Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale

Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale
Publicat: 12/10/2023, 07:45

Statele din zona euro trebuie să aplice reforme structurale eficiente, pentru intensificarea rezilienței, pentru stimularea creșterii economice pe termen lung și îmbunătățirea standardelor sociale, recomandă specialiști din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE).

”Economia zonei euro și-a revenit rapid după pandemie, după blocajele din rețelele internaționale de aprovizionare și după șocul prețurilor la energie. Dar nu avem timp de pierdut. Vulnerabilitățile structurale obstrucționează în continuare veniturile și creșterea productivității”, afirmă Klaus Masuch, consilier BCE pentru Afaceri Economice, Wolfgang Modery, directorul Diviziei Economice, Aprovizionare și Muncă din cadrul BCE, Nico Zorell, economist principal, și Ralph Setzer, specialist în economie, muncă și resurse în cadrul BCE.

”Guvernele trebuie să implementeze reforme astfel încât să facă mai puternice economiile și să promoveze corectitudinea la nivel social”, subliniază experții Băncii Centrale Europene.

Oficialii BCE consideră că economia zonei euro s-a dovedit a fi ”remarcabil de rezilientă” în ultimii ani, în pofida diverselor șocuri generate de crizele internaționale, notând că, în contextul pandemiei, au fost create scheme pentru susținerea locurilor de muncă și programe fiscale naționale pentru stimularea activităților economice. Efectul a fost relansarea economică, dar programele de stimulare economică au generat inflație, nivelul acesteia depășind cu mult ținta de 2% a BCE, pentru a atinge un vârf de 10,6% în octombrie 2022.

Specialiștii Băncii Centrale Europene recomandă acțiuni guvernamentale în sensul reducerii deficitului bugetar și diminuarea datoriilor suverane, în contextul în care politicile fiscale expansive se apropie de final. ”În acest context, guvernele trebuie să aducă economiile naționale într-o formă mai bună și să stimuleze perspectivele de creștere economică pe termen lung”, subliniază experții BCE.

Printre vulnerabilitățile structurale ale zonei euro, experții BCE menționează reglementările excesive care descurajează apariția unor noi firme și, pe termen lung, apariția unor probleme cauzate de îmbătrânirea populației, de modificările climatice, de digitalizare și riscurile geopolitice. De asemenea, specialiștii BCE atrag atenția că deficitele publice și datoriile suverane vor genera probleme suplimentare pentru viitoarele generații, ceea ce va limita spațiul de manevră în materie de politici fiscale. De asemenea, conform evaluărilor, diferențele majore între ratele inflației ale statelor din zona euro reflectă, parțial, dependența de resurse energetice din străinătate.

Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii BCE recomandă reforme structurale, combinate cu politici fiscale și macroeconomice solide.

”Optimizarea politicilor structurale poate stimula dezvoltarea economică rapidă. Oamenii mai săraci sunt afectați în general cel mai mult de ineficiența serviciilor publice, de calitatea slabă a sistemului instituțional (inclusiv corupție, lipsă de transparență și lipsa reciprocității pe piețele de producție), de structuri economice rigide care țin șomajul la nivel ridicat și salariile reale la niveluri mici. Politicile care abordează aceste probleme de eficiență pot stimula prosperitatea și corectitudinea socială în zona euro”, subliniază experții Băncii Centrale Europene, recomandând îmbunătățirea calității educației, simplificarea reglementărilor administrative, inclusiv prin digitalizare, precum și optimizarea condițiilor de lucru și a sistemelor de pensii.

Foto: Profimedia

Citește și:

FMI îndeamnă guvernele să limiteze deficitele bugetare, pentru a contribui la stabilizarea inflației

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Cât costă o noapte de cazare la mare de la 1 iunie! Prețurile în Mamaia...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Povestea omului din spatele cortinelor iUmor. Andreas Petrescu, în afara show-ului de televiziune
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Eu am făcut în 15 minute cât faceți voi în trei luni, de fapt” Andreea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului...
×