Consiliul Național al Elevilor cere sancțiuni după episodul Șincai. „Cazurile încercate a fi mușamalizate nu pot deveni obișnuință”

Consiliul Național al Elevilor cere sancțiuni după episodul Șincai. Cazurile încercate a fi mușamalizate nu pot deveni obișnuință
Publicat: 28/06/2023, 15:14
Actualizat: 28/06/2023, 15:18

Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE), condamnă și critică atitudinea neglijentă arătată de către membrii comisiilor de la examenul de bacalaureat 2023, în raport cu respectarea tuturor procedurilor prevăzute în metodologia de organizare și desfășurare. Mai mult, CNE cere Ministerului Educației sancțiuni în cazul Șincai, unde zeci de lucrări ale elevilor de la Bacalaureat au fost anulate pentru o prepoziție scrisă greșit, în opinia președintelui comisiei de examen. Președintele elevilor susține că „viitorul elevilor nu ar trebui să se afle în riscul de a fi compromis din cauza unor astfel de situații.

BACALAUREAT 2023. Scandal la Colegiul „Gheorghe Şincai” din București

Reamintim că este anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București unde zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română, după o oră de la începerea probei, fără prelungirea timpului de examen.

Comisia ar fi luat decizia anulării a peste 70 de lucrări pe motiv că numele probei nu se incadra perfect pe două rânduri, ca în foaia model dată de inspectorat.

„O formare mult mai amplă a tuturor cadrelor didactice implicate în examen este absolut necesară”

„Cazurile care au ieșit la iveală în ultimele două zile sunt doar câteva dintre neregulile care sunt prezente deja anual la examenele naționale, dar pe care nimeni nu le soluționează. Accesarea rezolvării subiectului I de la proba de Limba română într-un număr considerabil, începând cu seara de dinainte de examenul propriu-zis, ne lasă cu două dubii majore pe noi toți.

Caracterul „secret” al subiectelor (în cazul în care accesările sunt din partea elevilor) și gradul de adaptare al subiectelor la necesitățile actuale ale societății (în cazul în care accesările sunt din din partea profesorilor care au elaborat subiectele și aceștia au păstrat subiectul în aceeași formă, indiferent de posibila controversă creată).

Urmărind scurgerea subiectelor inclusiv în cadrul celei de-a doua probe, la doar 5 minute de la începerea examenului, putem afirma că o formare mult mai amplă a tuturor cadrelor didactice implicate în examen este absolut necesară.”

„A determinat elevii în cauză să treacă prin stări grave de anxietate, stres”

„Mai mult decât atât, subliniem cum anumite erori, de exemplu informările incorecte cu privire la numerotarea paginilor, completarea titlului, așezarea în pagină etc., realizate de către profesorii supraveghetori, pot avea consecințe grave asupra elevilor.

Cazul concret fiind chiar cel de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, unde peste 70 de lucrări au fost anulate din cauza unei așa-zise erori sesizate de către președintele comisiei, la aproximativ o oră și un sfert de la distribuirea subiectelor, fapt ce a determinat elevii în cauză să treacă prin stări grave de anxietate, stres, ce au rezultat în unele cazuri în imposibilitatea de a se încadra cu transcrisul lucrării și rezolvarea celorlalte cerințe în timp util.

Această „eroare” ar fi putut fi reperată din timp fie de către supraveghetori, la momentul semnării și completării datelor din colț, înaintea distribuirii subiectelor, fie ar fi putut rămâne la latitudinea elevului, fiind chiar specificat în metodologie faptul că „decizia de a retranscrie aparține candidaților, nu asistenților, membrilor, sau președintelui comisiei”, se arată în comunicatul CNE.

„Toată neglijența arătată se va reflecta tot asupra elevilor”

„În acest sens, solicităm Ministerului Educației să efectueze vizite de control reale în teritoriu pentru a afla cazurile de abatere de la regulamentul de organizare al examenului național de Bacalaureat și să sancționeze în consecință resursa umană implicată în producerea viciilor de procedură. Reamintim astfel că toată neglijența arătată se va reflecta tot asupra elevilor care ar fi trebuit să își canalizeze energia doar
spre rezolvarea subiectelor, nu asupra asigurării respectării procedurilor, fapt ce ar fi trebuit garantat de către comisia de organizare.

Cunoaștem cu toții emoțiile care vin odată cu un asemenea examen, de ce să mai mai adăugăm unele negative cauzate doar de neglijența celor care ar trebui să asigure de fapt corectitudinea și buna organizare? Cazurile care s-au încercat a fi mușamalizate în ultimii ani nu pot deveni o obișnuință din niciun punct de vedere. De aceea ne dorim o responsabilizare generală mult mai mare cu privire la examenele naționale, un instructaj real al membrilor comisiei și o monitorizare mult mai eficientă în teritoriu, tocmai pentru a preveni situațiile întâmpinate zilele trecute.

Viitorul elevilor nu ar trebui să se afle în riscul de a fi compromis din cauza unor astfel de situații. De asemenea, sancțiunile aplicate membrilor de comisie care nu respectă metodologia joacă un rol important în păstrarea echității ca principiu de  bază ce guvernează sistemul de educație din România, dacă mai poate fi vorba de acest lucru”, sunt precizările din comunicatul transmis de CNE.

Calendar Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2023

Probele scrise din prima sesiune a examenului național de bacalaureat 2023 (iunie – iulie) se vor desfășura în perioada 26 – 29 iunie în 464 de centre.

  • 26 iunie 2023 – Limba şi literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023 – Limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Pe data de 3 iulie vor fi afişate rezultatele la probele scrise până la ora 12:00 şi va avea loc depunerea contestaţiilor. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 7 iulie. Pentru sesiunea din august, înscrierea candidaţilor (inclusiv a celor care au promovat examenele de corigenţe) are loc în perioada 17 – 24 iulie.

CITIȚI ȘI:

BACALAUREAT 2023 | Scandal la Colegiul „Gheorghe Şincai” din București. Mai multe lucrări au fost anulate dintr-un motiv bizar

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana