Statele Unite au desemnat Afganistanul drept „aliat major din afara NATO”

Statele Unite au desemnat Afganistanul drept aliat major din afara NATO
Publicat: 07/07/2012, 18:14
Actualizat: 07/07/2012, 18:14

Statele Unite au desemnat Afganistanul drept „aliat major din afara NATO”, acordând privilegii speciale acestei țări de unde majoritatea forțelor internaționale, conduse de SUA, se vor retrage până la sfârșitul lui 2014, a anunțat secretarul de Stat american Hillary Clinton sâmbătă, relatează AFP.

Clinton a anunțat acest statut, acordat în mod oficial în prealabil de către președintele american Barack Obama, în cursul unei vizite-surpriză la Kabul, oraș pe care l-a părăsit în jurul orei locale 9.30 (8.00, ora României), după trei ore petrecute pe teritoriul afgan.

Statutul prevede un cadru de cooperare în domeniul securității și apărării pe termen lung

Acordarea acestuia făcea parte din acordul de parteneriat strategic dintre Afganistan și Statele Unite, semnat de către Obama și omologul său Hamid Karzai la începutul lui mai.

Statutul de „aliat major din afara NATO”, un privilegiu acordat deja altor 15 țări, între care Israel, Japonia, Australia, Egipt și Bahrein, permite acestor state să beneficieze de o cooperare militară cu Washingtonul, în special în domeniile dezvoltării și achiziționării de armament.

„Este un tip de relație care, în opinia noastră, va aduce beneficii Afganistanului, în contextul în care vom efectua tranziția (în domeniul securității către forțele afgane) și vom pregăti prezența (americană în Afganistan) după 2014”, a declarat Hillary Clinton într-o conferință de presă de la Kabul.

Obama și Karzai au semnat un acord strategic în cursul unei vizite-surpriză a președintelui american la Kabul, în noaptea de 1 spre 2 mai, după un an de la raidul de eliminare a lui Osama ben Laden, în Pakistanul vecin.

Acest acord nu prevede baze militare permanente în Afganistan, dar angajează această țară în oferirea unui „acces forțelor americane până și după 2014”, precum și posibilitatea ca forțele americane să rămână și după 2014 în Afganistan, cu scopul de a „forma forțele afgane și a elimina (elemente) Al-Qaida rămase”. Însă parteneriatul „nu angajează Statele Unite în privința unui număr fix de militari sau a unui nivel de finanțare în viitor”.

Statele Unite dețin în continuare aproximativ 87.000 de militari în Afganistan, cel mai mare contingent din cadrul forțelor NATO (ISAF), care numără în total aproximativ 130.000 de militari. Încheierea misiunii acestei forțe este prevăzută până la sfârșitul lui 2014.

O Conferință privind cooperarea civilă internațională în Afganistan după 2014 urmează să aibă loc duminică la Tokyo. Donatorii internaționali de fonduri către Afganistan urmează să stabilească valoarea ajutorului pe care îl vor oferi după retragerea NATO, la sfârșitul lui 2014, și să evite o încetare a donațiilor, care ar fi catastrofală pentru populație, potrivit unor organizații nonguvernamentale (ONG).

„Statele Unite se vor angaja în mod substanțial în legătură cu ceea ce am făcut în trecut”, a declarat Clinton. „Nu ne gândim să abandonăm Afganistanul. Din contră”, a adăugat ea.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat, care a solicitat protecția anonimatului, a refuzat să precizeze valoarea ajutorului promis de către Statele Unite, indicând, totuși, că ar fi necesar să rămână la nivelul actual. În 2012, ajutorul american a fost „deosebit de important”, atingând suma de 2,3 miliarde de dolari, a precizat el. În 2003, ajutorul atingea suma de un miliard de dolari.

Cele 70 de state participante la reuniunea de la Tokyo urmează se pună de acord ca, după 2014, Afganistanului să îi fie alocată anual suma de 3,9 miliarde de dolari, potrivit mai multor surse diplomatice de la Kabul. În schimb, donatorii vor cere Guvernului afgan progrese în materie de guvernanță, în special în lupta împotriva corupției.

ONG-ul Transparency International clasa în 2010 Afganistanul ca a doua cea mai coruptă țară din lume, alături de Birmania, fiind întrecute de Somalia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească