Motivul pentru care OUG pentru creșterea salariilor profesorilor ar putea fi atacată la Curtea Constituțională. Ce spune Consiliul Legislativ

Motivul pentru care OUG pentru creșterea salariilor profesorilor ar putea fi atacată la Curtea Constituțională. Ce spune Consiliul Legislativ
Publicat: 01/06/2023, 18:30
Actualizat: 01/06/2023, 18:43

Ordonanța de Urgență prin care vor fi crescute salariile angajaților din Educație a fost adoptată de Gvern și publicată joi în Monitorul Oficial, însă Consiliul Legislativ a arătat că actul normativ a fost scris greșit și în această variantă este neconstituțional, deși a acordat aviz favorabil de legalitate ordonanței.

Astfel, avizul nr. 576 favorabil al Consiliului Legislativ referitor la proiectul de Ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat punctează o serie de observații și propuneri cu privire la actul normativ.

Cea mai importantă observație este că majorarea salariilor prevăzută în această ordonanță face referire, de fapt, la anul 2022, ceea ce înseamnă că se încalcă un principiu extrem de important din punct de vedere constituțional, cel al neretroactivității.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că – înainte ca varianta finală a ordonanței să treacă de Guvern – a existat un dialog strâns cu Consiliul Legislativ.

„Da, avizul Comitetului Economic şi Social este consultativ pentru Guvern, este obligatoriu de luat și am avut și această etapă pe tot ce înseamnă parcursul legislativ. Nu cred că ordonanța nu este în urma unui dialog. Noi suntem în dialog și, știți foarte bine, am fost în ultimele zile într-un dialog strâns cu sindicatele vizavi de tot ce a comentat și tot ce a avut observații de pus Consiliul Legislativ. S-a explicat și s-au dat explicațiile de rigoare”, a declarat Budăi pentru digi24.ro.

La rândul său, ministrul Educație, Ligia Deca, spune că majorările acordate în această ordonanță „au fost discutate împreună cu liderii federațiilor sindicale în întâlnirile multiple pe care le-am avut în diferite formate. Deci aceste idei nu au fost cuprinse în cadrul normativ fără ca ele să fie discutate, da, și agreate din punct de vedere al formei cu federațiile sindicale. În ceea ce privește sursa de finanțare, ea este din bugetul Ministerului Educației, urmând ca la rectificare să solicităm eventualele sume suplimentare necesare pentru a acoperi majorarea”, a precizat Deca.

OUG pentru majorarea salariilor profesorilor a fost scrisă greșit, iar din ea, așa cum este acum, reiese că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 1.000 lei încă din 2022, spune Consiliul Legislativ. Acest lucru este imposibil, astfel că prevederea scrisă în acest fel este neconstituțională.

Dacă va fi sesizată această ordonanță la Curtea Constituțională, ea ar putea fi respinsă de judecători. Cu toate acestea, fiind vorba despre o ordonanță, sunt foarte puțini cei care pot face acest lucru, deci, cel mai probabil, asta nu se va întâmpla.

C

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale