Bloomberg: Tensiunile comerciale cu Beijingul vor submina ambițiile climatice ale Europei

Bloomberg: Tensiunile comerciale cu Beijingul vor submina ambițiile climatice ale Europei
Publicat: 21/10/2023, 07:30

Tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană și China, generate de tendințele protecționiste apărute pe fondul campaniilor electorale, riscă să submineze ambițiile climatice europene, constată grupul media Bloomberg, recomandând Bruxellesului să demonstreze că este un partener de încredere.

”Politicienii aflați în campanie electorală tratează frecvent protecționismul ca pe o acadea. Doza mare de zahăr oferă o satisfacție de moment, dar pe termen lung va face mai rău decât fibrele dure ale politicilor comerciale sănătoase. Uniunea Europeană pare să urmeze această abordare în relațiile cu cel mai mare partener comercial”, comentează editorialistul David Fickling, într-un articol publicat de agenția Bloomberg sub titlul ”Disputele comerciale cu Administrația Chinei vor submina ambițiile climatice ale Europei”.

Bruxellesul a anunțat în septembrie o investigație privind subvențiile acordate de China industriei vehiculelor electrice, iar recent a semnalat o posibilă anchetă în cazul echipamentelor eoliene. Energia solară, care a scăpat acum un deceniu de o anchetă privind practicarea unor prețuri reduse în mod artificial, ar putea face obiectul următoarei proceduri de verificare, în contextul în care autorități regionale din Germania cer Uniunii Europene interzicerea comercializării unor panouri fotovoltaice chineze din cauza prețurilor foarte mici, care generează presiuni asupra sectorului de profil european.

”Nu este greu de înțeles de ce politicienii care se gândesc la campaniile electorale vor astfel de măsuri. Forțele populiste de dreapta par să câștige teren înaintea alegerilor europarlamentare programate în vara anului viitor. Însă gesturile de acest fel nu sunt gratuite. Pericolul este de a eclipsa ori chiar de a bloca politici comerciale și climatice substanțiale și avantajoase, prin care Bruxellesul ar putea reduce emisiile poluante chineze și prin care ar fi stimulată industria europeană”, argumentează editorialistul.

Elementul central este Mecanismul UE de ajustare a limitelor emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), care a început să producă efecte luna aceasta. Este o versiune a regimului din spațiul UE de taxare a emisiilor poluante. Sistemul CBAM permite taxarea emisiilor poluante în cazul produselor importate, o măsură aplicată în virtutea reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Însă acest ciclu de taxare va funcționa doar dacă partenerii comerciali vor considera Europa ca fiind un interlocutor onest. În China, sunt în competiție pentru capital în acest moment două tipuri de companii. Pe de o parte, sunt companii private sofisticate, orientate spre exporturi, active în domeniul energiilor ecologice și tehnologiei, acestea prezentând cele mai bune perspective pentru a ajuta China să atingă țintele de reducere a poluării și creșterea economică sustenabilă. Pe de altă parte, sunt companii de stat imense, cu echipamente precare, din industria construcțiilor și materialelor de bază, care generează mai mult de jumătate din emisiile poluante, dar pe care se poate miza pentru stimularea economiei dacă eșuează celelalte opțiuni.

Sistemul CBAM are potențialul de a intensifica pozițiile politice și economice în favoarea companiilor mai inovatoare. Dar, dacă Europa este percepută ca fiind iremediabil de protecționistă și de ostilă, giganții de stat vor fi avantajați.

”Dacă Bruxellesul vrea să stimuleze partea substanțială a economiei chineze care depune eforturi pentru reducerea la zero a emisiilor poluante, trebuie să demonstreze că este un partener de încredere prin concentrarea pe politici consistente care să recompenseze afacerile ecologice, în loc să le sancționeze prin investigații controversate”, concluzionează editorialistul David Fickling.

Foto: Profimedia

Citește și:

China limitează exporturile de grafit, ca ripostă la acțiuni ale SUA, ceea ce va amplifica tensiunile bilaterale

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost...
×