Ministerul Economie vrea manageri profesioniști în 47 de companii de stat, pentru administrarea „bogăției naționale”

Ministerul Economie vrea manageri profesioniști în 47 de companii de stat, pentru administrarea bogăției naționale
Publicat: 05/07/2012, 16:08
Actualizat: 31/07/2014, 15:00

Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA) a anunțat joi că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat și că vrea astfel să implice tehnocrații în „administrarea bogăției naționale”.

„Implementarea managementului profesionist în 47 companii de stat nu este actualmente una din cerințele minimale asumate față de instituțiile financiare internaționale, dar este un mijloc de redresare economică, este o modalitate de implicare a tehnocraților în administrarea bogăției naționale, este o cale pe care vom păși cu hotărâre pentru a viabiliza sectorul economiei de stat”, se arată într-un comunicat al instituției.

În comunicat se precizează că procedurile de selecție a consultanților vizează stimularea implicării a cât mai multor specialiști în resurse umane din țară și din străinătate, „fără restricții și fără condițiile artificiale utitilizate pentru a favoriza anumiți participanți”.

Cele 47 de companii de stat care ar urma să aibă management profesionist au fost aduse într-o situație financiară „nefavorabilă” și au nevoie, pentru a se redresa economic, de directori neimplicați în mediul politic.

„Acest procedeu de recuperare a bogăției națonale nu poate fi decât benefic, iar Ministerul Economiei contează pe dorința de implicare din partea specialiștilor în resurse umane și a specialiștilor în management care doresc să participe la succesul reformei economice în România”, se spune în comunicat.

Ministerul Economiei arată că toată documentația aferentă acestei proceduri este „modernă și transparentă”, fiind curățată de birocrație, inclusiv prin diminuarea numărului de documente necesare, iar în elaborarea ei au fost eliminate condițiile care pot îngrădi liberul acces al tuturor profesioniștilor interesați să se implice în procesul de redresare a companiilor de stat.

Pe lista companiilor se numără Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galați, Electrocentrale Paroșeni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Națională a Apelor Minerale, Băița Ștei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectări Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej și Roșiamin.

Sunt înscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistrița, Cluj, Sebeș, Curtea de Argeș, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Porțile de Fier și Hațeg, precum și filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg și Icemenerg Service, precum și filialele Electrica – Distribuție Muntenia Nord, Distribuție Transilvania Nord, Distribuție Transilvania Sud, Electrica Serv, Servicii Energetice Banat, Servicii Energetice Dobrogea, Servicii Energetice Moldova, Servicii Energetice Oltenia și Servicii Energetice Muntenia.

Guvernul s-a angajat față de FMI să numească manageri privați pentru nouă companii, cu posibilitatea extinderii listei cu încă șase societăți.

Până în prezent însă nu a fost numit niciun manager privat, iar MECMA și Pedersen & Partners au încetat în luna mai contractul de consultanță privind atragerea de manageri profesioniști. Compania de executive search a anunțat, fără să dea detalii, că motivul a fost reprezentat de unele modificări promovate de minister.

Acordul fusese încheiat în octombrie 2011 Obiectivul contractului era recrutarea de personal de conducere la companii precum Poșta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm și Oltchim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×