VIDEO Dîncu: „Am primit aprobarea să mai folosim încă un an avioanele F-21 Lancer”

Publicat: 24/05/2022, 22:10
Actualizat: 24/05/2022, 22:24

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că Armata Română va putea folosi încă un an avioanele F-21 Lancer care au fost oprite la sol după incidentele dramatice din ultima vreme. De asemenea, el spune că țara noastră se pregătește să facă tranziția către avioanele de ultimă generație F-35.

„Am primit aprobarea să le mai folosim un an pentru exerciții, pentru antrenamentul piloților până intră escadrilele de F-16 în totalitate. Se pot folosi încă un an. Aceasta e rezoluția pe care am primit-o astăzi. Noi am propus pe baza unei analize pe care au făcut-o Forțele Aeriene Române împreună cu Statul Major și au constatat că o mare parte din accidentele pe care le-am avut în ultima vreme au fost generate de starea tehnică a avioanelor”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

Ministrul a precizat că deși avioanele F-21 Lancer sunt într-o stare bună, acestea nu vor fi folosite cu preponderență în cazul antrenamentelor. La misiuni ele vor fi utilizate mai puțin.

„Nu vom vinde aceste avioane F-21 Lancer. Ele rămân în inventarul nostru, în înzestrarea Armatei. Anul acesta începem să facem tranziția și spre avioanele F-35. Am accelerat în aceste două luni contactele cu partea norvegiană și cu partea americană pentru a face mai repede achiziția care era programată pe un anumit calendar pentru F-16

Probabil că nu vom putea înlocui imediat aceste avioane cu F-16, calendarul este de 3-4 ani, dar nu vom rămâne fără securitate aeriană”, a afirmat Dîncu.

„Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române”, se arată în comunicatul MApN.