O parte din autobuzele turcești Otokar cumpărate de Primăria Capitalei în 2018 au început să iasă din garanție, după ce au depășit numărul de kilometri stabilit în contract. Până în prezent, mentenanța autobuzelor a fost făcută de turci, iar de acum încolo, reparațiile vor fi făcute de mecanicii români ai STB. Doar că, potrivit surselor Gândul, multe dintre aceste vehicule, care au deja peste șapte ani în circulație, sunt foarte prost întreținute, iar o parte dintre ele sunt trase „pe dreapta” prin autobaze.
„Nu sunt deloc întreținute cum trebuie. Acum încep mecanicii români de la STB să intre pe ele, la câteva autobaze, pentru că turcii nu mai au exclusivitate pe câteva dintre ele, după ce și-au făcut numărul de kilometri. Defectele sunt foarte multe și vor fi mari probleme în viitorul apropiat. Am văzut cum au lucrat turcii. De exemplu, la instalațiile electrice, nu au lucrat pe aceleași cabluri pe care le-a avut Otokar. Au pus alte cabluri și fac un fel de improvizații, cu alte fire care nu ar fi pentru sarcina care trebuie, și oricând pot lua foc”, au precizat surse STB în exclusivitate pentru Gândul.
Mai mult, spun sursele noastre, mecanicii români au încercat să le atragă atenția „colegilor” turci, dar fără succes.
„Nu cositoresc cablurile, nu sunt lipite cum trebuie. Mai mult, când este o problemă cu un cablu, ei înlocuiesc doar partea cu problemă, nu până la capăt, așa cum se face. Adică au făcut înnăditură. Au fost cazuri în care mecanicii noștri au văzut aceste aspecte și le-au atras atenția mecanicilor turci, dar nu s-au înțeles cu ei deloc.
Nici uleiurile, nici alte consumabile nu erau schimbate la timp. Sunt foarte multe probleme. Multe dintre aceste autobuze zac prin depouri”, mai susțin sursele Gândul.
Primăria Capitalei a cumpărat în 2018, cu suma de 458.100.826 de lei fără TVA, 400 de autobuze Otokar.
Compania Otokar din Turcia s-a obligat, prin contractul din 2018, să furnizeze municipalității, în termen de 17 luni de la semnare, 3 tipuri de autobuze:
De asemenea, compania Otokar s-a obligat, prin contract, să ofere o garanție de 240.000 de kilometri sau minimum 4 ani (full warranty) de la data punerii în exploatare a autobuzelor, asigurând, totodată, și unele „consumabile”, precum:
Potrivit unui răspuns al STB, la solicitarea Gândul, în perioada 1 decembrie 2018 – 28 februarie 2023 au fost raportate nu mai puțin de 26.035 defecțiuni tehnice la autobuzele Otokar.
De la începutul anului, două autobuze Otokar au luat foc, unul în trafic, iar celălalt în parcare, la Autobaza Nordului.
Și în decembrie 2023, un autobuz Otokar a ars din temelii în Drumul Taberei. Și atunci, focul s-a aprins de la motor, în spatele autobuzului.
Valer Ciobănescu, președintele Sindicatului Transpublic din STB, a explicat pentru Gândul care ar putea fi cauzele care au condus la arderea autobuzelor.
„Se pare că sunt probleme în zona motorului, unde sunt scurgeri de ulei și combustibil. Practic, uleiul scurs și motorina ajung în zona eșapamentului, care este foarte încins, și se aprind. Așa iau foc autobuzele Otokar.
S-a ajuns la această situație din cauza faptului că în ultima perioadă, producătorul face mentenanță de mântuială la aceste autobuze. Sunt prea multe probleme la aceste vehicule și este foarte probabil ca turcii să nu le mai facă față. Fiind în garanție, autobuzele Otokar nu pot fi reparate de către STB. Oricum, STB SA nu are personal de întreținere suficient pentru repararea celor vechi, dar să mai preia încă 400 de Otokar”, a declarat Valer Ciobănescu.
Citește și:
Cum arată și ce pagube a suferit tramvaiul Imperio Metropolitan care s-a lovit de un TIR