Consultantul politic Anton Pisaroglu, despre situația din Guineea: ”Președintele Alpha Condé ar trebui să fie eliberat și să-și reia atribuțiile”

Consultantul politic Anton Pisaroglu, despre situația din Guineea: ”Președintele Alpha Condé ar trebui să fie eliberat și să-și reia atribuțiile”
Consultatul politic Anton Pisaroglu
Publicat: 10/09/2021, 17:43
Actualizat: 10/09/2021, 20:37

Ofiţeri din forţele speciale au anunţat, pe data de 5 septembrie 2021, că l-au capturat pe preşedintele Alpha Condé, aflat în funcție din 2010, şi că au dizolvat principalele instituţii ale statului vest-african, iar situația din Guineea rămâne tensionată.

În acest context care a indus numeroase semne de întrebare, consultantul politic Anton Pisaroglu a analizat evenimentele din Guineea într-un interviu acordat jurnalistei Atlanta Mahanta de la The Times of Africa.

Atlanta Mahanta: Dle Pisaroglu, sunteți un consultant politic și strateg european, care are o vastă experiență internațională, inclusiv pe continentul african. Cum vedeți situația actuală din Guineea, respectiv eliminarea președintelui Alpha Condé de către militari? 

Anton Pisaroglu: Este o situație tristă și, din păcate, nu atât de neobișnuită pentru Africa. În ultimii 50-60 de ani am asistat la multe astfel de cazuri în diferite țări, la multe lovituri de stat militare. Și nu numai în Africa Subsahariană, ci și în Orientul Mijlociu, în Asia, America de Sud și chiar Europa.

Nu voi intra în detalii despre istorie, dar este clar că fragilitatea instituțiilor politice este o consecință a sărăciei pe scară largă și, prin urmare, a stării constante de nemulțumire a majorității oamenilor. Este un proces foarte lung și dificil pentru a reconcilia societățile fracturate și cele sărace, pentru a oferi oamenilor speranța că, în timp, încetul cu încetul, lucrurile se pot îmbunătăți și se vor îmbunătăți

Jurnalista Atlanta Mahanta, în dialog cu consultantul politic Anton Pisaroglu

Anton Pisaroglu: ”Nu lăsați trecutul să decidă pentru viitor”

Ar trebui să ne așteptăm la lovituri de stat în Africa, atâta timp cât țările africane se dezvoltă? 

Ei bine, există și semne pozitive pe continent. Chiar luna trecută, la alegerile prezidențiale din Zambia, l-am văzut pe președintele actual Lungu fiind învins de candidatul opoziției Hakainde Hichilema și am văzut și o tranziție pașnică a puterii în acea țară. Deci, există speranță.

Este adevărat, însă, că partea de sud a Africii a interiorizat mai bine normele democratice. Aș spune că datorăm acest lucru, în mare parte, influenței imense a lui Nelson Mandela, un om care a întruchipat un crez atât de puternic care a schimbat istoria și politica din Africa de Sud – și pe întregul continent. Prin urmare, este posibil să construiți o democrație cu o istorie foarte dificilă în spate, atâta timp cât nu lăsați trecutul să decidă pentru viitor.

Anton Pisaroglu, consultant politic, alături de Alpha Condé, președinte al Guineei

Vă rugăm să ne împărtășiți experiența dumneavoastră de lucru cu președintele Alpha Condé…

Da, în 2019 și 2020, împreună cu un alt consultant politic român, l-am întâlnit pe președintele Alpha Condé și am lucrat o vreme cu el și echipa sa.  Domnul Condé a arătat un calm desăvârșit, dar era, fără îndoială, profund îngrijorat de problemele și de multiplele provocări cu care trebuia să se confrunte acest guvern. Președintele Alpha Condé era un om de stat, un om cunoscut și ascultat pe scena internațională.

Totuși, referendumul din 2020 nu a fost unul controversat, permițându-i președintelui Alpha Condé să candideze pentru un al treilea mandat? 

Da, a fost controversat din acest punct de vedere, dar a permis și promovarea unor măsuri progresive, respectiv interzicerea căsătoriei forțate și a mutilării genitale feminine sau o reprezentare mai bună a femeilor în instituțiile guvernamentale.

”Am încercat întotdeauna să orientăm lucrurile către un rezultat pașnic”

Și ce părere aveți despre situația pe care a avut-o președintele Condé în acel moment?

Nu voi intra în detaliile colaborării noastre, dar voi spune că am încercat întotdeauna să orientăm lucrurile către un rezultat pașnic. Am fost foarte conștienți de potențialul violenței politice în Guineea și am crezut că trebuie făcute eforturi permanente și serioase pentru a evita conflictele.

Astăzi, dacă l-ați sfătui, ce opțiuni ați spune că are în această situație nedorită? 

Acest lucru depășește munca mea obișnuită ca consultant politic. Munca mea este legată de procesele democratice legale, cum ar fi alegerile și referendumurile. În această situație, această schimbare politică non-negociată, așa cum o văd eu, solicită mediatori internaționali, ca oamenii cu experiență și acreditări să fie arbitri neutri și respectați.

Ceea ce cred totuși este că domnul Alpha Condé ar trebui eliberat și ar trebui să i se permită să-și reia atribuțiile de președinte. Și după aceea Guineea ar trebui să aibă o conversație politică națională despre calea de urmat. Există mai multe opțiuni aici, inclusiv alegeri de revocare sau noi alegeri prezidențiale, dar cel mai bine ar fi ca Guineea să rezolve această problemă într-un mod pașnic și democratic. În caz contrar, ciclul violenței și al retribuției nu se va opri niciodată.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer