Laude și mulțumiri pentru polițiștii români, dar răspunsul Austriei rămâne NEIN. Predoiu: Nu am venit aici să cer și să fiu refuzat

Publicat: 23/08/2023, 14:24
Actualizat: 23/08/2023, 14:53

Austria nu deschide ușa României pentru Schengen. Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, rămâne la convingerea că sistemul Schengen „nu funcționează” și nu consideră oportună o extindere, în contextul actual. Cu toate acestea, vede progresele României și îi laudă pe polițiștii noștri. Discuțiile „amicale” dintre cei doi oficiali s-au terminat cu un refuz din partea ministrului austriac la ceva ce ministrul român „nu a cerut”. 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a fost miercuri la Viena, unde a discutat cu omologul său austriac despre cooperarea transfrontalieră între cele două state.

Gerhard Karner rămâne îngrijorat de migrația transfrontalieră, dar observă luminița de la capătul tunelului, pe care o oferă planul de acțiune în domeniul criminalității legate de migrație.

Acela a fost un „moment decisiv și de începere a cooperarii, despre care am discutat și astăzi”, a spus Karner la conferința de presă comună cu ministrul Predoiu.

De asemenea, tot în aprilie s-a convenit că în triunghiul format din Ungaria, România și Serbia să se intervină cu patrule comune și prin acest pact „este posibil ca cei care ies prin Ungaria și ajung în România să poată fi urmăriți”, conform oficialului austriac. „Este baza la care am pornit în discuțiile de astăzi”, a declarat Karner.

Această colaborare transfrontalieră arată rezultate deosebite în cadrul unor acțiuni desfășurate în Ungaria, România și Serbia. S-au facut 36 perchezitii în cele trei țări. Au fost arestate 6 persoane, una în Romania, una în Austria, ceea ce arată ca pactul încheiat între noi aduce rezultate.

Au urmat mulțumirile ministrului austriac către cel român pentru „toate strădaniile depuse de autoritățile române”, dar și pentru polițiștii noștri. Lucru care l-a impresionat pe Cătălin Predoiu, care i-a întors aprecierea pentru „gestul generos de a face publice aceste mulțumiri.

Karner: Sistemul Schengen nu funcționează

Întrebat de jurnaliști dacă Austria își menține decizia pe subiectul extinderii Schengen, ministrul austriac a reamintit ce a declarat în urmă cu aproape două săptămâni: „sintemul Schengen, în ansamblul său, nu funcționează”.

Pozitia noastră este că sistemul Schengen nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Vedeți ca sunt controale de frontieră între Germania și Austria, Austria și Serbia, s-a discutat despre controale la frontiera cu Polonia. Nu consider că o extindere este oportună la nivelul actual, a declarat Gerhard Karner.

Drept răspuns la declarațiile lui Karner, ministrul Predoiu a spus că a mers în vizită la Viena să vadă dacă Austria are reproșuri la adresa noastră.

Această vizită este doar începutul unei colaborări care va întoarce „pagina în ceea ce privește subiectul Schengen”, a spus Predoiu.

Nici nu a cerut o schimbare de poziție a Austriei, pentru că „nu este corect”.

Nu am venit aici în paragidma ministrului care vine și cere și a ministrului care refuză. Nu este corect. Dovada este rezultatul din 2022. Modul corect de lucru este de a identifica problemele fiecărei părți si de a găsi soluții.

Cu toate acestea, Predoiu a afirmat că România „nu renunță la interesele sale nicio clipă și ministrul austriac a înțeles asta”. Și, într-o zi, vom ajunge la rezultate, promite Cătălin Predoiu.

Reamintim că, în aprilie, ministrul Gerhard Karner a declarat, la București, că România mai are o „cale lungă până la o protecţie eficientă a frontierelor externe ale UE”.

Sursa: captură ORF TV

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×