De ce să nu bei bere pe CANICULĂ. Ce pățești când consumi 2 litri într-o zi

De ce să nu bei bere pe CANICULĂ. Ce pățești când consumi 2 litri într-o zi
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 23/06/2023, 20:24

Deși mulți cred ca berea rece îi răcorește, pe timp de caniculă, alcoolul ne face mai mult rău decât bine atunci când este exagerat de cald. Și asta pentru că alcoolul favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva temperaturilor ridicate.

„Cantitățile mici de bere, să zicem, nu fac rău. Dar important este să se oprească persoana respectivă la cantități mici de bere. Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă, pentru ca el să fie eliminat din organism, pentru că acesta îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat. Berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așa încât, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare. Se poate bea bere, dar în cantități mici”, a explicat dr. Diana Cimpoeșu, coordonat UPU SMURD Iași.

Apa este singurul lichid care ne hidratează cu adevărat

Apa este singurul lichid care hidratează organismul, în timpul verii, berea doar dând senzaţia de saţietate. Specialiștii spun că berea are o acţiune directă asupra hormonului antidiuretic, un hormon care are rolul în organism de a menţine apa. Acest alcool inhibând hormonul antidiuretic, organismul nostru va avea liber la eliminat apa.

De exemplu, cine bea doi litri de bere va elimina, pe lângă băutura consumată, încă 2% din stocul de apă al organismului. Și, pe lângă deshidratare, mai pot apărea şi alte complicaţii.

Medicii spun că excesul de bere este foarte dăunător pentru aparatul cardio-vascular şi chiar creează hipertensiune.

Care sunt, totuși, beneficiile aduse de bere și care este cantitatea recomandată

Totuși, băuturile bogate în fibre, precum berea, atunci când este consumată moderat, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viaţă sănătos. Specialiştii spun că efectul terapeutic este dat de cumpătare, dar şi de concentraţia alcoolică.

„Berea conţine polifenoli cu proprietăţi antioxidante şi ajută la stimularea circulaţiei sângelui. În plus, datorită ingredientelor sale naturale, este o foarte bună sursă de magneziu şi potasiu, iar prin conţinutul de antioxidanţi şi fibre solubile poate contribui la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL)”, explică dr. Corina-Aurelia Zugravu, preşedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, potrivit Adevărul.

Conform unor studii internaţionale, un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidenţă a bolii cardiovasculare cu 25% mai scăzut, comparativ cu abstinenţii.

Studiile în rândul populaţiei pe subiecţi cu hipertensiune au arătat că un consum de alcool de până la 660 ml de bere pe zi poate scădea riscul relativ de bolile cardiovasculare (BCV) cu până la 40%.

Berea poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare

Alte studii arată că berea poate fi un bun aliat în prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumată cumpătat, aceasta poate să reducă incidenţa lor cu până la 30%.

Berea conţine multe vitamine benefice organismului, printre care potasiu, magneziu şi vitamine de tip B, dar şi carbohidraţi, asigurând corpului uman 15% din doza zilnică recomandată pentru aceste substanţe.

Mai mult, consumată moderat, berea poate scădea nivelul de homocisteină din sânge care, în cantităţi mari, este un factor activ pentru producerea bolilor de inimă.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Sunt bărbații pe cale de dispariție? Studiu îngrijorător despre cromozomul Y, care determină sexul masculin
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
„Pentru toți cei care doresc să își ia rămas bun”. Când și unde va fi...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Satul din România unde, dacă ai Ferrari, râd toți de tine! Ce e special în...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A MURIT unul dintre cei mai PERICULOŞI oameni din lume! Domnia terorii s-a încheiat
Locul legendar din România, construit prin vrăjitorie
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
August Bebel, unul dintre fondatorii Partidului Social Democrat al Muncitorilor. „Creștinismul este dușmanul libertății și...