ANAF a publicat numele instituţiilor care au datorii la stat. Care sunt cei mai mari datornici aflați pe „lista ruşinii”

ANAF a publicat numele instituţiilor care au datorii la stat. Care sunt cei mai mari datornici aflați pe „lista ruşinii”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 06/02/2024, 21:09
Actualizat: 06/02/2024, 21:11

Agenția Națională de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat „lista rușinii” cu datornicii care nu și-au plătit obligațiile fiscale pe anul 2023. Aproape 40.000 de societăți comerciale, atât publice, cât și private, au acumulat datorii uriașe la stat în ultimele luni ale anului trecut. 

Pe lista respectivă se regăsesc persoane fizice, dar și multe orașe sau comune ori instituții juridice, cum ar fi Parchetele. Printre cele mai mari datorii le-a acumulat CFR Marfă, peste 1.000.000.000 lei, iar Ministerul Turismului are de plătit mai bine de 460.000 lei. La rândul său, Tarom trebuie să plătească 37 de milioane de lei.

În ceea ce privește mediul privat, datornicii sunt din diverse domenii, precum magazine, farmacii, saloane sau cabinete de avocați. Sumele pornesc de la 10.000 lei pentru micii contribuabili, inclusiv persoane fizice, și depășesc jumătate de milion de lei pentru marii contribuabili.

Cei care nu își pot achita datoriile pot plăti în rate. Însă, pentru a evita executarea silită, cei care apelează la eșalonare trebuie să plătească și dobânzi.

„Printre formele de eșalonare la plată avem eșalonarea la plată simplificată și eșalonarea la plată pe o perioadă de până la 5 ani. În ceea ce privește eşalonarea la plată simplificată, aceasta se acordă pe o perioadă de cel mult 12 luni”, precizează Ioan Traian Cuc, şef serviciu presă la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Bucuresti (DGRFPB).

O persoană care are datorii la stat de 10.000 lei și alege să plătească eșalonat pe o perioadă de 12 luni va avea de plătit în fiecare lună suma de 833 lei, ceea ce reprezintă datoriile restante, la care se adaugă și o dobândă.

Aceasta crește în fiecare lună de la 6 lei și ajunge până la 63 lei în ultima lună, așa că în final va plăti în total la stat peste 10.400 lei.

„Aș vrea să menționez care sunt avantajele eșalonării, în primul rând posibilitatea participării la licitații, suspendarea executării silite și amânarea la plata penalităților de întârziere”, mai spune Ioan Traian Cuc, şef serviciu presă DGRFPB.

Cei care vor să plătească eșalonat trebuie să depună o cerere la organul fiscal și să respecte mai multe condiții, printre care să nu aibă cazier fiscal sau datorii mai vechi de 12 luni și să nu fie în procedură de insolvență.

„Lista ruşinii” pentru T4 al anului 2023

În „lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în Trimestrul 4 (T4) din 2023. „Lista ruşinii” este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.

  • a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  • b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  • c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.

ANAF va efectua modificări „în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operând, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”, potrivit Antena 3.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului