Cursul leu/euro a scăzut ușor după ce în ultimele ședințe a doborât patru recorduri succesive

Cursul leu/euro a scăzut ușor după ce în ultimele ședințe a doborât patru recorduri succesive
Publicat: 10/07/2012, 13:13
Actualizat: 29/08/2014, 12:52

UPDATE Cursul oficial anunțat marți de BNR este de 4,5206 lei/euro, ușor sub maximul istoric atins luni.

Cursul de referință leu/euro anunțat de BNR a scăzut ușor marți, la 4,5206 lei/euro, după patru ședințe în care leul s-a depreciat cu peste 1,7% și rata oficială de schimb a atins recoduri istorice pe fondul tensiunilor politice din România, scrie Mediafax.

Cotația de marți este cu 0,69 bani sub maximul istoric înregistrat luni, de 4,5275 lei/euro.


Cursul de schimb a scăzut la 4,5190 – 4,5220 lei/euro în prima oră a ședinței interbancare de marți, într-o piață cu volume reduse de tranzacționare și în care dealerii cred că BNR intervine indirect astfel încât rata de referință să nu mai atingă un nou maxim istoric.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5345 – 4,5365 lei, cu 0,15 – 0,25 bani peste închiderea de luni, de 4,5330 – 4,5340 lei/euro, astfel că paritatea s-a apropiat și mai mult de maximul istoric atins vineri, de 4,54 lei/euro.

Ulterior, în piață au fost plasate ordine de vânzare la cotații mai mici, astfel că rata de schimb a coborât până la 4,5200 lei/euro, nivel la care au fost realizate unele tranzacții.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,5190 – 4,5220 lei, cu 1,2 – 1,4 bani sub închiderea de luni.

În același timp, zlotul era în stagnare, iar forintul se aprecia cu 0,2% în raport cu euro.

„Cel mai probabil BNR intervine din nou indirect în piață, astfel încât la fixing (când BNR ia cotațiile din piață pentru a anunța cursul de referință – n.r.) să anunțe un curs mai mic. Având în vedere că se tranzacționează volume reduse, specifice unei ședințe obișnuite de vară, nu cred că i-ar fi greu să ducă cursul în jos și nici măcar nu trebuie să vândă volume mari. Datele privind inflația nu cred că au influențat cursul, pentru că leul se aprecia dinainte și pentru că după publicarea datelor nu a fost o mișcare notabilă”, a afirmat un dealer.

Potrivit datelor anunțate marți de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației s-a plasat în iunie la 2,04%, după o scădere a prețurilor cu 0,04% față de luna mai, determinată de ieftinirea alimentelor. Rata anuală a inflației este mai redusă decât cea anticipată de analiști, de 2,1%. Estimările variau între 1,7% și 2,4%, conform răspunsurilor la un sondaj realizat în rândul membrilor Asociației Analiștilor Financiar – Bancari din România.

Cursul de schimb leu/euro a urcat săptămâna trecută cu 2%, până la recordul de 4,5400 lei/euro, ca urmare a intensificării aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL și PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a președintelui Traian Băsescu. Președintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcție de Parlament vineri cu puțin înainte de ora 21:00, când deja piața locală era închisă.

După suspendarea președintelui, pe piețele externe cursul a fluctuat vineri în jurul nivelului de 4,5400 lei/euro, iar în cadrul unor transferuri realizate pe piața de la New York a coborât brusc la 4,51 lei/euro.

Astfel, cotația a deschis ședința de luni ușor peste 4,52 lei/euro, dar în a doua parte a zilei s-a întors aproape de recordul de 4,5400 lei/euro, ca urmare a aversiunii la risc a jucătorilor care, potrivit dealerilor, așteaptă să vadă dacă România va îndeplini condițiile din acordul cu FMI sau înțelegerea va fi suspendată.

Cursul de referință leu/euro anunțat luni de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5275 unități, iar rata oficială pentru dolar a stabilit un nou record și a urcat la 3,6848 lei/dolar.

Precedentele maxime istorice au fost atinse vineri, când cotația leu/euro a fost la 4,5142 unități, iar rata oficială pentru dolar la 3,6480 lei/dolar, când jucătorii mizau pe deprecierea leului, în așteptarea votului din Parlament pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Deprecierea leului în raport cu euro a influențat și paritatea oficială leu/franc elvețian, care a urcat luni de la 3,7582 lei/franc la 3,7691 lei/franc. Aceasta este cea mai mare cotație din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.

Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.

După prima oră a ședinței de la Bucuerști, costurile asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS), erau la același nivel cu cel de luni, respectiv la 450 de puncte. CDS-urile au crescut luni la 450 de puncte, deși în prima oră a ședinței de la București cotația a scăzut ușor, la 425 puncte. Astfel, a fost depășit și nivelul atins vineri, de 430 puncte.

Băncile comerciale au afișat marți dimineață dobânzi de 5% – 5,5% pe an pentru depozitele cu scadența la o zi, foarte ușor peste cele practicate luni, de 4,97% – 5,45% pe an. Dobânzile continuă, astfel, să încadreze rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Regula este obligatorie pentru absolut toți posesorii de mașini. Legea de la care nimeni nu...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Au trecut 62 de ani de când Marilyn Monroe i-a cântat „Happy birthday mr. President”...
×