Prima pagină » Actualitate » „Bijuteria” românească din Olbia. POVESTEA singurei biserici ortodoxe în stil maramureșean din Sardinia

„Bijuteria” românească din Olbia. POVESTEA singurei biserici ortodoxe în stil maramureșean din Sardinia

Credința, tradiția, pioșenia, tihna și frumusețea se regăsesc în singura biserică ortodoxă în stil maramureșean din Sardinia. Oamenii sunt fascinați să vădă lăcașul de cult din Olbia, mai ales de Sărbătorile Pascale, când se strâng împreună pentru a celebra Învierea Domnului și se regăsesc pe drumul credinței.

Pentru diaspora românească din Olbia, locul reprezintă o oază de liniște sufletească, dar și bucuria regăsirii spiritului românesc, care-i însoțește în orice colț al lumii s-ar afla. Pentru italieni, biserica este un loc de o frumusețe nemărginită, în care descoperă credința și tradițiile românești. Evenimentul de sfințire a Bisericii din Olbia va avea loc în data de 24 mai.

Veșnicie românească la Olbia. „Momentul este unul istoric”

Sub protecția Sfântului Ioan Botezătorul și a Sfântului Efisio, parohia este un punct de referință pentru mii de familii din Sardinia. Fostul miliardar Dan Petrescu, decedat împreună cu familia în accidentul aviatic din 2021, era o prezență frecventă în Parohia ”Sfântul Ioan Botezătorul” din Olbia și a fost unul dintre susținătorii proiectului de construcție a bisericii de lemn.

Bisericuța, construită în pandemie, a intrat în atenția presei după ce a fost pusă în valoare prin iluminat arhitectural. Publicația Olbiapuntoit scria că noul edificiu de cult al românilor ortodocși arată ca „o bijuterie de aur încrustată” și „o adevărată minune de basm”.

Potrivit site-ului oficial al Episcopiei Italiei, românii din Sardinia vin și se roagă, pentru bucuriile sau necazurile pe care le trăiesc, în prima biserică ortodoxă din insula italiană.

În ianuarie 2021, a fost semnat un act de concesiune a unui teren de aproximativ 3.000 de metri pătraţi între reprezentantul Parohiei româneşti „Sf. Ioan Botezătorul“ din Olbia, părintele Marian Găină, şi primarul oraşului Olbia, Settimo Nizzi.

„Terenul a fost concesionat pe o perioadă de 99 de ani, având drep clauză achitarea sumei de 11.200 de euro în rate anuale de 113,13 euro pe toată durata de valabilitate a contractului. Momentul este unul istoric pentru românii care trăiesc în frumoasa insulă din Italia, întrucât le oferă posibilitatea să contribuie la construire, respectiv să se roage în viitorul lăcaş de cult ortodox românesc“, sunt informațiile prezentate într-un material publicat de  Monitorul de Galaţi.

Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Olbia, un oraş turistic situat în nord-estul insulei Sardinia, unde se află şi renumita staţiune Costa Smeralta, a fost înfiinţată de Episcopul Siluan al Italiei, în ianuarie 2011.

Hramul parohiei, ”A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul”, este sărbătorit în 25 mai. Din data de 1 septembrie 2019, noul preot paroh este părintele Marian Găină.

„Aş vrea să ajungă această informaţie la gălăţeni, pentru că aici sunt foarte mulţi dintre ei. Consider că este o bucurie pentru familile lor de acasă că de acum aceştia se vor ruga pentru sănătate într-un lăcaş al lor. Până acum, slujbele noastre se desfăşurau într-o biserică catolică. După un an de aşteptare, este o binecuvântare, dar şi un eveniment, pentru că este prima biserică ortodoxă din insula Sardinia“, spunea, potrivit sursei citate, părintele Marian Găină, paroh al bisericii, originar din Vrancea şi fost student în Galaţi.

„Minunea de basm” și „bijuteria” care i-a cucerit pe italieni

Biserica din Sardinia, „minunea de basm”, poartă în ea credința românească și tradiția maramureșeană. ”Bijuteria” românească din cartierul San Nicola din Olbia este vedeta din presa italiană, care nu contenește să-i laude frumusețea și simplitatea întru credința tuturor celor care-i trec pragul, deopotrivă români și italieni.

Greu de rezistat acelor lumini care atrag atenția trecătorilor și turiștilor care vin special să admire lemnul așezat cu pricepere de muncitori care au venit special din Romania să construiască biserica în stilul maramureșean. Arhitectura neobișnuită din lemn care iese în evidență, pe fondul atât de elegant iluminat, arată acum ca o bijuterie de aur încrustată: o adevărată minune de basm”, scria ziarul italian Olbia.it.

Biserica din Olbia, susținută de un miliardar român cu destin tragic

​Biserica din Sardinia a fost construită și cu ajutorul lui Dan Petrescu, care era cunoscut ca cel mai bogat român și care a decedat în octombrie 2021, după ce avionul privat pe care îl pilota și în care se afla, împreună cu soția, cu fiul său și cu câțiva prieteni, s-a prăbuşit pe o clădire din Milano, la câteva minute de la decolare. Familia lui Dan Petrescu urma să ajungă la vila lor din Olbia, Sardinia, unde îi aștepta mama lui Dan Petrescu.

„Domnul Dan Petrescu a fost membru al Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din Olbia și unul dintre susținătorii proiectului de construcție a bisericii de lemn”, a precizat, într-o scrisoare de condoleanțe, episcopul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la puțin timp după ce omul de afaceri a decedat în accidentul din 2021.

„Învăţătura despre Dumnezeu nu mai poate rămâne între ziduri de şcoli şi între scoarţe de cărţi”

Rustic, dar și romantic, o îmbinare perfectă a tradiților cu spiritul cosmopolit, al patrulea oraș ca mărime din Sardinia este un ținut maritim, o adevărată arcă a istoriei europene care atrage prin arhitectură, cultura gastronomică și peisajele naturale de o frumusețe inimaginabilă.

„Astăzi, mai mult ca oricând, învăţătura despre Dumnezeu nu mai poate rămâne între ziduri de şcoli şi între scoarţe de cărţi. Astăzi, predica preotului trebuie să fie la curent cu vremea sa, cu civilizaţia şi cultura, cu operele literare şi artistice, cu poezia şi filosofia, cu ştiinţa din toate domeniile şi numai în contextul lor să plaseze explicarea Sfintei Evanghelii, fără teamă că aceasta ar fi anacronică şi că el vorbeşte despre lucruri pe care nu le poate în fapt apăra.

Să ştie spre ce se îndreaptă interesul credincioşilor, ca să răspundă acestui interes nu prin predici abstracte, despre lucruri asupra cărora credincioşii nu sunt informaţi şi nu au mijloacele de a le înţelege, ci prin predici luminate, plasate în contextul trebuinţelor oamenilor în lumea noastră şi a capacităţii lor de înţelegere.

Astfel, din dorința de a servi nevoilor spirituale şi de credintặ ale românilor din Olbia – oraş turistic în nord-estul insulei Sardinia, unde se află şi renumita staţiune Costa Smeralta – şi din întreaga provincie Olbia-Tempio din Sardinia a fost întemeiatặ în ianuarie 2011, prin grija lui Dumnezeu şi prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Siluan, parohia «Sfậntul Ioan Botezặtorul» Olbia, cu hramul în data de 25 mai (A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul)”, este mesajul transmis pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Orașul Olbia este situat în Sardinia, regiune autonomă a Italiei și una dintre cele mai mari insule din Mediterană. Originile sale datează de pe vremea fenicienilor, din secolul al IV-lea sau al V-lea î.Hr., ulterior fiind colonizat de greci, care l-au botezat Olbos, însemnând „fericire”, și apoi de romani, sub dominația cărora a devenit un important port.

Principala arteră a centrului istoric este Corso Umberto, plină de magazine, restaurante, cafenele. Pe lângă arhitectura barocă și neoclasică din centrul istoric, există și câteva clădiri în stil Art Nouveau, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cum ar fi Palazzo Colonna și Palazzo Comunale, astăzi clădirea primăriei, potrivit descrierii de pe site-ul rccl.ro.

Foaia duhovnicească “Merinde pentru suflet”, editată de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

În biserica din Olbia, copiii sunt centrul universului credinței. Acestora li se pun la dispoziţie poezii, povestioare, imagini însoţite de explicaţii. „Oratoriul va servi tuturor copiilor pentru cateheză, învățarea limbii române și multe alte activități legate de zile naționale sau obiceiuri românești”, spunea preotul paroh Marian Găină, pentru Basilica.ro.

„Pentru a ajunge la sufetele cât mai multor români aflaţi în partea de nord-est a insulei, s-a distribuit foaia duhovnicească «Merinde pentru suflet», editată de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, care surprinde esenţialul pericopelor Evangheliei, citite în cele patru duminici dintr-o lună, povesteşte viaţa unui sfânt prăznuit în acea lună, oferă informaţii despre locul unde pot fi venerate în Italia moaştele sfinţilor ortodocşi care sunt prăznuiţi în acea lună, prezintă articole dedicate tinerilor şi copiilor şi alte date actuale despre diferite evenimente.

În îndeplinirea misiunii nu uităm nici de creştinii ortodocşi români care se află în spitale, oferindu-le sprijinul moral şi certitudinea că bunul Dumnezeu le este alături. În contextul economic actual, în care turismul şi agricultura sunt principalele surse de venit a celor de pe insulă, încercăm să facem credinţa creştin-ortodoxă lucrătoare şi rodnică în sufletele românilor veniţi aici„, se mai precizează în mesajul către credincioși.

Sursă foto: Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Olbia


CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Mărturii despre Paștele deținuților din lagărele comuniste. Istoricul Marius Oprea: ”«Cu moartea pre moarte călcând», cântecul Șansei lor”

EXCLUSIV | Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Etnolog: ”Oul se ciocnește numai la vârf, pentru că întruchipează mormântul lui Iisus”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și