Frankfurter Allgemeine Zeitung: Un nou test în relațiile dintre Germania și Franța, din cauza DISPUTELOR privind euro-obligațiunile pentru apărare

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Un nou test în relațiile dintre Germania și Franța, din cauza DISPUTELOR privind euro-obligațiunile pentru apărare
Publicat: 22/03/2024, 07:30

Propunerile privind emiterea de obligațiuni comune la nivelul Uniunii Europene pentru atragerea de fonduri destinate apărării europene generează dispute suplimentare între Franța și Germania, comentează publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Parisul pledează pentru emiterea de euro-bonduri, pentru a genera fonduri suplimentare destinate apărării. Berlinul se opune ferm. Propunerea este formulată de o țară care până acum nu avea simpatii pentru creditele comune la nivelul Uniunii Europene. Formula exactă care a generat controverse a dispărut din proiectul concluziilor summitului liderilor europeni reuniți la Bruxelles. Ar urma să fie utilizate «surse inovative» pentru suportarea cheltuielilor de apărare. Acesta a fost codul folosit pentru garanțiile creditelor comune din timpul crizei pandemiei. Germania și alte state au cerut eliminarea termenului din text. Însă dezbaterile pe acest subiect ar putea bloca în scurt timp lucrările în Consiliul UE și în cadrul Comisiei Europene în scopul «utilizării tuturor opțiunilor de identificare a mijloacelor financiare și prezentării unui raport până în iunie». Din această cauză, Uniunea Europeană și în primul rând Germania și Franța se află în fața unui nou test care generează dispute”, constată editorialistul Thomas Gutschker, într-un articol publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Franța a semnalat clar că susține credite garantate în comun pentru remedierea deficitului structural în materie de apărare la nivelul UE.

”Nu vrem să excludem nicio sursă de finanțare care poate fi luată în considerare. Iar euro-bondurile fac parte din scenarii și ar trebui analizate”, a declarat un oficial din cadrul Palatului Elysée.

Ideea este susținută de premierul Estoniei, Kaja Kallas, care evocase din decembrie posibilitatea obligațiunilor comune pentru apărare, vehiculând cifra de 100 de miliarde de euro.

Germania se opune vehement garanțiilor la nivel european

Guvernul de la Berlin se opune vehement asumării în comun a datoriilor la nivelul Uniunii Europene. Curtea Constituțională din Germania a acceptat euro-bondurile pentru relansarea economică post-pandemie, dar a plasat limite stricte, numind inițiativa o ”excepție istorică”, ceea ce afectează spațiul decizional al Bundestagului.

”În acest context, Guvernul german reacționează negativ de fiecare dată când apare vreo dezbatere pe tema datoriilor comune la nivel european”, subliniază editorialistul.

Oficiali guvernamentali germani au semnalat miercuri că dezbaterile privind viitoare instrumente de finanțare ”sunt interesante din punct de vedere intelectual”, ”dar nu ajută deloc în actuala situație”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține ideea achizițiilor de armament din bugetul Uniunii Europene, mai ales în contextul eforturilor de continuare a sprijinului pentru Ucraina, dar tema este sensibilă pentru națiuni membre UE precum Irlanda, Malta, Austria și Cipru, care vor să mențină poziții de neutralitate.

În schimb, există consens asupra utilizării fondurilor Instrumentului European de Pace pentru achiziții de armament destinat Ucrainei. O altă sursă ar putea fi profiturile generate de activele ruse blocate prin sancțiuni.

Foto: Profimedia

Citește și:

SUMMIT UE | Scholz vrea contribuții proporționale pentru Ucraina și cere armistițiu în Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Crima din Sibiu: prima explicație a tânărului care și-a ucis iubita cu un cuțit, într-un...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×