Cine este de vină pentru SURPAREA drumului din Slănic Prahova? Documentul care îl ”îngroapă” pe Iulian Dumitrescu (PNL), ”Baronul Lamborghini”

Publicat: 30/04/2024, 21:33
Actualizat: 30/04/2024, 22:55

Craterul de pe strada 23 August din Slănic s-a format din cauza infiltrațiilor de apă, care nu par a fi provocate de fenomene de mare adâncime. Surparea drumului nu are legătură nici cu stratul de sare și în niciun caz nu este urmarea activității seismice, arată raportul specialiștilor, realizat pe baza măsurătorilor din zonă, obținut de Gândul.

Astfel, concluziile documentului lasă să înțeleagă că de vină pentru prăbușirea drumului – pe o lungime de cel puțin 15 metri și  la o adâncime de trei metri -, precum și evacuarea locatarilor din zonă sunt lucrările pentru introducerea rețelei de gaze în Slănic, lucrări care au permis acumularea de apă în sol, dar și starea proastă a rețelei de canalizare. Lucrările de introducere a gazelor pe mai multe străzi din Slănic au fost autorizate în 2023, în regim de urgență, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), ”Baronul Lamborghini”.

  • Lucrările de introducere a rețelei de gaze în Slănic, inclusiv pe strada surpată săptămâna trecută, și în mai multe comune din județ au fost executate de firma Avi Prod SRL, după ce au fost autorizate în regim de „urgență” de Consiliul Județean Prahova, coordonat „din umbră” de liberalul Iulian Dumitrescu – pentru că oficial este suspendat din funcție, după acuzațiile din dosarul de corupție – fără a avea studii geotehnice.
  • Primarul din Slănic i-a trimis mai multe sesizări lui Iulian Dumitrescu, în care reclama calitatea lucrărilor, faptul că drumul a fost lăsat fără asfalt timp de mai multe luni, apoi calitatea proastă a betonului, care „s-a fărâmițat”.
  • La aproximativ o lună de la ultima reclamație a edilului-șef din Slănic, o parte a trăzii 23 August, unde firma menționată a făcut lucrări, s-a surpat, formând un crater de 15 metri lungime și trei metri adâncime.
  • Președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Prahova – acuzat de procurorii DNA de luare de mită și fals în declarații într-un alt caz care are legătură cu patronul unei firme cu contracte de la CJ – este considerat de unii locuitori din Slănic drept principalul responsabil pentru că „a distrus orașul pentru o pungă cu bani”.

Ce au găsit specialiștii la analiza făcută după surparea drumului din Slănic

Concluziile preliminare ale specialiștilor Institutului Geologic al României (IGR) și ai Instituttului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) arată că prăbușirea unei porțiuni din strada 23 August, din localitatea Slănic, judeţul Prahova, „este probabil efectul acțiunii apei care circulă prin subsol, pe dedesubtul stratului de asfalt, și spală agregatul care îl susține”, conform raportului obținut de Gândul.

Conform documentului, apa respectivă poate proveni din surse diferite, cauze naturale sau surse datorate activității antropice:

  • apa provenită din precipitații, din acviferele de adâncime mică sau din scurgerile de pe versanți;
  • apa care circulă pe văile formate de circulația apei pe acoperișul masivului de sare;
  • apa provenită din diferite surse antropice, precum avarierea conductelor orășenești de apă sau canalizare.

Surparea de teren din orașul Slănic Prahova nu este datorată unei activități seismice, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu stații portabile, nu s-au înregistrat microseisme datorate activităţilor naturale”, au stabilit specialiștii IGR și INCDFP.

„De asemenea, măsurătorile de rezistivitate electrică arată faptul că surparea actuală nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime legate de prezența masivului de sare, însă pentru a prevedea din timp efectele distructive produse la suprafață de evoluția proceselor geologice invizibile caracteristice prezenței în adâncime a masivului de sare (coroborate cu tendința generală de tasare evidențiată de datele din Sentinel-2), se recomandă urmărirea evoluției în timp a acestor procese prin efectuarea unor măsurători periodice de rezistivitate electrică pe același amplasament şi extinderea investigațiilor pe un areal mai extins”, au conchis cercetătorii.

Oamenii nu se pot întoarce acasă

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a prezentat, marți seara, concluziile anchetei demarate în ziua incidentului, după ședința Comitetului pentru Situații de Urgență Prahova pe tema surpării din Slănic.

Potrivit lui Emil Drăgănescu, rapoartele preliminare solicită autorităților publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenție și abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă, numai dacă totul este stabil.

„În momentul de față, ne confruntăm cu niște fenomene de tasare care afectează și blocurile. Nu știm cât vor avansa, nu știm dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate”, a spus prefectul.

Rapoartele spun că fenomenele care s-au produs la Slănic nu au fost cauzate nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare, care, de altfel, este foarte aproape de zona respectivă.

Este vorba de ape scurse acolo, sub diferite forme și, mai mult decât atât, de acțiuni antropice, adică, din păcate, intervenția omului”, a precizat prefectul.

Primele măsuri administrative

Astfel, ținând cont de absolut toate recomandările specialiștilor, prefectul a anunțat că s-au adoptat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu majoritate de voturi, mai multe măsuri care să încerce să stopeze aceste fenomene și apoi să le remedieze.

„În primul rând, deținătorii tuturor rețelelor, fie că vorbim de Hidro Prahova, fie că vorbim de Electrica, fie că vorbim de STS sau de operatorii privați, vor trebui să-și devieze toate aceste trasee ale utilităților și să ofere continuitate cetățenilor din zonă.

O a doua măsură,  de fapt mai multe măsuri cad în sarcina autorității publice locale, care trebuie să contracteze servicii specializate pentru continuarea studiilor, luarea măsurilor necesare și acțiunile efective la nivelul solului pentru a stopa această surpare”, a spus prefectul.

Mai mult, Emil Drăgănescu a cerut verificarea tuturor lucrărilor de pe strada 23 August, inclusiv la rețeaua de gaze.

„Și, foarte interesant – și cred că era de datoria mea s-o fac -, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții să verifice modul în care au fost efectuate toate acele lucrări pe zona respectivă. Să vedem – și dumneavoastră să știți – dacă au fost autorizate, dacă s-au respectat normele legale”, a precizat prefectul.

Eu văd în Slănic șanțuri pline de apă care, după prezența dumneavoastră, încep să se betoneze, și o să vă punem la dispoziție fotografii.

Văd că Primăria Slănic vine cu adrese către cei care au efectuat lucrări în zonă și le spune «reparați că sunt pline de apă, reparați că e dezastru în zonă», și este enumerată strada respectivă. Vreau să știu, dincolo de orice speculație, dacă aceste lucrări s-au făcut în conformitate cu legea”, a spus Emil Drăgănescu.

Prefectul a precizat că se referă la mai multe tipuri de lucrări, însă principalele lucrări care s-au efectuat în zonă în ultima perioadă sunt „acele lucrări pentru rețeaua de gaze care, din nefericire, trec exact pe deasupra acestei surpări, acum pe dedesubt, și despre care Primăria a notificat în mai multe rânduri Consiliul Județean să dispună de urgență repararea lor”.

Prefectul a promis oamenilor din Slănic că Guvernul nu-i va lăsa, că va încerca, la nivelul Instituției Prefectului, să fie elaborată o hotărâre de Guvern și să fie ajutați, după ce CJ Prahova a alocat, marți, fonduri pe criterii politice, către primării de o singură culoare, fără a da nicun ban orașului Slănic.

„Cele aproximativ 40 de persoane afectate nu se vor putea întoarce deocamdată acasă. Nu știu să vă spun, pentru că toate aceste date le vom primi după ce măsurătorile și intervenția ne vor indica o stabilitate a zonei.

Acum, în sarcina Primăriei am trasat să încerce să găsească pentru acești oameni locații, bineînțeles la solicitarea lor, în care să își petreacă perioada următoare. (…) În momentul de față avem o dinamică a situației de pe o zi pe alta. Pe măsură ce activitatea din zonă, dinamica terenului, ne va arăta schimbări mari, majore, vom decide (alte posibile evacuări – n.r.)”, a spus prefectul.

Întrebat cine ar trebui să fie tras la răspundere pentru ceea ce se întâmplă, prefectul a vorbit despre oamenii care nu vin să-și exercite atributul conferit de lege, cu referire la absența unor reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova, în locul lui Iulian Dumitrescu, suspendat din funcția de președinte al CJ, pe timpul anchetei DNA.

„Am vorbit despre faptul că acest Comitet Județean nu a avut parte absolut deloc, în situația de la Slănic, de vicepreședintele lui (cu atribuții de președinte, după suspendarea lui Iulian Dumitrescu din funcție), de reprezentantul Consiliului Județean Prahova.

Cine ar trebui să fie tras la răspundere? Ne vor arăta controalele. Moral, trebuie trași la răspundere foarte mulți. În schimb, în urma analizei organelor și a instituțiilor de control, o să primiți răspunsurile”, a spus prefectul de Prahova.

Anterior, cu această ocazie, prefectul Emil Drăgănescu îl acuzase pe președintele suspendat al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, că a lipsit de la ședințe în trecut, așa cum au făcut acum și adjuncții săi, lăsându-i pe ceilalți membri să decidă asupra unor măsuri de impact pentru întreaga populație.

Președintele suspendat al Consiliului Județean Prahova a atacat astăzi prefectul județului, acuzându-l că politizează această situație dramatică și că acolo nu avem de-a face cu cauze umane, nu avem de-a face cu nimic altceva decât o alunecare de teren, așa cum sunt multe în localitatea Slănic. Nimeni din cadrul Consiliului Județean Prahova nu a venit la Slănic să vadă ce se întâmplă. Președintele cercetat penal al Consiliului Județean Prahova nu a trimis pe nimeni la Slănic, din Consiliul Județean, să vadă ce se întâmplă cu acei oameni. Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă”, a mai spus prefectul.

Acuzațiile lui Iulian Dumitrescu

Într-o postare pe Facebook de marți, Iulian Dumitrescu a acuzat PSD că încearcă să împiedice finalizarea alimentării cu gaze a localităților pe pe Valea Slănicului. Licitația pentru Servicii de proiectare la nivel de Proiect Tehnic și Execuție Lucrări pentru conectarea reţea inteligentă de distribuţie gaze naturale în județul Prahova a fost anulată de pe SEAP.

„În timp ce noi ne-am străduit să alimentăm cu gaze Valea Slănicului, PSD-iștii nu știu ce motive să inventeze pentru a împiedica acest lucru.

Clanul Cosma, care vrea să se întoarcă la conducerea Prahovei, încearcă să acrediteze ideea absurdă că surpările de teren din Slănic sunt rezultatul lucrărilor la extinderea reţelei de gaze naturale pe Valea Slănicului”, a scris Iulian Dumitrescu.


CITEȘTE ȘI:

ACUZAȚII grave după surparea din Slănic Prahova. „Iulian Dumitrescu (PNL), «Baronul Lamborghini», a distrus un oraș întreg pentru o pungă cu bani”

Baronul Iulian Dumitrescu a încălcat controlul judiciar! IMAGINI-BOMBĂ de la ”ședința” din cafenea cu vicele Consiliului Județean Prahova

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
VESTEA CEA MARE pentru toți proprietarii de APARTAMENTE. Decizie uriașă pentru toți cei care stau...
Litoral cu cazare de 35 de lei. Cum pot profita românii de această ofertă
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Lansare podcast Update Go4it. Cosmin Aioniță te ține la curent cu tot ce e nou...
×