Trusa medicală de concediu. Ce medicamente trebuie să ai în bagajul de vacanță înainte de a pleca la drum

Trusa medicală de concediu. Ce medicamente trebuie să ai în bagajul de vacanță înainte de a pleca la drum
Publicat: 20/06/2012, 14:30
Actualizat: 20/06/2012, 14:30

Din bagajul de vacanță nu poate lipsi o trusă medicală de concediu, afirmă medicii, mai ales atunci când suntem însoțiți de copii. „Un concediu înseamnă o schimbare de mediu pentru copii. Fiecare dintre ei poate reacționa diferit la noul program, la schimbările apărute în alimentație, la aerul curat de munte sau la excesul de soare de la mare și de aceea este bine ca părintele să fie prevăzător și împreună cu medicul pediatru să stabilească o listă de medicamente la care ar putea apela în caz de urgență”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Mai jos puteți regăsi cinci sfaturi utile care vă vor ajuta să realizați trusa medicală pentru concediu.

● Cereți sfatul medicului în privința trusei de urgență, nu da iama direct la farmacie. „Înainte de a merge la farmacie și de a alcătui trusa de concediu este foarte important ca părinții să se consulte cu medicul pediatru sau medicul de familie. El știe cel mai bine istoricul medical al copilului, știe cum reacționează micuțul la anumite medicamente, care sunt dozele potrivite și modalitățile de administrare”, a precizat Cristian Luțan, director executiv adjunct al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit medicilor, într-o trusă de medicamente pentru concediu, părinții ar trebui să includa antitermicele – în cazul în care cel mic face febră, antihistamice – pentru episoadele de alergie sau de urticarie care sunt destul de frecvente și antivomitive – pentru că alimentația inacdecvată, schimbarea mediului sau chiar răul de mașină pot provoca stări de greață sau amețeli.

● Nu folosiți medicamente rămase în urma tratării altor afecțiuni. Înainte de a pune medicamentele recomandate de medic în trusa de concediu, dacă le luați din sertarul de acasă, asigurați-vă că sunt încă în termenul de garanție și că au fost depozitate și păstrate corect, în condiții adecvate. Dacă nu sunteți siguri de valabilitatea anumitor medicamente, dacă aspectul lor este schimbat cel mai bine este să le aruncați pentru că pot fi periculoase. Medicii recomandă să includeți în trusă doar acele medicamente despre care ați vorbit cu pediatrul și nu și alte medicamente rămase de la tratarea unor afecțiuni de care ați suferit sau de care au suferit copiii. „De cele mai multe ori când copilul se îmbolnăvește și prezintă simptome similare cu unele pe care le-a avut în trecut, părinții sunt înclinați să îi administreze acestuia aceeași schemă de tratament ca în cazul anterior. Părinții trebuie să ia în calcul că mai multe afecțiuni pot avea simptome comune și este bine să se consulte cu medicul pediatru înainte de a-i da celui mic vreun tratament”, a indicat dr. Evelina Moraru.

● Depozitați medicamentele la temperaturile indicate pe cutie și departe de accesul copiilor. Dacă sunt depozitate în condiții improprii, medicamentele își pierd din eficiență și de aceea este important ca parinții să acorde o atentie deosebită la condițiile de păstrare, fie în mașină, unde temperaturile depășesc cu mult 22 de grade, fie în camera de hotel. Pastilele trebuie ținute departe de căldura soarelui, o ladă frigorifică poate fi o soluție optimă pentru transport. Aveți însă grijă ca acestea să nu înghețe. În plus, trusa de concediu trebuie să fie păstrata în locuri unde nu este accesibilă copilului, astfel se pot evita intoxicațiile accidentate.

● Asigurăți-vă că aveți cantități suficiente pentru anumite medicamente sau siropuri. Tratamentele sunt eficiente dacă sunt administrate într-o anumită cantitate și la o anumită frecvență, variabile pe care numai medicul le poate stabili, mai ales în cazul copiilor. Asigurați-vă că aveți dozele de medicament necesare, pregătiți-vă pentru situațiile de urgență.

● Fiti pregătiți suplimentar în cazul unor destinații exotice. Pentru părinții care aleg să călătoarească împreună cu copiii într-o destinație exotică, trusa medicală nu este suficientă. Ei ar trebui să discute cu medicul pediatru pentru a vedea dacă sunt necesare anumite vaccinuri sau chiar analize speciale înainte de a pleca în vacanță. În cazul în care copiii au rău de mașină sau de avion, nu se vor administra medicamente preventiv, decât dacă medicul le recomandă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×