46 de ani de la CUTREMURUL din 1977, unul dintre cele mai devastatoare seisme înregistrate vreodată în România. Șeful UNSAR: „Este important să învățăm din lecțiile trecutului

46 de ani de la CUTREMURUL din 1977, unul dintre cele mai devastatoare seisme înregistrate vreodată în România. Șeful UNSAR: „Este important să învățăm din lecțiile trecutului
46 de ani de la CUTREMURUL din 1977, unul dintre cele mai devastatoare seisme înregistrate vreodată în România. Ce am învățat de atunci și până acum?
Publicat: 03/03/2023, 11:15
Actualizat: 03/03/2023, 12:14

Mâine se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, unul dintre cele mai puternice seisme înregistrate vreodată în România. Cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, acesta a avut efecte devastatoare la nivel național.

În urma cutremurului devastator peste 1.570 de oameni și-au pierdut viața, circa 11.300 au fost răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Un nou eveniment seismic, similar cu cel din 1977, ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro și sute de mii de persoane ar putea rămâne fără locuințe, arată datele Băncii Mondiale, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Cutremurele din ultima perioadă care au afectat județele Gorj, Cluj, Hunedoara, dar și Capitala, demonstrează cât de vulnerabili continuăm să fim.

În urma acestor evenimente, până la finalul lunii februarie, au fost deja deschise peste 1.000 de dosare de daună, în baza polițelor de asigurare obligatorii și facultative pentru locuințe. Sunt cifre care arată rolul fundamental al unei asigurări în astfel de situații, pentru creșterea gradului de reziliență și de protecție financiară a populației.

România, una dintre țările europene cu un grad ridicat de risc seismic

De altfel, România rămâne una dintre țările europene cu un grad ridicat de risc seismic. Spre exemplu, între 2013 și 2022, asigurătorii Membri ai UNSAR au despăgubit 1.664 dosare de daună – doar ca urmare a cutremurelor. Sprijinul financiar a depășit 4,3 milioane de lei. Dintre aceste dosare, 1.612 au fost despăgubite în baza polițelor de asigurare pentru locuințe, iar diferența în baza asigurărilor dedicate companiilor.

În același timp, valoarea medie a unui dosar de daună a crescut semnificativ, triplându-se în 2022, comparativ cu 2015 (chiar dacă în 2015 au fost despăgubite 693 dosare de daună, iar anul trecut 98). Așadar, încheierea unei polițe de asigurare va face mereu diferența în cazul producerii unui eveniment neprevăzut.

“Este important să învățăm din lecțiile trecutului pentru a fi mai bine pregătiți în fața viitorului, indiferent ce ne rezervă acesta.

Asigurarea pentru locuințe reprezintă o plasă importantă de siguranță pentru noi toți, iar industria de asigurări are capacitatea de a prelua aceste riscuri, continuând să fie aproape de cei care au cea mai mare nevoie de sprijin financiar”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii