Legile educaţiei au fost adoptate în Camera Deputaţilor. Ligia Deca: ”Este un pas important pentru învățământul românesc!”

Legile educaţiei au fost adoptate în Camera Deputaţilor. Ligia Deca: ”Este un pas important pentru învățământul românesc!”
Foto: Facebook Ligia Deca
Publicat: 10/05/2023, 16:29
Actualizat: 10/05/2023, 17:41

Legile educaţiei au fost adoptate în Camera Deputaţilor! Proiectul legii învăţământului preuniversitar şi proiectul legii învăţământului superior au fost adoptate miercuri de Camera Deputaţilor, urmând să intre în dezbaterea Senatului.

Proiectul Legii învăţământului preuniversitar a fost adoptat cu 191 de voturi ”pentru”, 68 ”împotrivă” şi 11 abţineri. În cazul proiectului Legii învăţământului superior, au fost înregistrate 189 de voturi ”pentru”, 74 ”împotrivă” şi 10 abţineri.

Ambele legi au intrat în dezbaterea Camerei în data de 5 aprilie, urmând ca acestea să intre în dezbaterea Senatului.

Ligia Deca s-a declarat încântată de succesul legilor în Camera Deputaților. ”Legile educației au fost adoptate, astăzi, de Camera Deputaților! Este un pas important pentru învățământul românesc! Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea și la îmbunătățirea acestor proiecte de legi. Pornim, cu forțe proaspete, către dezbaterea din Senat”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Legile educaţiei au fost adoptate în Camera Deputaţilor. Proiectul Legii învățământului preuniversitar:

– creșterea calității în educație și reducerea analfabetismului funcțional. „Conform studiului PISA, 5 din 10 elevi de 15 ani au competențe matematice, respectiv în domeniul științelor, sub nivelul minim de performanță. Nu pot utiliza gândirea logică în situații cotidiene sau nu pot explica fenomene/procese științifice familiale.”

– în cazul copiilor de 15 ani, 4 din 10 elevi au competențe de lectură sub nivelul minim de performanță, adică citesc un text și nu pot trage ușor concluzii.

– doi din 10 elevi nu au promovat examenul de bacalaureat.

– liceele pedagogice și universitățile vor forma profesorii de învățământ primar. „Profesia didactică necesită studii superioare. Am mers pe varianta în care să păstrăm, în cadrul liceelor pedagogice, specializarea de pedagogia a învățământului primar, iar pentru a avea drept de practică, învățătorii trebuie să parcurgă o licență dedicată.”

– se înființează Corpul de mentorat și licențiere didactică. „Creștem sprijinul pentru cadrele didactice. Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o știm astăzi. Este unul care include 80% practică. Pentru a-l face atractiv, vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, adică salariul unui debutant.”

– pentru școlile mici se va promova o licență didactică cu dublă specializare. „Ne va ajuta să avem profesori calificați pe mai multe domenii înrudite.”

– procesul de licențiere, care înlocuiește procesul e definitivat de până acum, atestă competențele profesorilor și oferă dreptul de practică, faza următoare fiind titularizarea

– formarea continuă se modifică. ”O dată la 5 ani, cadrele didactice vor trebui să obțină 15 credite transferabile ECTS (Sistemul European de Credite Transferabile). Ele pot fi luate în calcul și pentru alte programe de formare.”

– se înființează Centrul național pentru formare și dezvoltare în cariera didactică

– salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. „Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul coaliției pentru a o pune în practică”.

– norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani

– se acordă o primă de două salarii de bază cadrelor didactice care se pensionează

– cresc bursele. „Bursa de merit crește de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună. Bursele pentru olimpici vor fi de 700 de lei pe lună. Permitem ca cei cu performanțe școlare înalte să promoveze 2 ani de studii într-un singur an școlar”

– elevii care câștigă medalii la sporturi olimpice organizate de Federațiile sportive naționale vor beneficia de burse de merit

– Evaluarea Națională rămâne în forma de până acum

– Bacalaureatul se pliază pe fiecare profil. Vor fi două probe de competențe lingvistice, de limbă străină, pentru a crește potențialul de angajare

– va exista Bacalaureatul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl așteaptă de multă vreme

– 10% din locurile de la liceu vor fi dedicate cu prioritate elevilor de etnie romă

– se dorește ca programul „masă caldă” să fie extins pentru cel puțin un milion de copii. „Este o investiție majoră, dar, din toate studiile, am văzut că acest program asigură o retenție școlară foarte bună și ajută la prevenirea abandonului școlar”

– sistemul de transport a fost regândit. „Indiferent de modul utilizat, elevii să aibă asigurate sumele necesare pentru transport. Unde nu avem transport public prin curse regulate, se va merge pe varianta de sumă forfetară lunară din bugetul Ministerului Educației către Direcțiile județene de învățământ, apoi către școală și apoi direct către elev”

– s-a introdus o prevedere prin care profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor să nu mai desfășoare activități didactice cu elevii, cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constituțional.

Înainte de votul din Camera Deputaților, Ligia Deca a îndemnat parlamentarii să voteze noile legi ale educației. 

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie...
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Care este „cel mai stresant aeroport” european? A pierdut 34.000 de bagaje într-un singur an
×