Alina Șerban, prima artistă romă decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de CAVALER: M-am străduit să dau muncii mele tot ce aveam mai de preț

Publicat: 14/03/2024, 16:57
Actualizat: 15/03/2024, 13:48

Teatrul Național București (TNB) a găzduit, miercuri seara, un alt fel de premieră: Alina Șerban a devenit prima artistă romă decorată de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în rang de Cavaler. Actriță, scenaristă și regizoare, Alina a primit această distincție, înmânată de ministrul Culturii, Raluca Turcan, pentru contribuția artistică și angajamentul său în prezentarea identității romilor, dar și pentru importanța muncii sale în combaterea rasismului și xenofobiei.

La ceremonie au participat și Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial pe Cultură, cât și George Călin, Manager al TNB. A fost o seară emoționantă la Teatrul Național București, locul unde Alina Șerban a stabilit o nouă premieră istorică, în 2022, fiind prima regizoare de etnie romă invitată să monteze un spectacol la TNB – „Cel mai bun copil din lume”.

„Onoarea de a fi recunoscută și ridicată în grad de Cavaler pentru meritele mele artistice este un moment de bucurie și recunoaștere, nu doar pentru mine, ci și pentru fiecare persoană care m-a susținut și m-a încurajat pe parcursul drumului meu plin de imposibilități.

Am început la 21 de ani, înainte de era “wokeness-ului” (n.r. conștientizarea și expunerea problemelor sociale precum rasismul și inegalitatea, conform Cambridge Dictionary), a finanțărilor de diversitate, când nu era cool deloc să fii rom public sau să faci parte dintr-o minoritate.

Ca artistă independentă, fără să fi avut multe oportunități, fără să fi avut un exemplu în față de urmat, cu atât mai puțin de artistă romă, m-am echipat așadar cu inconștiență și idealismul tinereții crezând că am să schimb lumea și astfel am început să îmi croiesc propriul drum, spunând povești în care credeam”, a mărturisit Alina Șerban.

Artista romă a dedicat „onoarea și valoarea acestui moment” tuturor celor care nu au ieșit “câștigători la cărțile vieții”, care au simțit că nu aparțin, că nu se vor descurca, că „eticheta pusă în frunte le este și sentința”.

„A fi artist este adesea considerat un lux menit pentru cei privilegiați, dar cred că fiecare persoană merită șansa de a-și urma pasiunea și de a-și împlini potențialul. Și cred cu tărie în accesul la cultură pentru toți oamenii, indiferent de etnie și posibilități materiale (…) Am bucuria ca în acești ani să îmi fi adus munca la copii care încă nu aveau electricitate și apă curentă, la Royal Albert Hall în Londra, în fața a 5000 de oameni, în cantine pentru oamenii fără adăpost, la Cannes și la Bienala de artă și cinema de la Veneția, a adăugat ea.

Alina a mărturisit, de asemenea, că și-a dorit „un spațiu la masa asta a artei, egal cu al celorlalți, nimic mai mult. Nu pentru că eram romă, nu pentru că eram femeie, ci pentru că m-am străduit să-i dau muncii mele, de multe ori peste sănătatea mea, tot ce aveam mai de preț”.

Raluca Turcan: „A reușit să se impună într-un domeniu extrem de competitiv, cu multe orgolii și talente uriașe”

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a precizat, la rândul său, că Alina Șerban este decorată cu Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler, „nu doar pentru contribuția artistică importantă, la nivel internațional, în calitate de actor și de regizor, dar și pentru angajamentul său neîntrerupt în prezentarea identității romilor și combaterea rasismului și xenofobiei”.

„Dincolo de calitățile umane pe care Alina Șerban le are, ea este și un exemplu de profesionalism. A reușit să se impună într-un domeniu extrem de competitiv, cu multe orgolii și talente uriașe. Alina și-a făcut loc, pentru că și-a luat misiunea socială și calea în viață la modul cel mai serios. […] În 15 ani de zile ai reușit să fii cunoscută în plan internațional, să dai voce unor personaje și să realizezi producții în teatru și cinematografie care atrag publicul, care se joacă cu casa închisă”, a declarat Raluca Turcan miercuri seara, la TNB.

„Ca ministru al culturii, vreau să îi mulțumesc pentru toate eforturile sale – este un model de inspirație pentru generațiile viitoare și un ambasador al schimbării pozitive în lumea noastră!”, a scris  Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Primul spectacol al unei regizoare rome care a intrat în repertoriul permanent al TNB

Alina Şerban este actriţă, dramaturg, scenaristă, iniţiatoarea teatrului cu mesaj social rom, precum și președintele Asociației culturale non-profit Untold Stories.
Este prima din familia ei care a absolvit liceul. A terminat studiile la UNATC Bucureşti și a urmat apoi actoria la cele mai bune școli din lume: New York University – Tisch şi a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.
De 15 ani, prin proiecte de film și teatru, Alina luptă împotriva tuturor formelor de discriminare pentru a crea spațiu pentru poveștile nespuse, marginalizate ale comunității rome, în spațiul cultural național și internațional.
Spectacolul de teatru autobiografic al Alinei Șerban, „Cel mai bun copil din lume”, este primul spectacol al unei regizoare rome care a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Național București. De doi ani, spectacolul se joacă cu casa închisă. Cu acest spectacol, Alina a participat la numeroase festivaluri de teatru în Germania, la New York, la Bienala de la Veneția.
Alina Șerban joacă în filmul macedonean Housekeeping for Beginners, premiat la Festivalul de Film de la Veneția (2023) și propus de către Macedonia de Nord la Oscar (2024).
Este de patru ori câștigătoare a premiului “Cea mai bună actriță” pentru rolul principal din producția germană Gipsy Queen și a fost desemnată “Cea mai bună actriță a Germaniei” din partea Uniunii Actorilor Germani, pentru aceeași peliculă, în anul 2020.
Este de trei câștigătoare a premiului Cea mai bună actriță pentru rolul principal din producția româno-belgiană Singură la nunta mea, cu care a reprezentat România la Festivalul de Film de la Cannes in 2018.
Este regizoarea și scenarista scurtmetrajelor “Bilet de iertare” și “Eu contez”, premiate național și internațional.

Din 2015 lucrează în ateliere de dezvoltare și în proiecte de teatru și film cu tineri din centre de plasament printre care: documentarele de scurtmetraj “Vanessa”, “Eu sunt Nicu” și “Lucrurile Bune nu vin Primele”. Organizează de trei ani Gala Tinerilor Instituționalizați. În 2024, piesa de teatru “Marea Rușine”, scrisă de Alina Șerban, a fost selectată de prestigiosul concurs de traduceri EURODRAM, pentru a fi publicată în Franța de către Universitatea Strasbourg. Anul acesta a început, de asemenea, programul European Young Leaders Program, inițiativa Friends of Europe, fiind unul dintre cei 44 de lideri europeni selectați.

Citește și:

Alina Șerban, despre miza primului său film documentar: „E foarte ușor să privești un chip fără să-ți dai seama că în spate e o experiență despre care tu habar nu ai. Și la care nu ai avut acces”

EXCLUSIV VIDEO. Imagini emoționante din culisele proiectului „Fără frică” lansat de Alina Șerban. Adolescenții instituționalizați își scriu și regizează propria poveste într-o serie de scurtmetraje inedite

Alina Șerban, prima regizoare romă la Teatrul Național București: „Cel mai bun copil din lume”, o dublă premieră în România, este un produs cultural unic

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple