Prima pagină » Actualitate » BNR a făcut inventarul bancomatelor din România. În ce județ oamenii găsesc cu greu un ATM

BNR a făcut inventarul bancomatelor din România. În ce județ oamenii găsesc cu greu un ATM

BNR a făcut inventarul bancomatelor din România. În ce județ oamenii găsesc cu greu un ATM
Sursa foto - caracter ilustrativ

Banca Națională a României (BNR) a făcut inventarul bancomatelor din România. În țara noastră există 51,6 ATM-uri la 100.000 de locuitori, undeva la patru bancomate pe 100 de km pătrați. Există, însă, un județ care stă cel mai rău la acest capitol. BNR a făcut câteva calcule, în acest sens.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că în județul Tulcea este extrem de dificil să găsești un ATM, existând un bancomat la 100 de kilometri pătrați, potrivit România TV.

În același timp, la polul opus, se află Capitala, unde se găsesc 1.604 de ATM-uri. În Sectorul 1 se găsesc cele mai multe bancomate, iar Sectorul 5 are cel mai redus număr de astfel de aparate.

În acest context, o parte a populației se confruntă cu dificultăți mahore în ceea ce privește procurarea sumelor cash, unii locuitori fiind nevoiți să parcurgă distanțe mari până la bancomat funcțional.

Conform datelor ATM, accesul la acestea este mai dificil în anumite zone din Moldova, sud-vestul Olteniei și sudul Moldovei.

Un sfert dintre cetățeni trebuie să meargă cel puțin cinci kilometri pentru a găsi un ATM. 10% dintre români sunt nevoiți să meargă peste opt kilometri pentru a putea retrage banii.

Din cele 3.186 de localități din România, doar 1.055 dispun de bancomate, ceea ce înseamnă aproximativ 32%.

Aceste localități deservesc o populație de 13,4 milioane de oameni, reprezentând 71% din locuitorii rezidenți cu vârsta peste 15 ani, relatează sursa menționată.

„Dacă ne uităm la relația dintre numărul de ATM-uri și PIB per capita pe fiecare județ sau numărul de unități bancare și creditul din acel județ, vedem o corelație pozitivă și o relație strânsă. Această relație poate să ne permită să distribuim strategic aceste unități pentru a permite accesul populației și firmelor la servicii financiare și să le integrăm mai bine în circuitul economic”, spune Matei Kubinschi, director adjunct al Direcției de Stabilitate din Banca Națională a României, citat de Fanatik.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și