Cât de puternic va fi ciclonul format deasupra Mării Negre, care strică planurile în minivacanța de Rusalii

Publicat: 18/06/2021, 16:14
Actualizat: 18/06/2021, 17:46

Informația principală a acestor zile din luna iunie atipică din punct de vedere meteorologic este aceea că, în acest weekend, România va fi ”lovită” de un ciclon format în Marea Neagră și care va aduce mai ales ploi abundente. Dar cât de ”ciclon” este, de fapt, ”monstrul” de pe mare care, în mod sigur, va strica orice planuri de vacanță de Rusalii?

Specialiștii de la Prognoze Meteo au explicat, pentru Gândul, că, deși, ca imagine, arată fotogenic, ca un ciclon ”supărat”, la nivelul țării noastre și deasupra bazinului Mării Negre acționează un nucleu depresionar care nu reușește să coboare sub 1010 hPa.

Apariția sa nu este deloc suprinzătoare, fiind strict legată de existența unui nucleu rece de tip cut – off low în troposfera superioară, care stă la baza instabilității continue din ultima săptămână, manifestată prin ploi consistente. Instabilitatea va continua să se manifeste și pe parcursul săptămânii următoare.

De ce avem parte de ploi atât de abundente?

Marea Neagră este cunoscută pentru faptul că, atunci când i se oferă ocazia, potențează cantitățile de precipitații estimate mai ales pentru sudul și estul țării, fiind un furnizor perfect de umiditate.

Fix asta face și acum, ajutată și de prezența unor linii de convergență și a unui front de ocluziune, front care se va manifesta, tot în estul și sud-estul țării, pe parcursul zilei de vineri.

Unul dintre cele mai periculoase cicloane care au ajuns în Marea Neagră și care a produs fenomene meteo periculoase și severe este cel din prima parte a zilei de 3 decembrie 2012, când a determinat rafale de vânt și de peste 100 km/h, iar valurile Mării Negre au ajuns și la 6 – 7 metri înălțime.

Potop de Rusalii! Prognoză meteo 18 – 21 iunie 2021

Prezența unui nucleu rece în troposfera înaltă (de tip cut-off low) își găsește corespondent și într-un nucleu depresionar format în bazinul Mării Negre care va avea și o deplasare retrogradă.

Prezența și a unui front de ocluziune (pe parcursul zilei de vineri), dar și a unor linii de convergență (în estul, sud-estul și sudul țării) vor aduce alte zile cu precipitații abundente, după o săptămână deja bogată în ploi, care au acumulat și cantități de peste 100 l/mp, potrivit datelor de la Prognoze Meteo transmise pentru GÂNDUL.RO..

Dacă bună parte din țară se va afla sub influența unei mase de aer cald, dinspre Atlantic, cu abateri termice pozitive spre +3, +4 grade, Muntenia, Moldova și Dobrogea au parte de advecție de aer rece dinspre Marea Neagră, astfel că temperaturile, în aceste zone, vor fi și cu 6 – 8 grade sub normalul perioadei.

Toate aceste zile de minivacanță de Rusalii vor sta sub semnul ploilor, furtunilor, descărcărilor electrice, căderilor de grindină, vântului cu aspect de vijelie. Cele mai afectate regiuni vor fi Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și zonele montane.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații așteptate să cadă, prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, estul Olteniei se pot acumula și 60 – 70 l/mp, iar prin Carpații Orientali și de Curbură putem strânge și peste 100 – 120 l/mp.

  • Pe parcursul zilei de vineri, cerul va fi acoperit de nori prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, zonele montane, situație care se va păstra până spre orele serii zilei de sâmbătă. Și în celelalte regiuni vom avea parte de nebulozitate joasă, dar cu un grad de acoperire de până la 30 – 50%.
  • Ziua de duminică aduce nebulozitate joasă în cea mai mare parte a țării.
  • Pe parcursul zilei de luni, norii joși sunt prezenți mai ales prin Orientali, Dobrogea și Moldova.
  • Condiții de ceață vor exista, duminică, în zonele montane și prin nordul Moldovei, iar luni, și prin Dobrogea și Muntenia.

Temperaturi în zilele de Rusalii

Maximele zilei de vineri urcă până la 28 – 30 de grade prin Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, în timp ce în Maramureș, mare parte din Transilvania, nordul Moldovei, vor fi 27 – 28 de grade.

În centrul și sudul Moldovei, sudul Transilvaniei, estul Olteniei, Muntenia și Dobrogea, vor fi temperaturi de doar 22 – 23 de grade, cu 14 – 15 grade prin zonele montane.

  • Parcursul zilei de sâmbătă, va fi aceeași distribuție a valorilor termice, iar în Dobrogea vor fi maxime ușor mai scăzute decât vineri, 18 – 20 de grade.
  • Maximele zilei de duminică vor atinge 23 – 25 de grade în cea mai mare parte a țării, excepția urmând să fie dată de Banat și Crișana, care rămân la valori de 28 – 29 de grade. În zonele montane vor fi temperaturi de 18 – 19 grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

A doua zi de Rusalii aduce maxime chiar de 32 – 33 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, respectiv 26 – 28 de grade în restul țării, cu valori de 18 – 20 de grade în zonele montane (16 – 17 grade pe creste).

În ceea ce privește temperaturile minime din fiecare zi a minivacanței de Rusalii, acestea nu vor varia de la o zi la alta, astfel că vor fi cuprinse între 16 – 18 grade în mare parte din țară, cu 13 – 14 grade prin Transilvania, zonele deluroase, montane. Pe crestele montane, temperaturile minimele se vor opri la 6 – 8 grade.


DISCLAIMER: Administrația Națională de Meteorologie este singura instituție abilitată să emită prognoze și avertizări oficiale. 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Decizie pentru toți românii care locuiesc la BLOC. Va fi obligatoriu pentru Asociația de Proprietari
Noi reguli de circulație. Acești români sunt predispuși la amenzi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare