Suspiciuni de infiltrare a mafiei în campania de vaccinare anti-COVID din Italia. Autoritățile verifică listele din Sicilia și Calabria

Suspiciuni de infiltrare a mafiei în campania de vaccinare anti-COVID din Italia. Autoritățile verifică listele din Sicilia și Calabria
Foto: Unsplash.com
Publicat: 11/04/2021, 15:59
Actualizat: 11/04/2021, 16:50

Autoritățile italiene investighează dacă mafia redirecționează o parte din aprovizionarea țării cu vaccinul coronavirus către ”prieteni”.

Datele guvernului arată că Italia a administrat un total de 12 milioane de vaccinări până în prezent, 4,2 milioane celor cu vârsta peste 80 de ani și doar 1,26 milioane celor cu vârsta de 70 de ani, transmite dailymail.co.uk.

Între timp, 3,1 milioane au fost destinate lucrătorilor din domeniul sănătății, un milion către profesioniștii din domeniul educației și 2,4 milioane către o categorie definită ca „alții”.

Șeful comisiei naționale anti-mafia, îngrijorat de ratele ridicate de vaccinări din „alt” grup din regiunile sudice

Șeful comisiei naționale anti-mafie și-a exprimat săptămâna aceasta îngrijorarea față de ratele ridicate de vaccinări din acest „alt” grup din regiunile sudice care s-au luptat de mult timp împotriva infiltrării mafiote în sistemul de sănătate și în alte zone publice.

Nicola Morra a ordonat ca patru regiuni – cele trei regiuni cele mai sudice ale Siciliei, Calabria și Campania și Valle D’Aosta din nord – să predea datele de vaccinare și să explice modul în care au acordat prioritate anumitor grupuri care au fost vaccinate.

„Sunt vaccinați oameni care se află în afara oricărei categorii prioritare specificate de guvern, în special în unele regiuni în care există o densitate mare de membri ai grupărilor mafiote și bănuim că mafia gestionează vaccinările”, a declarat Mario Giarrusso, un membru al comisiei anti-mafia, pentru Politico.

Îngrijorările legate de infiltrarea mafiei au apărut în timp ce un expert a avertizat că eșecul Italiei de a-i vaccina pe cei mai vulnerabili a costat mii de vieți.

După ce a fost printre țările cele mai afectate de pandemie anul trecut, Italia și-a început campania de vaccinare la sfârșitul lunii decembrie, dar nu a reușit să se concentreze exclusiv pe grupurile cu cel mai mare risc – vârstnicii. Dacă s-ar fi preocupat mai strict de planul „ideal” de vaccinare a persoanelor în vârstă, Italia ar fi suferit cu 8.000 mai puține decese de coronavirus, potrivit expertului Matteo Villa.

Villa, un cercetător al Institutului de Studii de Politică Internațională (ISPI) din Milano, a declarat că 33.000 de oameni au murit de la începutul lunii ianuarie.

„O strategie dezechilibrată, întârzierile din regiuni și înșelăciunile la vaccinare ne-au adus aici”, a spus Matteo Villa, vineri.

Prim-ministrul Mario Draghi a avertizat, joi, guvernele regionale că trebuie să îmbunătățească eforturile de vaccinare dacă vor să ridice măsurile restrictive actuale și i-a atacat pe cei care iau locuri la vaccinare, deși nu se află în grupuri prioritare.

Draghi a preluat mandatul în februarie cu promisiunea unei campanii de vaccinare mai intense, el spunând că este singura cale de ieșire pentru Italia, după mai bine de un an de pandemie care a devastat economia și a dus la decesul a aproximativ 113.000 de vieți. Rezultatele nu au fost însă pe măsura promisiunilor, parțial din cauza întârzierilor în aprovizionarea cu vaccin, dar și din cauza regiunilor, care iau propriile măsuri și nu reușesc să acorde prioritate persoanelor vulnerabile.

În Toscana, profesorii universitari și avocații, inclusiv cei peste 30 de ani, s-au vaccinat înainte de majoritatea persoanelor în vârstă, în timp ce în Lombardia, regiunea cea mai afectată de pandemia de coronavirus, un sistem de rezervare defect a creat mari probleme, luna trecută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
SALARIU obligatoriu în România. S-au stabilit NOILE REGULI de la UE
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Misterul unuia dintre cele mai fascinante fenomene cosmice, la un pas de a fi rezolvat
×