Simbolul Constanței a rămas fără bani. Constructorii cer încă 13 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor. Ce spune ministrul Dezvoltării?

Simbolul Constanței a rămas fără bani. Constructorii cer încă 13 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor. Ce spune ministrul Dezvoltării?
Sursa foto: Facebook/Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
Publicat: 11/07/2023, 10:03

Cazinoul din Constanța se confruntă cu probleme financiare în timpul lucrărilor de reparații. Constructorii au nevoie de încă 13 milioane de euro pentru finalizarea proiectului. 

Ministerul Dezvoltării a promis să asigure acești bani pentru a vedea în sfârșit simbolul Constanței finalizat. Lucrările au înregistrat un progres mai lent decât s-a anticipat inițial, din cauza descoperirii unor probleme neprevăzute. Ministrul Dezvoltării a vizitat șantierul ieri și a stabilit ca termen de finalizare luna iunie a anului viitor. Aceasta ar fi o mare realizare nu doar pentru orașul de la Marea Neagră, cât un punct central de atracție pentru turiștii care vizitează Constanța.

Termenul inițial stabilit de autorități a fost toamna anului 2022. Cu toate acestea, pe parcursul lucrărilor, constructorii au descoperit mai multe probleme. La începutul reabilitării, s-a constatat că una dintre lateralele Cazinoului era în pericol de prăbușire, ceea ce a necesitat intervenții suplimentare care nu fuseseră prevăzute inițial.

„În cadrul licitației, se menționa că vom restaura doar podelele. Acestea erau din lemn. Deoarece a trebuit să refacem plăcile din beton, a fost necesar să dezafectăm podelele”, a declarat Petre Badea, directorul firmei de construcții.

Nu doar termenele au fost amânate, ci și cheltuielile s-au majorat. Acum, pentru decorațiuni și aripa de est, mai sunt necesari aproape 13 milioane de euro.

„Compania Națională de Investiții va face tot ce este posibil pentru a reda acest obiectiv publicului cât mai curând posibil”, a declarat Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării. „Sper că până în iulie anul viitor va fi finalizat, deoarece atunci expiră autorizația de construcție”, a adăugat Vergil Chițac, primarul Constanței.

Locuitorii din Constanța și turiștii speră că muncitorii vor reuși să readucă Cazinoul la strălucirea sa originală.

„Presupun că îl vor termina înainte ca păsările să-l murdărească”, spune un localnic. Cazinoul de pe faleza orașului Constanța, construit la inițiativa regelui Carol I și inaugurat în 1910, reprezintă un simbol al celui mai mare port al României.

Descoperire istorică în timpul renovării Cazinoului din Constanța

În timpul lucrărilor de renovare, a fost găsită o scrisoare de mare importanță istorică în zidurile clădirii. Este vorba despre un bilet scris în limba germană de către un deținut politic din Sibiu, care a fost adus să lucreze forțat la refacerea Cazinoului în anii 1950.

„Am descoperit recent un mesaj cu o încărcătură istorică și emoțională profundă în zidurile Cazinoului. Este vorba despre un bilet scris în limba germană de un deținut politic din Sibiu.

Cazinoul Constanța a fost renovat în anii 1950 cu ajutorul deținuților politici, iar aceste mărturii cutremurătoare au fost ascunse în zidurile clădirii”, a declarat Vergil Chițac, primarul Constanței.

Traducerea biletului dezvăluie următoarele:

„Iubite prieten, dacă vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.

Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 iulie, până în prezent, 1952, mai, fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 ianuarie 1949 viața mea este în mâinile Domnului, pentru că nu voi fi liber prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat în Heltau-Cisnădie, aproape de Hermannstadt-Sibiu.”

„În fața unor astfel de momente, nu avem nevoie de multe cuvinte. Data viitoare când trecem pe lângă Cazinou, să nu uităm de Marton Iulius și de frații săi de suferință”, a concluzionat primarul Constanței.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Câți copii are Florin Piersic. Cel mai tânăr are 48 de ani
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×