SCANDALUL „Mită pentru Maia Sandu“ continuă. Răspunsul Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova

SCANDALUL „Mită pentru Maia Sandu“ continuă. Răspunsul Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova
Publicat: 23/01/2024, 15:32
Actualizat: 23/01/2024, 16:13

Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova răspunde solicitării Președinției moldovene de a aduce lămuriri în scandalul „Mită pentru Maia Sandu”, în care președinta țării este pusă la colț pentru că a acceptat un premiu în valoare de 30.000 de euro din partea primarului Timișoarei, Dominic Fritz.

În răspunsul său adresat Președinției, Centrul susține că „nu are competențe de interpretare a unui act normativ”.

„Articolul 16 din Legea integrității nr.32/2017 reglementează respectarea regimului juridic al cadourilor ca măsură de asigurare a integrităţii instituţionale.

Alin.(1) al art.16 din legea sus-menţionată prevede: «Pentru a evita apariția manifestărilor de corupție în activitatea entităţilor publice, conducătorilor acestora şi agenţilor publici le este interzis să solicite sau să accepte cadouri (bunuri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj) care le sunt destinate personal sau familiei lor, dacă oferirea sau acordarea lor este legată direct sau indirect de desfășurarea activităţii lor profesionale (cadouri inadmisibile) (..)»

Potrivit alin.(2) al aceluiași articol: „Interdicţia prevăzută la alin.(1) nu se aplică în privința cadourilor oferite din politeţe sau primite cu prilejul acţiunilor de protocol (cadouri admisibile). Banii afaţi în circulaţie, în moneda națională sau străină, cu excepţia monedelor metalice jubiliare si comemorative, mijloacele și instrumentele financiare de plată nu sunt considerate cadouri admisibile (…) Categoriile de cadouri admisibile, modul de declarare, evidenţă, păstrare, utilizare ;i răscumpărare a acestora sunt reglementate de Guvern”, arată instituția.

Diferența dintre „premiu” și „cadou” / Ce va face Maia Sandu cu banii

Centrul Național Anticorupție a precizat că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrității nr. 82/2017. CNA accentuează faptul că Premiul „Timișoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin act normativ al unei autorități publice și publicat transparent pe pagina primăriei.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.

Centrul Național Anticorupție mai menționează că Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

Sandu, primul laureat al premiului de 30.000 de euro dat de Primăria Timișoara

„Astăzi, 13 ianuarie 2024, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiul Timișoara pentru Valori Europene în prezența unui public numeros de peste 500 de oameni, care a umplut până la refuz sala Cinema Timiș. Au participat la ceremonie reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, ai corpului diplomatic, cultelor, mediului de afaceri și societății civile, precum și juriul premiului. Președinta Maia Sandu s-a aflat la Timișoara timp de două zile, la invitația primarului Dominic Fritz”, transmiteau, sâmbăta trecută, reprezentanții Primăriei Timișoara.

Maia Sandu este, de altfel, și primul laureat al premiului înființat de Municipiul Timișoara.

„Premiul Timișoara pentru Valori Europene”, în valoare de 30.000 de euro, pe care Maia Sandu l-a primit în 13 ianuarie, de la primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a fost instituit în luna aprilie 2023, printr-o hotărâre a Consiliului Local, votată de toți cei 21 de membri. Actul adoptat de consilieri prevede inaugurarea distincției, care este însoțit de un premiu în bani, însă nu precizează valoarea acestuia.

Hotărârea îl împuternicea pe edilul municipiului, Dominic Fritz, care a fost și membru al juriului de desemnare a laureatului, să semneze protocolul de colaborare cu Asociația pentru Promovarea Timișoarei, partenerul decernării premiului.

Evenimentul de decernare a avut loc pe 13 ianuarie și a stârnit suspiciuni și la noi, și peste Prut. Nu atât distincția primită de Maia Sandu, cât suma de bani ce însoțește acest premiu, nu mai puțin de 30 de mii de euro.

În consecință, Administrația Prezidențială de la Chișinău s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru a lămuri situația. Banii sunt cadou sau nu? Sub incidența cărei legi intră această situație?

Vezi AICI prima reacție a lui Dominic Fritz după izbucnirea scandalului.

Președinția a cerut lămuriri Anticorupției

NewsMaker scrie că președinția a cerut clarificări cu privire la premiul de 30.000 euro, pe care nu-l încadrează în „noțiunea cadouri”.

Premiile internaţionale oferite pentru progresele Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru eforturile Preşedintei Republicii Moldova constituie o recunoaştere a realizărilor tuturor cetăţenilor şi adeziunii faţă de valorile democraţiei şi libertăţii. Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noţiunea de cadouri, prevăzută în legislaţia naţională, a spus Irina Gotisan-Sotnic, purtătoarea de cuvânt a instituției, conform sursei citate.

Administrația prezidențială a menționat că Maia Sandu nu a primit deocamdată premiul bănesc.

„În momentul în care va fi clar dacă legea permite recepţionarea acestuia, instituţia prezidenţială va acţiona transparent şi va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse”.

Citește și:

Culisele cazului „Mită pentru Maia Sandu” / Președinția cere lămuriri de la Anticorupție / Suma de 30.000 euro NU a fost adoptată de Consiliul Local

Scandalul „Mită pentru Maia Sandu“, după ce a primit 30.000 euro de la Dominic Fritz / Expert anticorupție: Banii nu sunt cadouri admisibile

Sursa foto: Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Cum votăm la alegerile din 9 iunie? Cinci ștampile, cinci buletine de vot
×