VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu, despre bugetul EDUCAȚIEI: „A fost cel mai mare buget alocat din ultimii 32 de ani”

Publicat: 11/09/2023, 15:28
Actualizat: 11/09/2023, 15:41

Premierul României, Marcel Ciolacu, a participat luni la deschiderea anului școlar 2023/2024, la Colegiul Național Anghel Saligny din București. Alături de premier, au fost prezenți primarul Sectorului 3, Robert Negoiță și prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.

Primul-ministru a abordat cu ocazia vizitei sale de la liceul Anghel Saligny, subiectul bugetului educației, despre care Marcel Ciolacu afirmă că a fost cel mai mare buget pe care Ministerul Educației l-a primit în ultimii 32 de ani în condițiile în care România a alocat 2,1% din PIB pentru educație.

Totodată, Comisia Europeană recomandă statelor membre un procent cuprins între 4% și 6% din PIB pentru educație.

Știți că între timp a existat un sistem de descentralizare. Dacă am aduna și ce vine de la autoritățile locale, a fost cel mare buget alocat educației din ultimii 32 de ani, a punctat Marcel Ciolacu.

Întrebat despre posibilitățile guvernului de a aloca o sumă mai mare pentru educație, premierul nu a ezistat să facă comparația între Colegiul Anghel Saligny și unul din Belgia. Acesta a dat asigurări că se va ocupa personal ca banii din educație să nu fie „risipiți”.

Iertați-mă vă rog frumos, haideți cu mine în acest colegiu și când doriți dvs. să am și eu timp liber, mergem într-un colegiu din  Belgia. Este același standard. Primesc hrană, copiii au ateliere, clasele sunt impecabile. România este membră a Uniunii Europene și aproape am ajuns la standardele cu adevărat în București, în municipiile mari. De aceea, repet, trebuie și o reformă administrativă, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

R. Negoiță, prezent la deschiderea școlii

Alături de premierul Marcel Ciolacu a fost și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Întrebat de jurnaliștii prezenți dacă poate da asigurări privind viramentul în timp util al burselor pentru elevi, primarul a dat vina pe întârzierile privind centralizarea datelor din unitățile școlare, dar și-a exprimat încrederea ca bursele să fie virate în timpul util pentru fiecare elev.

„Ne trebuie situația de la școli. Ce pot să vă asigur că putem să finanțăm acolo unde avem situațiile și să nu mai așteptăm să vină de la toate școlile, pentru că unele școli au reale probleme în a face situația și să ne trimită cu câte burse și cât trebuie finanțate. Dar vreau să vă asigur că primăria își face treaba. Nu vreau să vă asigur io de tot sistemul, pentru că nu depinde doar de noi”, a spus primarul Sectorului 3, prezent la Colegiul Tehnic Anghel Saligny.

189 de școli au încă WC-ul în curte

În cadrul vizitei, șeful executivului a abordat și subiectul reformei administrative, despre care premierul afirmă că este esențială. Acesta este de părere ca primele localități vizate de reformă să fie cele mici, care au până la 1500-2000 de locuitori.

Premierul nu a scăpat și de problema grupurilor sanitare, unde multe școli din țară încă folosesc wc-uri în curtea școlii. Ministerul Educației, prin Ligia Deca a declarat vineri, după ședința de guvern, că 189 de unități școlare au încă nereguli „neconforme” în ceea ce privește grupurile sanitare, care se alfă în 148 de unități administrativ-teritoriale (UAT).

„Cred că e nevoie și de o reformă administrativă în României, dacă vreți o părere personală și ar trebui începute cu localitățile care au până într-o 1500-2000 de locuitori. Trebuie dat acest semnal. Poate nu de alegerile acestea, la alegerile viitoare, dar în România este nevoie și de reforma administrativă și trebuie să o facem, să ne-o asumăm”, a transmis premierul.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Guvernul termină reformele fiscal-bugetare săptămâna aceasta și le pune în transparență. Ce se întâmplă cu legea pensiilor?

VIDEO | Marcel Ciolacu reacționează după creșterile de prețuri la carburanți/ Premierul dă asigurări că prețurile alimentelor nu se vor mări

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Consumul de alcool „până la leșin” poate duce la Alzheimer
×