De ce nu este bine să combini friptura cu cartofi prăjiți. Profesorul Mircea Beuran avertizează că asocierea între friptură și cartofi prăjiți poate fi dăunătoare sănătății din mai multe motive.
În timpul prăjirii cartofilor în uleiuri vegetale la temperaturi ridicate, amidonul din cartofi se transformă în amiloidă, o substanță cu potențial cancerigen, care, acumulată în timp, poate provoca leziuni la nivelul tractului digestiv.
”Cartoful are amidon. Amidonul acesta prin fierberea continuă dă o substanţă care poartă numele de amiloidă. Aceasta este o substanţă cancerigenă, ea se acumulează şi la rândul ei va produce o leziune în timp pe tubul digestiv. Acelaşi lucru se întâmplă cu carnea. O parte din carne, din grăsimi, produce o altă substanţă chimică, care poartă numele de acroleină. Acroleina este şi ea un factor cancerigen.”, a declarat, la Medika Tv, profesorul Mircea Beuran.
De ce nu este bine să combini friptura cu cartofi prăjiți. Pe de altă parte, prepararea cărnii la grătar sau în contact direct cu focul duce la formarea acroleinei, o altă substanță cancerigenă.
În plus, combinația dintre friptură și cartofi prăjiți este problematică și din perspectiva digestiei. Amidonul din cartofi începe să se digere încă din cavitatea bucală și necesită un pH ridicat pentru o digestie optimă, în timp ce proteinele din carne au nevoie de un pH mai scăzut. Această diferență poate duce la fermentație, balonare și formarea de toxine în organism.
”Cartoful are amidon, iar amidonul începe să se digere din momentul în care îl introducem în gură şi îl mestecăm, pe când carnea nu. Amidonul mai departe trece şi are nevoie de un PH înalt, pe când digestia pentru carne este cu un PH mai jos.
Diferenţele acestea fac ca o parte să se digere într-un fel, altă parte altfel, iar ce rămâne să se transforme într-un material care fermentează, balonează, dar nu intră în produşii tăi nutriţionali. Şi atunci, o parte din acestea devin toxine.”, a mai spus Mircea Beuran.
Pentru a evita aceste riscuri, profesorul Beuran recomandă consumul fripturii alături de salate sau legume preparate sănătos, în locul cartofilor prăjiți.
Citește și:
Gina Bradea înlocuiește mielul de Paște. Secretul preparatelor delicioase de pe masa bucătarului