Riscul apariției unor probleme digestive și chiar al unor urgențe gastrointestinale este mult mai mare în timpul sărbătorilor, inclusiv de Paște, multe persoane având tendința de a consuma preparate bogate în grăsimi și zaharuri, mai greu digerabile, și alcool în exces.
Pentru a nu umbri bucuria sărbătorilor Pascale, medicii recomandă și în această perioadă ca populația să facă apel la cumpătare și moderație. Dacă totuși apar unele urgențe gastrointestinale, este important ca persoana afectată să le recunoască și să se adreseze în cel mai scurt timp posibil la un compartiment de primiri urgențe, pentru un diagnostic corect și tratament corespunzător.
Dacă o indigestie ușoară poate fi tratată acasă, în cazul unor semne și simptome severe, precum dureri abdominale intense și persistente, vărsături severe sau cu sânge sau sângerări rectale, este necesară o evaluare medicală imediată și un tratament prompt.
Există diferite tipuri de urgențe digestive care pot să apară și este esențial ca acestea să fie recunoscute din timp, pentru prevenirea complicațiilor. Spre exemplu, pancreatita acută, adică inflamația severă a pancreasului, se manifestă prin dureri abdominale deosebit de puternice, greață și vărsături. De asemenea, pot să apară febră, transpirații reci, distensie abdominală și încetinirea tranzitului intestinal.
O altă urgență digestivă care necesită tratament prompt este blocajul intestinal, care poate fi parțial sau complet. Principalele semne și simptome care pot indica o ocluzie intestinală sunt constipația și balonarea, lipsa poftei de mâncare, greața și vărsăturile. În unele situații poate să apară și febra, iar abdomenul devine umflat și tare la atingere. În lipsa tratamentului administrat cu promptitudine, există un risc mare de rupere a peretelui intestinal. În această situație, se poate ajunge la peritonită și la sepsis, cu complicații care pot determina inclusiv decesul.
Există și alte urgențe gastrointestinale, precum apendicita, peritonita, hemoragia digestivă, ulcerul perforat sau insuficiențe hepatică acută. Persoanele care se confruntă cu manifestări clinice care pot indica o urgență de acest fel trebuie să ajungă în cel mai scurt timp posibil la un compartiment de primiri urgențe, pentru a beneficia de evaluare și de îngrijiri de specialitate.
În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din București, pacienții cu diferite urgențe medicale sau chirurgicale, inclusiv urgențe digestive, beneficiază de evaluare promptă și de tratamentul necesar. Investigațiile imagistice performante sunt disponibile nonstop, iar analizele de laborator sunt efectuate la patul bolnavului, prin protocol point-of-care.
La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent 26 de linii de gardă, inclusiv de gastroenterologie, chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, astfel încât pacienții cu urgențe digestive au acces și la tratament chirurgical în regim de urgență, atunci când există această indicație medicală. Intervențiile chirurgicale sunt efectuate într-un bloc operator foarte bine dotat, de o echipă medicală experimentată, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.