Basilica di Santo Spirito din Florența este renumită nu doar pentru arhitectura sa renascentistă, ci și pentru legătura sa cu Michelangelo Buonarroti. Se pare că transformarea mănăstirii Santo Spirito din Florența într-un hotel de lux a stârnit o adevărată revoltă în rândul comunității locale și al experților în patrimoniu.
Biserica Santo Spirito este un simbol al moștenirii culturale florentine, însă viitorul său a devenit subiect de dezbatere intensă în comunitatea locală.
Recent, planurile de transformare a mănăstirii Santo Spirito într-un hotel de lux au stârnit controverse în Florența. Patru călugări augustinieni protestează împotriva acestei inițiative, dorind să păstreze integritatea culturală și istorică a mănăstirii. Ei propun transformarea acesteia într-un centru cultural pentru comunitate, subliniind importanța conservării patrimoniului spiritual și artistic al locului.
La vârsta de 17 ani, Michelangelo Buonarroti a avut oportunitatea de a studia anatomia umană prin disecții efectuate pe cadavre provenite de la spitalul mănăstirii Santo Spirito. În semn de recunoștință pentru această oportunitate, el a sculptat un crucifix din lemn, care este expus în sacristia octogonală a bazilicii.
Părintele Giuseppe Pagano este furios. Călugărul augustinian în vârstă de 65 de ani și cei trei frați ai săi, retrași în tăcere și rugăciune în mănăstirea Santo Spirito din Florența, se pregătesc de luptă. Motivul: planurile autorităților de a transforma o parte din complex într-un azil de lux.
„Nu mai putem rămâne tăcuți”, a declarat Pagano pentru CNN, la o zi după ce a condus un protest în fața mănăstirii unde a locuit odinioară Michelangelo – astăzi înconjurată de utilaje de construcții. „În ziua în care vom auzi că au început lucrările, vom închide porțile și ne vom baricada înăuntru”, a continuat el.
Călugării augustinieni, sprijiniți de Universitatea Villanova din Pennsylvania și de personalități precum fostul director al Galeriei Uffizi, Eike Schmidt, încearcă să împiedice proiectul, propunând în schimb un centru comunitar care să păstreze moștenirea culturală și spirituală a locului.
Aceștia au cerut o întâlnire cu autoritățile italiene pentru a discuta un plan alternativ, dar nu au primit încă un răspuns oficial. În paralel, ordinul augustinian este pregătit să inițieze o acțiune în instanță pentru a stopa proiectul.
Valul de solidaritate crește, iar o conferință de presă este planificată pentru a atrage și mai multă atenție asupra situației. Protestatarii consideră că această schimbare ar însemna pierderea unui simbol al identității Florenței, o clădire cu o istorie care datează din 1250 și care a fost legată de nume mari precum Michelangelo.
Situația rămâne tensionată, iar viitorul mănăstirii Santo Spirito va depinde de deciziile autorităților și de presiunea publică.
FOTO Profimedia