REACȚIA Academiei Române, în urma invitației lui Costel Alexe de a vizita Bojdeuca lui Creangă: „Vom participa, după ce ne vom asigura că…”

REACȚIA Academiei Române, în urma invitației lui Costel Alexe de a vizita Bojdeuca lui Creangă: „Vom participa, după ce ne vom asigura că...”
Bojdeuca lui Ion Creangă a fost restaurată / Sursa foto: Facebook Costel Alexe
Publicat: 28/11/2023, 13:59

Biroul Prezidiului Academiei Române i-a răspuns lui Costel Alexe, după ce președintele CJ Iași a invitat membrii forului să vină să viziteze Bojdeuca lui Creangă.

Academia Română spune că va accepta să participe la redeschiderea pentru public a Bojdeucii lui Ion Creangă „după ce ne vom asigura că au fost luate toate măsurile necesare pentru revenirea acestui preţios monument al Patrimoniului naţional la autenticul său, aşa cum v-am solicitat. Altfel, monumentul rămâne compromis din punct de vedere cultural şi patrimonial”, este răspunsul transmis de for preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Forul precizează că „o rezolvare favorabilă a acestei situaţii îngrijorătoare a Bojdeucii din Ţicău, în care este obligatoriu să fie consultaţi şi implicaţi profesionişti ai restaurării – nu ai „modernizării“, cum spuneţi că a fost obiectul proiectului – ar putea conduce şi la posibilitatea de a discuta un viitor parteneriat între Academia Română şi Consiliul Judeţean Iaşi pentru reabilitarea, împreună, a Casei memoriale „Vasile Alecsandri“ din Mirceşti”.

Academia Română a cerut revenirea la autentic a unui „simbol identitar românesc”, notează News.ro.

„Casa de acum, renovată dincolo de limita kitsch-ului, a amuţit şi şi-a pierdut căldura”

„Din nefericire, aşa cum ne semnalează oameni de cultură din toată ţara şi cum se poate vedea în imaginile postate pe internet, procesul de restaurare a fost pervertit de o viziune înclinată spre modernizare excesivă, cu totul nepotrivită pentru a conserva atmosfera de odinioară, farmecul simplităţii şi marca imediat recognoscibilă pentru cititorii povestitorului humuleştean. Casa de acum, renovată dincolo de limita kitsch-ului, a amuţit şi şi-a pierdut căldura. Ea nu mai vorbeşte despre o epocă importantă pentru memoria noastră culturală. Însemnele identitare au dispărut”, a transmis Academia Română într-un comunicat.

Potrivit reprezentanţilor forului academic, „adânca tristeţe şi justificata revoltă a oamenilor de bun simţ izvorăsc din constatarea că o epocă a marilor libertăţi şi a unei incredibile expansiuni tehnologice pare să pună în primejdie multe vestigii ale culturii şi istoriei românilor, simboluri care au supravieţuit atrocităţii războaielor, calamităţilor naturale şi regimului comunist.

Din nepricepere, cu greşită înţelegere a ceea ce înseamnă activitatea de restaurare şi conservare – nu îndrăznim a duce, decât cu jumătate de măsură, gândul mai departe – cu rea intenţie, astfel de „proiecte de restaurare“ acţionează ca forme de atentat latent, dar sigur de distrugere iremediabilă a valorilor patrimoniului naţional”.

În cursul săptămânii trecute, membrii Academiei Române i-au cerut, într-o scrisoare, preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi „să întreprindă tot ce se poate pentru ca Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău să revină la autenticul său şi să rămână un simbol identitar românesc, un reper distinct al spiritului locului şi, deopotrivă, o atracţie culturală deosebită. Este o datorie pe care o avem în primul rând faţă de generaţiile care vor veni şi care, lipsite de astfel de simboluri de legătură cu vremurile de altădată, vor fi doar nişte biete fiinţe-insule în derivă pe o mare a globalizării, născute într-un timp fără rădăcini şi fără idealuri naţionale şi repere culturale”.

Vă recomandăm să citiți și:

Scandalul Bojdeuca. Cine l-a „omorât” pe Creangă? Directorul DJC Iași, chemat în Parlament. „Să ne pună la dispoziție avizele!”- DECLARAȚII EXCLUSIVE

Bojdeuca lui Ion Creangă a fost modernizată. Internauții comentează ironic: „E numai bună de închiriat pe Airbnb“

Costel Alexe, despre restaurarea BOJDEUCII lui Ion Creangă: A respectat proiectul aprobat în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?