Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă semnalează fenomenul alarmant al sutelor de muncitori asiatici ABANDONAȚI în aeroport

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă semnalează fenomenul alarmant al sutelor de muncitori asiatici ABANDONAȚI în aeroport
FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 19/05/2023, 10:59
Actualizat: 19/05/2023, 15:44

Sute de muncitori din Bangladesh, India, Nepal și Pakistan au parte de un real șoc, în momentul în care ajung în România și constată că locul de muncă, pentru care au plătit sume exorbitante agențiilor de recrutare din țara de origine, în realitate nu există. Este un fenomen de-a dreptul îngrijorător, supus atenției publice de către Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România.

O situație care a luat amploare și în care un număr din ce în ce mai mare de muncitori străini sunt victime ale unei crude înșelătorii, în urma căreia sute de oamenii sunt pur și simplu abandonați în aeroport, fără a mai fi revendicați de vreo agenție sau vreun angajator.

„Au fost cazuri în care au fost peste 30 de persoane rămase în aeroport, într-o singură zi. Fiind conectat la acest domeniu de activitate și la întreg procesul de aducere a forței de muncă, pot spune că principala cauză o reprezintă avizele de muncă obținute de firmele înființate de cetățenii străini. Vorbim aici despre cetățeni din Pakistan, India, Bangladesh și care în spatele acestor avize nu au locuri reale de muncă, ci doar un mecanism de aducere a cetățenilor în țară. Este doar o unealtă în scop de imigrare și implicit trafic de persoane. Vin în România și înființează o firmă. Cu firma respectivă depun la Inspectoratul General de Imigrări solicitări pentru avize de muncă, primesc aceste avize de muncă, apoi depun actele la consulat, în țara respectivă. Oamenii se prezintă la interviu, au dosarul făcut și obțin viza. Însă când ajung în țară ei de fapt constată că nu au unde să vină, pentru că angajatorul este de fapt o firmă de apartament, care nu are niciun contract pentru vreun loc de muncă. Ajung astfel în aeroport și rămân acolo”, a declarat Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

Cu toate ca avizele de muncă se acordă pentru locuri de muncă reale din România, care nu pot fi ocupate de muncitorii din țară, una dintre probleme o reprezintă de fapt lipsa verificării existenței acestor joburi și implicit identificarea acestor rețele de înșelătorie.

Agențiile de recrutare cu experiență de la noi cunosc deja factorii care ar trebui luați în calcul de către autorități pentru combaterea acestui fenomen și au identificat o serie de măsuri în acest sens.

„Un semnal de alarmă ar trebui să îl constituie faptul că firmele respective au acționari străini, administratori străini și sunt nou înființate, cu zero activitate. În condițiile acestea, cred că cei de la Inspectoratul General pentru Imigrări, care văd datele de la Registrul Comerțului, ar trebui să cerceteze aceste spețe și să solicite documente suplimentare”, completează Romulus Badea.

Consecințele acestui fenomen sunt unele nefaste atât pentru muncitorii străini, cât și pentru autorități și nu în ultimul rând pentru angajatori. Este un cerc vicios care afectează piața muncii și blochează posibilitatea angajatorilor de a accesa forță de muncă străină, pentru că aceste fraude ocupă pe nedrept și avizele aprobate de către autorități în cadrul contingentului actual de 100.000 de muncitori străini.

„Tocmai genul acesta de situații frauduloase suprasolicită și blochează Inspectoratul General pentru Imigrări, consulatele și lasă niște oameni pe stradă, nou ajunși în România, fără cazare, fără masă, fără nimic, în condițiile în care ei nu pleacă de acasă de bine ce le e. Mai mult decât atât, pentru angajatorii care își doresc forță de muncă, situația aceasta taie din avizele de munca eliberate în cadrul contingentului aprobat, de 100.000. Cred ca sunt sute de astfel de muncitori străini, niște bieți oameni care ajung până aici, doar pentru a se întoarce în țara de origine. Intermediarii din țările de origine sunt cei care au de câștigat”, este de părere Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă

Pe această cale, Patronatul semnalează aceste fraude și sfătuiește companiile românești care sunt abordate de aceste firme înființate și coordonate de cetățenii străini să fie foarte atente înainte de a accepta asemenea colaborări, pentru că ar putea fi involuntar implicate în cazuri trafic de persoane.

„Problema este aceea a selectării cu atenție a companiilor cu care lucrați. Atunci când vi se prezintă o ofertă prea bună să fie adevărată, din păcate chiar nu este adevărată. Nu puteți crede că nu vă costă nimic să vă aducă cineva oamenii în țară, ba mai mult să se ofere să vă plătească și taxele pentru obținerea unui aviz de muncă. Întrebarea care apare aici este una simplă: dacă eu nu dau niciun ban pentru aceasta operațiune, mai sunt eu clientul? Mai sunt eu protejat în vreun fel? Pot avea anumite pretenții?”, a concluzionat Romulus Badea pe tema responsabilizării angajatorilor români în relația cu traficanții de persoane.

Format din unele dintre cele mai reprezentative companii active în domeniul recrutării de personal străin din România, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a fost înființat în 2020 cu scopul de a susține, promova și reprezenta interesele profesionale, economice și sociale ale antreprenorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Reguli obligatorii pentru cei cu CONT la BANCĂ. S-a stabilit exact ce trebuie să faci...
Amenzi pentru mașina vândută. Ce pot face foștii proprietari
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Melinda Gates a părăsit fundația înființată alături de fostul soț Bill Gates
×