.

La nivelul Guvernului am făcut deja o serie de demersuri astfel încât, în luna iunie, România să primească 110 milioane de euro pentru acoperirea cheltuielilor prilejuite de asistența umanitară oferită cetățenilor ucraineni, sumă care se adaugă celor 41 de milioane de euro primiți anul trecut.

Mulțumesc tuturor românilor care au oferit sprijin, omenie și solidaritate ucrainenilor refugiați în țara noastră”, a transmis, joi, pe Facebook, șeful Executivului.
Ședință de guvern / Sursa foto: Facebook
Ședință de guvern / Sursa foto: Facebook

Afacerea 50/20

De la 1 mai 2023, Executivul nu va mai deconta niciun leu proprietarilor care adăpostesc refugiați, ucrainenii fiind pe viitor sprijiniți direct, cu sume fixe. Partea proastă pentru cei care au mizat pe banii de la Guvern este că, pentru acest an, fostul program 50/20 nu a fost bugetat, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Anterior modificărilor aduse de OUG nr. 22/2023 la OUG nr. 15/2022, persoanele fizice care găzduiau refugiați ucraineni beneficiau de decontarea din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană şi 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare. Bani neimpozitabili, potrivit art. 1 alin. 10 din OUG nr. 15/2022, care a fost în vigoare până la data de 12.04.2023.

Procedura de decontare a acestor sume a fost reglementată prin HG nr. 336/2022, după cum urmează:

  • Pentru a beneficia de decontare, persoanele fizice aveau obligația de a depune o cerere însoțită de o declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor cuprinse în cerere, copia actului de identitate al solicitantului și documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele, în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă, la autoritățile administrației publice locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se afla locuința în care erau găzduite persoanele refugiate.
  • În termen de 3 zile lucrătoare de la împlinirea termenului de depunere a cererilor, autoritățile administrației publice locale transmiteau situațiile centralizatoare întocmite și certificate pentru realitate inspectoratului județean pentru situații de urgență sau Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, după caz, precum și spre informare instituției prefectului.
  • Inspectoratele, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea situațiilor centralizatoare certificate, virau sumele solicitate în contul 50.06.10 «Sume de mandat cuvenite beneficiarilor, reprezentând cheltuielile cu hrana și cazarea, deschis la unitățile Trezoreriei Statului la solicitarea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, iar în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea acestor sume, autoritățile administrației publice locale efectuau plata sumelor cuvenite către beneficiarii.

Vă recomandăm să citiți și:

Nicolae CIUCĂ: „Salut acordul provizoriu la care a ajuns CE cu statele afectate de situaţia cerealelor din Ucraina”

Ce a pățit un ucrainean de 40 de ani care a REFUZAT să se înroleze în armata lui Volodimir Zelenski

SONDAJ: Doi din trei ucraineni refugiați în România nu plătesc pentru locuințele în care stau. Care e situația în alte state

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×