ANABI a preluat mașini de lux în valoare de aproape 4 milioane de lei de la o rețea de români care fura bijuterii de la bătrânii din SUA

ANABI a preluat mașini de lux în valoare de aproape 4 milioane de lei de la o rețea de români care fura bijuterii de la bătrânii din SUA
FOTO - Caracter ilustrativ (Facebook.com/ANABIMJ)
Publicat: 17/03/2023, 00:13
Actualizat: 17/03/2023, 00:16

Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a preluat mașini de lux în valoare de 3,93 milioane de lei aparținând unei rețele de vâlceni, care fura bijuterii în SUA de la vârstnici, uneori prin violență, vindea aur fals în America și încasa ajutoare în pandemie.

Astfel, ANABI a preluat în administrare 4 autovehicule de lux (Ferrari Portofino, 2 Lamborghini Urus și BMW X4), valoarea totală a bunurilor, în acest caz, fiind estimată la aproximativ 3.93 milioane lei (800.000 euro).

ANABI administrează bunuri mobile cu valori de peste 15.000 de euro. De asemenea, pe întreaga durată a procesului penal, cu acordul sau la cererea proprietarilor ori cu încuviințarea instanței, ANABI poate valorifica bunurile mobile indisponibilizate, prin licitații publice online.

Măsura sechestrului asigurător a fost dispusă într-un dosar cu elemente de extraneitate în cadrul căruia se desfășoară cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.

Procurorii DIICOT și polițiștii au făcut, marți, 7 percheziții în Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, la adresele unor persoane cercetate în SUA pentru constituirea unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.

În perioada 2020-2022, grupul infracțional organizat, constituit pe fondul relațiilor de rudenie dintre membrii săi, a fost implicat, în Statele Unite ale Americii, în zeci de infracțiuni de ,,furt prin distragerea atenției” în dauna unor persoane vătămate, cetățeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost furate bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani pe care le aveau asupra lor.

În cazul în care persoanele vătămate ripostau, erau deposedate prin violență de valorile deținute, potrivit DIICOT.

Membrii grupului infracțional organizat au transferat din SUA în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari și în scopul spălării profitului infracțional obținut au cumpărat lingouri și monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari, precum și 2 autoturisme de lux, în valoare de 260.575 de dolari, respectiv 230.000 de dolari.

În plus, grupul infracțional organizat a comercializat pe teritoriul american, fără autorizație, bijuterii din aur sau din metal comun cu privire la care pretindeau în mod fraudulos că ar fi confecționate din aur.

Parte din aurul și bijuteriile aduse în România a fost amanetat la diverse societăți comerciale de profil în vederea obținerii de sume de bani.

De asemenea, aceștia au solicitat și obținut de la guvernul S.U.A. ajutoare de șomaj destinate contracarării efectelor pandemiei SARS-COV2, folosind în acest scop acte false, în contextul în care nu îndeplineau condițiile pentru accederea la aceste indemnizații.

Față de 2 membri ai grupului instanțele de judecată din SUA au dispus măsura arestării preventive.

La percheziții au fost identificate și indisponibilizate: trei autoturisme de lux în valoare de 317.000 dolari, 260.575 dolari, respectiv 40.000 dolari, aproximativ 200 de grame bijuterii din aur, un ceas de lux, suma de 8.000 lei, 7 telefoane mobile și mai multe înscrisuri.

Totodată, a fost confiscat, în Ilfov, un alt autoturism de lux, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari, notează Mediafax.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...