Ministerul Sănătății a avut o primă reacție, după controlul inopinat care a avut loc sâmbătă la două spitale din București – Spitalul Universitar și Spitalul Elias – acolo unde inspectorii au verificat bucătăria și spațiile de depozitare a alimentelor destinate pacienților. În acest context, Ministerul Sănătății apreciază preocuparea ANPC, privind furnizarea serviciilor în spitale, însă, acțiunile de control nu se pot desfășura în afara cadrului legal.
În plus, Ministerul Sănătății se arată deschis la colaborare, însă continuarea acestei acțiuni este posibilă numai după stabilirea cadrului legal care să permită ANPC să participe la controale comune exclusiv în domeniul alimentelor în unitățile sanitare.
Reamintim că, în urma inspecției, popota a ieșit impecabil la examinarea ANPC. Totuși, managerul SUUB, Cătălin Cîrstoiu, a fost revoltat de acțiunea în forță a inspectorilor, mai ales în perioadă de alertă epidemiologică. În echipa ANPC s-a infiltrat și Piedone.
„Ministerul Sănătății este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecția Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătății publice. Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 97/2001, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului NUMAI dacă se emite un cadru legal comun, respectiv, la nivel de ordin între instituțiile menționate implicate în controlul alimentului.
Menționăm că pentru Ministerul Sănătății și pentru unitățile sanitare, respectarea cadrului legal existent este esențială și ne dorim sa nu existe abuzuri în serviciu potențiale, ca urmare a acțiunilor ANPC. Asigurarea hranei corespunzătoare pentru pacienți este o preocupare constantă a MS, care a dublat în 2023 suma alocată acestora, iar orice sprijin legal din partea ANPC este binevenit”, este informarea transmisă de Ministerul Sănătății pe acest subiect.
ANPC anunță că sâmbătă a fost inițiat un control operativ cu privire la respectarea legislației în vigoare pentru protecția consumatorilor de servicii medicale, în blocurile alimentare a două spitale din municipiul București.