Angela Galeța, Fundația Vodafone: Lipsa educației, principala cauză a fenomenului violenței domestice în România

Publicat: 12/03/2024, 12:16

România se află pe unul din locurile fruntașe la nivel mondial în ceea ce privește numărul de cazuri de violență domestică. Dacă anul trecut au fost raportate peste 100.000 de cazuri de violență fizică, cifrele ar putea fi mult mai mari dacă ar fi luate în calcul și alte forme de agresiune. Lipsa educației, dar și alcoolul și drogurile sunt principalele cauze ale acestui fenomen nedorit. Concluziile i-au aparținut Angelei Galeța, directorul Fundației Vodafone România și au fost exprimate în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv.

La nivel mondial, una din trei femei este victima unui abuz.

“Din păcate, cifrele nu sunt foarte îmbucurătoare. Suntem din nou, cumva, pe un loc fruntaș, pe care sigur nu ni l-am dori. Anul trecut, de exemplu, din cifrele raportate de Poliția Română aflăm că au fost raportate peste 100.000 de cazuri din sfera violenței domestice, în pondere egală în urban și rural”, a precizat Angela Galeța.

Românii cred că bătaia este ruptă din rai, că unde dă mama crește. Cred că femeia este supusă bărbatului, lucruri care în anul 2024 ar trebui să nu mai fie așa, ar trebui să se schimbe. Am citit un articol din care reiese că 80% dintre români consideră că violența împotriva femeii un fenomen național foarte răspândit.

Datele raportate de poliție nu reflectă adevărata amploare a fenomenul.

“Adică nu vorbim doar de 100.000  – ceea ce este raportat – și este raportat doar violența fizică. Agresiunea nu este raportată, nu face parte din această statistică. Statistica respectivă include cazurile de violență domestică, care cele mai multe ori se referă la agresiunile fizice. Undeva aproape de 58.000 dintre ele au fost agresiuni fizice sau alte forme de violență”, este realitatea în care trăim, conform Angelei Galeța.

Directorul Fundației Vodafone indică și faptul că această creștere a numărului cazurilor raportate – aproape 5% în  2023, față de 2022 – evidențiază  atingerea limitei superioare a suportabilității.

Violența domestică îmbracă multe, multe alte forme și și noi credem, și organizațiile cu care lucrăm și specialiștii din domeniu spun că cifrele sunt subraportate, adică probabil cifrele sunt sunt mult mai mari.

“Ceea ce este îmbucurător, dacă pot să spun că e ceva îmbucurător legat de acest subiect, este faptul că numărul cazurilor raportate crește de la an la an. De exemplu, anul trecut a crescut cu 4,8% în 2023 față de anul 2022, ceea ce înseamnă că, într-un fel, victimele au prins curaj și au început să ia atitudine. Dar, repet, cifrele sunt subraportate și probabil dimensiunea fenomenului este mult mai mare”, a completat Angela Galeța.

Copii, vârstnici și bărbați, printre victime

Cele mai multe cazuri de violență sunt raportate de femei, însă și copii și bărbați trec prin astfel de traume.

“Dacă ar fi să ne referim la cifrele raportate de poliție, numărul femeilor victime este mai mare decât cel al bărbaților, dar există și bărbați care sunt victime. Și, apropo de ce se raportează și ce nu se raportează, vorbim de cazuri care se întâmplă, violența în familie. Dar să nu uităm că pot fi victime ale violenței domestice, de exemplu, și bătrânii, persoanele aflate în îngrijirea altcuiva din diverse motive, fie că sunt bătrâni, fie că sunt cu probleme medicale”, a evidențiat directorul Fundației Vodafone România.

Lipsa de educație, principala cauză

În România violența casnică a fost considerată, și încă mai este, un subiect tabu.

“Prima cauză a a acestui fenomen este lipsa de educație. Faptul că,  în primul rând, nu vorbim despre acest e obiect, cumva un subiect tabu. Dacă aș putea să spun asta, mai bine nu vorbim despre acest subiect și dacă nu vorbim, probabil că nu există”, a susținut Angela Galeța.

Tocmai de aceea aplicația Bright Sky, dezvoltată de Vodafone, are un dublu scop.

“În primul rând să asigure să ofere ajutor victimelor violenței domestice, dar în același timp să ofere acces la informare. Pentru că atâta timp cât vorbim cât mai mult despre acest subiect, cât explicăm ce înseamnă abuzul, care sunt formele violenței domestice, atunci cu atât mai multă lume va știi despre lucrurile acestea. Poate că amploarea fenomenului se va diminua, poate că relațiile pe care copiii noștri, adolescenții de acum le vor avea vor arăta cumva altfel în momentul în care vor ști că într-o relație nu este permisă nicio formă de abuz”, a completat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Aplicația gratuită Bright Sky RO a fost lansată în mai 2020 și de atunci a fost descărcată de peste 100.000 de ori. Inițial a fost lansată în Marea Britanie de Vodafone UK și există în prezent în 13 țări. Aplicația are până în prezent aproape un milion de descărcări

Urmăriți întreaga emisiune AICI

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Cutremur total pentru fanii Las Fierbinți. Nimeni nu voia să audă trista veste
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
×