Lista medicamentelor contraindicate în perioada alăptării. Riscurile la care sunt expuși bebelușii

Lista medicamentelor contraindicate în perioada alăptării. Riscurile la care sunt expuși bebelușii
Publicat: 21/08/2012, 09:31
Actualizat: 29/07/2014, 21:09

Sarcina nu este singura perioadă în care femeile trebuie să evite pe cât posibil să își trateze chiar și cele mai mici dureri cu medicamente. Și în perioada alăptării mamele trebuie să fie precaute în ceea ce privește administrarea de tratamente medicamentoase, deoarece unele pastilele pot afecta sănătatea copiilor.

Astfel, o banală durere de cap, de dinți sau de stomac poate pune mama în dificultate în legătura cu decizia pe care trebuie să o ia pentru a se simți mai bine și a scăpa de stările de disconfornt, fără ca bebelușul să sufere.

„Recomandarea noastra pentru mamele aflate în această situație este să se adreseze medicului încă de la început, pentru a elimina orice îndoială și pentru a obține sfaturi autorizate. Pentru unele medicamente putem spune că este suficient prospectul care are indicații în acest sens. Unele medicamente sunt total contraindicate, dar în mod clar orice medicament trebuie administrat cu precauție. De aceea sfatul medicului este atât de important, pentru că doar el știe dacă medicamentul se transmite sau nu în laptele matern și implicit copilului”, spune Cristian Lutan, directorul executiv adjunct al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Aspirina poate predispune la insuficiență hepatică la copil

Printre categoriile de medicamente care pot reprezenta un pericol pentru cel mic atunci când sunt luate de mame în perioada alăptării se numără sedativele, hipnoticele și antidepresivele. De exemplu, aspirina poate determina apariția insuficienței hepatice la copil, mai ales în timpul unor viroze.

Alte categorii de medicamente și produse interzise mămicilor în perioada alăptării sunt energizantele, dozele mari de vitamine, diureticele, laxativele, anticonceptionalele și toate suplimentele alimentare care conțin alcool, cum ar fi tincturile pentru creșterea poftei de mâncare.

Femeile trebuie să știe că alcoolul se transmite într-un procent foarte mare în lapte și de aceea consumul de alcool sau de produse care conțin alcool pe perioada alăptării este strict interzis.

„Recomand și atenție mărită în cazul ingerării de antibiotice în perioada alăptatului. De principiu, sunt sigure medicamentele care sunt recomandate și bebelușilor, precum și cele care au fost administrate în perioada sarcinii. Însă, cel mai bine este să aveți în vedere faptul ca medicamentele nu sunt bomboane și este important să consultați specialistul înainte de a lua orice medicament, pentru binele dumneavoastra și al copilului”, punctează dr. Evelina Moraru medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași.

Durerile de cap pot fi combătute cu o baie caldă

Specialiștii recomandă adiministrarea medicamentelor doar atunci când durerea este insuportabilă și numai cu avizul medicilor sau puteți combate durerile cu ajutorul metodelor alternative. Astfel, dacă este vorba de o intervenție stomatologică, este indicat să amânați cât puteți momentul, până se încheie perioada de alăptare și evitați să luați analgezice, fără avizul medicului.

În cazul în care vă confruntați cu migrene, puteți încerca să vă relaxați, să faceți o baie caldă sau să ieșiți la o plimbare afara cu sugarul. În cazul în care durerea este insuportabilă și persistă pe o perioadă lungă de timp adresați-vă medicului, pentru a vă recomanda cel mai optim tratament, care să nu afecteze starea de sănătate a micuțului.

Afecțiunile stomacale pot fi și ele combătute cu ajutorul remediilor naturale, mai spus medicii. Potrivit acestora, durerile de stomac pot fi ameliorate prin schimbarea alimentației în ziua respectiva. Pentru constipație se poate utiliza mierea, în combinație cu laptele.

Anemia poate fi tratata termporar prin modificarea alimentației și prin suplimentarea surselor de fier. Spanacul, ficatul de pui, de vită, cerealele, gălbenușul de ou, carnea de vită, broccoli, alunele, nucile, caiseșe uscate, drojdia, mazărea, lintea, pâinea de secară și varza de Bruxelles sunt doar câteva dintre sursele naturale de fier. Pentru absorbția fierului în organism este necesară o alimentație bogată în vitamina C, așa că sunt recomandate fructele și legumele, mai menționează medicii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii