Descoperire uluitoare despre evoluția VIEȚII pe Pământ. Ce este „endosimbioza primară” care a apărut acum 2,2 miliarde de ani

Descoperire uluitoare despre evoluția VIEȚII pe Pământ. Ce este „endosimbioza primară” care a apărut acum 2,2 miliarde de ani
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Publicat: 25/04/2024, 09:34

O descoperire rară în evoluția vieții pe Pământ, cunoscută sub numele de endosimbioza primară, a fost observată recent, oferind o nouă perspectivă asupra proceselor de transformare a organismelor încă de la „nașterea” planetei noastre.

Endosimbioza primară, în care un organism înghite și integrează altul ca pe un organ, este un fenomen rar, ce se întâmplă o dată la fiecare miliard de ani. Acest proces spectaculos rezultă în formarea unei entități unice, în care organismul gazdă devine dependent de cel înghițit.

Cu toate că endosimbioza primară a fost observată doar de câteva ori în istoria vieții pe Pământ, fiecare eveniment a avut un impact semnificativ asupra evoluției ulterioare.

Primul caz, acum 2,2 miliarde de ani, a implicat o arhaea care a înghițit o bacterie, transformând-o în mitocondria, o componentă esențială pentru producerea de energie în majoritatea formelor de viață.

Al doilea caz a avut loc acum 1,6 miliarde de ani, când celulele avansate au absorbit algele verzi-albastre, formând cloroplaste și facilitând astfel fotosinteza, un pas crucial în evoluția plantelor.

Recent, cercetătorii au descoperit un eveniment similar în desfășurare, în care o specie de alge a înghițit o algă verde-albastră, dobândind noi capacități de fixare a azotului din aer și creare de compuși utili.

Această fuziune unică permite un metabolism comun între alge și bacterii, controlând schimbul de nutrienți și modelele de creștere în moduri neașteptate.

Aceste descoperiri aruncă o lumină nouă asupra potențialelor transformări viitoare ale vieții pe Pământ, evidențiind rolul crucial al endosimbiozei în evoluția și adaptarea formelor de viață, potrivit frontiersin.org.

Deși fascinant, acest proces reprezintă și un avertisment împotriva manipulării inadecvate a organismelor, având în vedere potențialul lor de a genera organisme dăunătoare.

Endosimbioza primară reprezintă un exemplu extraordinar al modului în care viața pe Pământ evoluează și se adaptează în moduri neașteptate, deschizând calea pentru noi înțelegeri și perspective în domeniul evoluției vieții pe Terra.

Citește și: 

Misterul rămășițelor umane descoperite pe o PLAJĂ din Europa după prăbușirea unui zid antic. Locul unde s-au dat bătălii crâncene în secolul I

Acest bărbat a aruncat o cameră de filmat, într-o gaură adâncă de 93 de metri, sub ANTARCTICA, și a făcut o descoperire ireală. Iată imaginile!

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste