Protestul angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate a fost anulat / Preşedintele CNAS, Andrei Baciu: „Astăzi se deblochează criza din sănătate”

Protestul angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate a fost anulat / Preşedintele CNAS, Andrei Baciu: „Astăzi se deblochează criza din sănătate”
Publicat: 14/11/2023, 12:39
Actualizat: 14/11/2023, 12:50

Președintele CNAS, Andrei Baciu, anunță, marți, că, urmare a discuțiilor avute acum cu liderii sindicali, a fost asigurat că angajații caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente.

„Ca urmare a discuțiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajații caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente. Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reușit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaților CNAS.

Le mulțumesc pentru susținere colegilor liberali și în mod special președintelui PNL, Nicolae Ionel Ciucă, care au înțeles cât de important este să deblocăm criza din sănătate. Fac mențiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat și că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS.

În același timp, am reparat o inechitate, pentru că profesioniști din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câștigau mult mai puțin decât angajați din alte instituții cu funcții similare. Un sistem nu poate fi cu adevărat performant și eficient fără oameni profesioniști și motivați.

Este un proces început de câteva luni de zile care se finalizează într-o perioadă plină de provocări, însă orice amânare a soluționării ar fi echivalat cu un blocaj”, a scris, luni, pe Facebook, șeful Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Protestul angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate a fost anulat

Protestul angajaţilor Caselor Naţionale de Asigurări de Sănătate, care ar fi trebuit să aibă loc începând cu ora 12:00 în Piaţa Victoriei, a fost anulat, ca urmare a adoptării în Parlament a proiectului de lege ce viza majorarea salariilor, au anunţat reprezentanţii Blocului Naţional Sindical.

Angajaţii CNAS anunţaseră protest deoarece nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent.

„BNS, FSCAS şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituţie, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale, în condiţiile în care salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent!

Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi. Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendamente pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii.

În aceste condiţii, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente”, se arăta într-un comunicat al BNS.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Fructe pentru diabetici. Lista de fructe permise şi interzise în diabetul de tip 2
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se SCHIMBĂ destinația BANILOR. Devine obligatoriu în toată Europa
Florin Piersic, supus unor investigații complexe. Decizia luată de medici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Prețuri tot mai mari pentru apartamentele noi. Orașele cele mai scumpe din România