Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la summitul I3M. Ciolacu: Ne dorim să dezvoltăm această cooperare

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la summitul I3M. Ciolacu: Ne dorim să dezvoltăm această cooperare
Publicat: 07/09/2023, 12:39

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire bilaterală cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în marja Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, organizat de Guvernul României, despre dezvoltarea relațiilor dintre cele două state.

În cadrul întrevederii bilaterale, premierul Marcel Ciolacu și înaltul oficial polonez au evidențiat pașii importanți care s-au făcut pentru lansarea celui de-al doilea Fond de Investiții și Fondului de Inovare din cadrul Inițiativei celor Trei Mări (3SI), precum și în discuțiile purtate în cadrul celor două evenimente de la București pe tema unor proiecte de interconectare în regiune cum sunt ViaCarpatia și Rail-2-Sea, transmite Guvernul României.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a salutat, totodată, cooperarea foarte bună dintre România și Polonia în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, lansat în 2009 și reînnoit în 2015.

Avem deja o cooperare excelentă în plan politic, de securitate și apărare, al energiei și al dezvoltării durabile, în economie, agricultură și dezvoltare regională, infrastructură, comerț și investiții. Ne dorim să dezvoltăm această cooperare și pe alte paliere, precum infrastructura economică și strategică, conexiuni în domeniul transportului și al energiei, industria de apărare, industria chimică, alimentară și de construcții de mașini, prin implementarea Planul de acțiune comună pentru perioada 2022-2026 convenit între țările noastre”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.


De menționat este faptul că, anul acesta se celebrează 30 de ani de la încheierea Tratatului bilateral cu Republica Polonă cu privire la relațiile prietenești și la cooperarea dintre cele două state.

Pe 25 ianuarie 1993, a fost semnat la București Tratatul cu privire la relațiile prietenești și Convenția consulară, care este în vigoare până astăzi. În 1994, a fost încheiat un acord cu privire la cooperarea în domeniul militar.

Pe plan comercial, schimburile între cele două state a trecut de 10 miliarde euro. La Forumul Economic România-Polonia, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat că România a înregistrat, în 2022, schimburi comerciale cu Polonia în valoare de 10,94 miliarde de euro, iar numărul firmelor poloneze cu activitate pe plan local este de peste 1.500, transmite Agerpres.

Foto: twitter/Marcel Ciolacu

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, la Forumul celor Trei Mări: „Trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a investi în infrastructura noastră colectivă”

VIDEO | Marcel Ciolacu deschide Forumul de Afaceri în marja Inițiativei celor Trei Mări. 1.000 de oficiali sunt prezenți la Palatul Parlamentului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Filmul care rupe netul. Netflix dă lovitura cu un thriler profund
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii