Fie că vorbim de burger, pizza sau shaorma „cu de toate”, românii iubesc și consumă alimentele ultraprocesate. Doar că ele, deși au un gust bun, ne îmbătrânesc prematur și puțini oameni vom mai prinde vârsta de 75 de ani, potrivit cercetătorilor americani care au realizat un nou studiu în opt ţări. Conform rezultatelor, pericolul acestor alimente este mult mai mare decât credeam, iar specialiştii au calculat cât ne ia din viaţă fiecare bucățică din alimentele procesate.
Pentru mulţi români, meniul zilnic arată astfel: dimineaţa un covrig, la prânz şaorma, iar seara pizza. Lipsa de timp şi fuga între activităţile zilnice sunt principalele motive invocate de cei care nu reuşesc să mănânce sănătos, notează observatornews.ro.
Mai mult, jumătate dintre români consumă alimente de tip fast-food cel puțin o dată pe săptămână. Mai exact, una din 7 persoane nu poate renunța la obiceiul de a mânca produse ultraprocesate.
Şaorma rămâne cel mai popular preparat comandat în România, anul trecut doborând toate recordurile. Cea mai mare comandă plasată a fost pentru 225 de produse și a fost făcută în București, în timp ce cea mai scumpă comandă a avut o valoare de 934 de euro, potrivit sursei citate.
Însă, gustul bun al shaormei ne costă ani de viaţă. Conform studiilor făcute de cercetătorii din SUA şi Anglia, excesul de alimente ultraprocesate poate creşte cu 3% riscul de a muri înainte de 75 de ani.
„Ele conţin o cantitate mare de zahăr, conţin o cantitate mare de sare, de grăsimi, mai ales grăsimi trans plus anumiţi adiviti alimentari. Toate aceste substanţe, din păcate, fiind procesate şi modificate nu mai sunt recunoscute de către organism şi pur şi simplu dereglează tot ce înseamnă metabolism”, a declarat Ana Maria Demetrescu, medic nutritionist.
Medicii recomandă să înlocuim alimentele ulatrprocesate cu mai multe fructe şi legume, iar carnea să fie gătită la cuptor, fără sosuri şi uleiuri rafinate.
Sursa Foto – Caracter ilustrativ: Mediafax Foto