Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican.
„Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o personalitate profundă, apreciată și de poporul român. O prețuire evidențiată în mod deosebit cu ocazia vizitei apostolice în România, în anul 2019. Toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.
De asemenea, steagul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc’, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Aceeași obligație revine și persoanelor fizice, dacă acestea arborează drapelul României la domiciliu sau la adresa de reședință. Totodată, posturile de radio și de televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.
Decizia privind declararea zilei de doliu național a fost luată în baza Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice, potrivit căreia drapelul României în bernă se arborează în zilele de doliu național stabilite de Guvern.
Cel mai recent, a fost decretat doliul național pe teritoriul României în zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017, în memoria regelui Mihai I
Regele Mihai I a murit la 5 decembrie 2017, la reședința sa din Elveția, iar funeraliile au avut loc la 16 decembrie 2017, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.
- Zi de doliu național a fost decretată și data de 2 septembrie 2016, în memoria cetățenilor români decedați în cutremurul cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter, care a zguduit centrul Italiei la 24 august 2016 și în semn de solidaritate cu poporul italian. În urma seismului, și-au pierdut viața 281 de persoane, printre victime aflându-se și 11 cetățeni români.
- Data de 13 august 2016 a fost declarată zi de doliu național, în memoria Reginei Ana, în aceeași zi în care au avut loc și funeraliile Reginei la Mănăstirea Curtea de Argeș. Regina Ana, soția regelui Mihai I al României, a murit la 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveția. Familia Regală a anunțat mare doliu pentru primele șapte zile de la înmormântare și doliu timp de patruzeci de zile.
- În România a mai fost decretat doliul național la 24 martie 2016, în semn de solidaritate cu victimele atentatelor de la Bruxelles. Atentatele de la Aeroportul internațional Zaventem și de la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles, comise la 22 martie 2016, s-au soldat cu 35 de morți și peste 300 de răniți.
- Zile de doliu național au fost declarate și 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015, în memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv din București, din seara zilei de 30 octombrie, soldat cu 65 de morți.
- Data de 26 iunie 2013 a fost declarată zi de doliu național, în semn de respect față de cei 18 români care și-au pierdut viața în accidentul de autocar din Muntenegru.
- Ziua de 18 aprilie 2010 a fost declarată zi de doliu național, fiind comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care și-au pierdut viața 96 de persoane, printre care și președintele Poloniei, Lech Kaczynski.
- Data de 3 august 2007, la care au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani, a fost de asemenea declarată zi de doliu național.
- Alte date declarate zile de doliu național au mai fost: 8 aprilie 2005, cu prilejul înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea; 14 martie 2004, în memoria cetățenilor români victime ale atentatelor teroriste din Spania; 14 septembrie 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite; 12 ianuarie 1990, în memoria victimelor Revoluției.
Papa Francisc își dorea o „biserică a săracilor”
Jorge Mario Bergoglio, care și-a ales numele Papa Francisc atunci când a fost ales suveran pontif, s-a stins din viață luni, 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, după 12 ani de pontificat.
La momentul respectiv, noul Papă a explicat de ce a ales numele de Francisc, referindu-se la Sfântul Francisc din Assisi, sfântul săracilor.
„Francisc este numele păcii, aşa mi-a intrat în inimă acest nume. Aş vrea atât de mult o Biserică săracă, pentru săraci. Vrem să-i cerem Domnului să asculte strigătul nostru și să vină în ajutorul nostru. Să nu uităm că prima marginalizare de care suferă cei săraci este cea spirituală”, a spus Papa Francisc la întâlnirea cu câteva sute de oameni săraci din diferite țări, organizată vineri, 12 noiembrie 2021, la Assisi, în contextul Zilei Mondiale a Săracilor.
Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI:
Potrivit unei profeții din 1139, Papa Francisc ar putea fi ULTIMUL suveran pontif. După moartea sa, ar putea începe Judecata de Apoi
Fotbalul românesc ține moment de RECULEGERE pentru Papa Francisc! Dar meciurile se dispută după programul normal în timpul zilei de sâmbătă
Cererea românilor pentru zboruri către Roma a crescut de patru ori, după moartea Papei Francisc
DOLIUL național în memoria Papei Francisc suspendă Programul „Străzi deschise” din weekend / Momente de reculegere la teatru și la meciurile de fotbal
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ...
vezi toate
articolele