CNAIR ar putea REDESCHIDE temporar circulația pe Transfăgărășan și Transalpina, dacă vremea va permite

CNAIR ar putea REDESCHIDE temporar circulația pe Transfăgărășan și Transalpina, dacă vremea va permite
Publicat: 09/12/2023, 20:27

Ministerul Transporturilor modifică Regulamentul de Funcționare al Drumului Național 7 C – Transfăgărășan respectiv DN 67 C -Transalpina pentru a permite redeschiderea temporară a tronsoanelor de altitudine care se închid toamna și se redeschid la începutul verii.

Decizia vine în contextul în care actualul Regulament, actualizat în 2021 prevede închiderea completă a sectoarelor Piscu Negru-Bâlea Lac-Bâlea Cascadă (Transfăgărășan) și Rânca -Obârșia Lotrului (Transalpina) între 20 octombrie și 30 iunie, în funcție de condițiile meteo, dar nu permite și o redeschidere temporară a tronsoanelor închise dacă după închiderea circulației vremea se îmbunătățește semnificativ, potrivit unui Proiect de Ordin comun al Ministrului Transporturilor și Internelor, transmite Economedia.

În 2023, circulația pe tronsoanele de altitudine de pe Transfăgărășan și Transalpina a fost redeschisă la jumătatea lunii iunie și închisă din 6 noiembrie (detalii aici). Eventuala redeschidere temporară este propusă de o comisie tehnică care se întrunește la nivelul Direcțiilor Regionale de Drumuri (DRDP București și Brașov pentru Transfăgărășan respectiv DRDP Craiova pentru Transalpina) și este aprobată de directorul general CNAIR :

,,Raportat la analiza pericolelor prevăzute din prezentul Normativ, cât și raportat la condițiile meteorologice, circulația rutieră se poate închide în perioada 20 octombrie – 30 iunie, astfel:

a) DN 7C – pe sectorul de drum cuprins între km 104+000 (Piscu Negru) şi km 130+800 (Cabana Bâlea Cascada);
b) DN 67C – pe sectorul de drum cuprins între km 34+800 (Rânca) și km 79+200 (Curpăt).
(2) Începând cu data de 20 octombrie și până la data închiderii, șeful de district și reprezentanți din cadrul SDN cu atribuții în raport cu sectoarele de drum menționate la alin. (1), efectuează revizii suplimentare zilnice, în funcție de condițiile meteorologice, pentru a identifica dacă sunt incidente pericolele menționate la alin. (1), care ar afecta desfășurarea circulației rutiere în condiții de siguranță.

(3) Șeful de district și reprezentanți din cadrul SDN, în urma reviziilor zilnice, întocmesc rapoarte de revizii care cuprind, după caz, concluzii de menținere a circulației deschise/închise, pe care le vor transmite către D.R.D.P. competentă, care va proceda la convocarea Comisiei prevăzute la art. 29 din prezentul Normativ, atunci când se propune închiderea circulației.

(4) Ulterior închiderii circulației și până la data de 30 iunie, în situații excepționale justificate de creșteri ale valorilor de temperatură și în urma unei analize temeinice a pericolelor menționate la alin. (1), efectuată de Comisia prevăzută la art. 29 din prezentul Normativ, aceasta poate propune printr-un Raport redeschiderea sau redeschiderea temporară a sectoarelor de drum, care se supune aprobării conducerii centrale C.N.A.I.R.-S.A.”, se arată în Proiectul de ordin comun al Ministrului Transporturilor și Internelor pentru modificarea Regulamentului de Funcționare al DN 7 C Transfăgărășan și DN 67 C Transalpina.

Transfăgărășan și Transalpina asigură trecerea Carpaților între Muntenia/Oltenia și Transilvania

Pe lângă importanța turistică, cele două rute, Transfăgărășan și Transalpina asigură trecerea Carpaților între Muntenia/Oltenia și Transilvania pentru traficul ușor, până la 7,5 tone și sunt variante utile la aglomerația de pe DN 7 Valea Oltului și ruta mai lungă pe DN 66 Defileul Jiului.

Propunerile pentru a ,,flexibiliza” Regulamentul de Funcționare urmăresc ca, cele mai spectaculoase drumuri din România să rămână deschise cât mai mult timp posibil și în condiții de siguranță pentru șoferi, potrivit CNAIR.

De asemenea, pentru Transfăgărășan CNAIR a desemnat în octombrie firma de proiectare Rutier XXI pentru studiul de fezabilitate care va sta la baza modernizării DN 7 C, una dintre cele mai frumoase șosele din lume.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care nu respectă restricțiile de circulație de pe Transfăgărășan și Transalpina pe tronsoanele închise riscă reținerea permisului pentru 60 de zile.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii