Câți BANI au în cont, în medie, românii care contribuie de 15 ani la Pilonul II de pensii

Câți BANI au în cont, în medie, românii care contribuie de 15 ani la Pilonul II de pensii
Publicat: 30/08/2023, 11:32
Actualizat: 30/08/2023, 12:40

Situația pilonului de pensii de stat este una destul de șubredă din punctul de vedere al multor români activi pe piața muncii.

Mulți spun că nu au siguranța că atunci când vor ieși la pensie, statul le va putea oferi un venit care să le permită un trai decent, motiv pentru care tot mai mulți români decid să contribuie la pilonul II de pensii.

Aceasta pentru că o astfel de contribuție la fondurile private de pensii le-ar putea asigura o sumă mai mare la final de activitate și le-ar face bătrânețea ceva mai ușoară.

Potrivit Observator, un salariat care cotizează lunar la un fond de pensie privată din 2008 încoace (data la care s-a înființat sistemul de pensii private) are acum, în medie, suma de 48.000 de lei în cont.

Suma aceasta se găsește până acum în conturile deținute de aproximativ 200.000 de români, adică aceia care au început să cotizeze din mai 2008, luna lansării programului în România.

Din cei 48.000 de lei, aproximativ 36.000 de lei reprezintă viramentul din salariu, iar restul sumei este dobânda. În comparaţie, 8 milioane de români deţin în momentul de faţă o valoare medie a contului de aproximativ 13.600 de lei.

Contribuţia către pensiile private va creşte cu un punct procentual de la 3,75% la 4,75%. Guvernul a decis ca măsura să intre în vigoare din 2024, fiind prevăzută în PNRR. În prezent, lunar, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virat în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II. Restul, de 21,25% ajunge la pensia de stat – Pilonul I.

Participarea la Pilonul II este obligatorie atunci când o persoană de până în 35 de ani începe să muncească. Pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani aderarea este opțională. Banii noştri se strâng în unul dintre cele şapte fonduri ale pilonului doi, administrate de companii private.

Chiar dacă 2022 a fost cel mai dificil an pentru Pilonul II, câștigul românilor a fost dublu față de inflație

Un român care a contribuit la Pilonul de pensii private obligatorii încă de la înființare, din mai 2008, a câștigat, în mână, în medie, cu aproape 6.000 de lei mai mult față de suma brută cu care a contribuit, ceea ce se înseamnă o sumă dublă față de cea care ar fi rezultat doar prin actualizarea cu rata inflației, și de aproape patru ori mai mare dacă aceeași sumă ar fi fost transformată în euro și ar fi fost ținută la saltea, arată o analiză a Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Câștigul financiar mediu obținut de cei aproape 8 milioane de participanți din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem în România, potrivit calculelor APAPR. În plus, conform reprezentanților fondurilor, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populației, în pofida numeroaselor crize economice și fluctuațiilor de pe piețele financiare începând din mai 2008, când a fost înființat sistemul.

Astfel, în cazul unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent, datele comparative arată că suma brută contribuită, de 22.406 lei, a ajuns la 28.305 lei, suma medie a tuturor fondurilor de Pilon II, deci cu 5.900 lei în plus, față de 3.206 lei, dacă ar fi fost depusă într-un depozit la bancă, 2.604 lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflației, respectiv 1.535 de lei, dacă ar fi fost transformată în euro, conform scenariilor APAPR, pe baza datelor Autorității de Supraveghere Financiară, ale Institutului Național de Statistică și ale Băncii Naționale a României.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Noi detalii în cazul morții lui Beatrice, tânăra ucisă de patronul magazinului la care lucra....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stănija, așezarea faimoasă din Munții Metaliferi și căutătorii de aur
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...