Cum profită HACKERII de drama românilor prinși în infernul din Gaza: „E raza de speranță pentru refugiații Palestinieni”

Cum profită HACKERII de drama românilor prinși în infernul din Gaza: „E raza de speranță pentru refugiații Palestinieni”
Sursa foto - caracter ilustrativ
Publicat: 18/10/2023, 09:50

Hackerii n-au niciun fel de scrupule atunci când vine vorba să profite de pe urma dramei cumplite care se desfășoară în aceste clipe în Fâșia Gaza. Infractorii cibernetici au trimis mii de mesaje și email-uri de tip scam prin care solicită bani pentru ajutorarea victimelor din Palestina.

Mii de români au primit email-uri care păreau să provină de la persoane aflate în Israel sau Fâșia Gaza, solicitând ajutor invocând că sunt victime ale războiului. În realitate, acestea reprezintă o fraudă online elaborată, care a vizat deja 11 țări în întreaga lume.

Experții în securitate cibernetică avertizează că, în faza inițială, hackerii își propun să identifice doar cine deschide mesajul, ulterior urmărind să-și perfecționeze atacurile.

Atacurile de tip scam, adică tentative de înșelăciune, au fost identificate pe mii de dispozitive electronice, inclusiv cele dotate cu soluții de protecție online. Utilizatorii români au primit mesaje care prezentau trei scenarii diferite, în care autorii susțineau că strâng fonduri pentru victimele războiului din Israel sau din Fâșia Gaza.

Mesaj scam: „E raza de speranță pentru refugiații Palestinieni. Dând azi suport către Israel va ajuta la furnizarea de alimente vitale și asistență cash către mii de familii de refugiați Palestinieni. Dă acum! Acum, acceptând donații în criptomonede”.

Unii dintre acești mesaje conțin greșeli gramaticale și informații inexacte, semnalează suspiciuni cu privire la intențiile expeditorului. Cu toate acestea, altele sunt formulate cu grijă, prezentând informații care au fost deja confirmate de surse oficiale.

Hackerii cer bani sub forma de criptomonede

Specialiștii în cibernetică atrag atenția că în toate cazurile, atacatorii solicită bani sub forma de criptomonede, o metodă de plată preferată de infractorii cibernetici deoarece este greu de urmărit de către anchetatori.

Deocamdată, nu se cunoaște numărul exact de români care au căzut în capcană și au donat bani hackerilor. Specialiștii în securitate cibernetică susțin că aceasta reprezintă doar începutul și îi sfătuiesc pe cei care nu au donat, dar au deschis mesajele frauduloase, să fie atenți la orice emailuri vor primi în zilele următoare de la același expeditor.

Modul de acțiune al hackerilor

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: „Atacatorii văd că adresele pe care le dețin sunt reale, atunci când mesajele sunt deschise. Inițial, ei doar doresc să știe dacă există posibilitatea să obțină acei bani. Pe măsură ce conflictul persistă, mesajele pe care le trimit devin tot mai sofisticate”.

Cele mai multe astfel de mesaje au fost trimise și accesate de utilizatori din Rusia, Suedia și România.

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: „Este posibil ca aceste atacuri să vizeze țările care găzduiesc minorități semnificative provenind din zonele de conflict. Rusia și-a exprimat sprijinul pentru Palestina”.

Dacă doriți să faceți donații, autoritățile sfătuiesc să apelați la organizații umanitare recunoscute la nivel mondial și să NU răspundeți solicitărilor primite prin email de la persoane necunoscute, potrivit Știrileprotv.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji