Eliberarea traficantului rus de arme Viktor Bout, celebrată în Rusia ca o victorie a Kremlinului. „Negustorul de moarte”, prins în 2008 cu suportul informativ-operativ al polițiștilor români

Eliberarea traficantului rus de arme Viktor Bout, celebrată în Rusia ca o victorie a Kremlinului.  „Negustorul de moarte”, prins în 2008 cu suportul informativ-operativ al polițiștilor români
Viktor Bout. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/12/2022, 20:39
Actualizat: 10/12/2022, 21:12

În Occident, traficantul de arme rus Viktor Bout (But), eliberat recent în urma unui schimb cu Washingtonul contra baschetbalistei americane Brittney Griner, este un criminal cu sânge pe mâini, un comerciant global de arme – dar Rusia îl prezintă ca fiind o victimă a nedreptății americane. Dar puțini amintesc acum că Bout, cel mai mare traficant de arme din lume, a fost prins in Thailanda cu ajutorul autorităților române.

Supranumit „negustorul de moarte”, care a contribuit la alimentarea războaielor din întreaga lume, Viktor Bout a fost primit acasă săptămâna aceasta ca un fel de erou, sau cel puțin ca o victimă nevinovată a politicii americane, scrie The New York Times.

Guvernul rus, aliații săi și mass-media necruțătoare pro-Kremlin au salutat eliberarea lui Bout, în vârstă de 55 de ani, de către Statele Unite, în schimbul starului american de baschet Brittney Griner și au susținut că asta înseamnă o victorie a președintelui Vladimir Putin în fața liderului american Joe Biden.

„Toată lumea o va uita pe Griner mâine”, a scris joi pe aplicația Telegram Yevgeny Popov, co-gazda unei emisiuni de știri pe un canal media de stat și membru al parlamentului rus. „Viața lui Bout este abia la început”, scrie The New York Times.

Când a coborât din avionul care l-a transportat acasă după aproape 15 ani de închisoare,  Viktor Bout a fost întâmpinat de soția sa, de mama sa și de un echipaj de filmare de la un alt canal de stat. El a fost intervievat de o agenție de presă a statului terț.

Viktor Bout spune că a avut „mereu” un portret al lui Vladimir Putin în celula sa

Într-un interviu pentru media rusă RT, Viktor Bout a confirmat că a avut „mereu” un portret al lui Vladimir Putin în celula sa cât timp s-a aflat în detenţie în SUA, unde era condamnat la 25 de ani de închisoare, după ce fusese arestat în 2008 în Thailanda.

„Sunt mândru că sunt rus şi preşedintele nostru este Putin”, a afirmat Bout. Acest fost ofiţer al armatei sovietice, în vârstă de 55 de ani, a mai spus că susţine „pe deplin” atacul ordonat de Kremlin asupra Ucrainei.

„Dacă aş avea posibilitatea şi competenţele necesare, m-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)”, a declarat el, adăugând că nu înţelege de ce ofensiva masivă a Moscovei nu a avut loc încă din 2014.

De asemenea, el s-a prezentat din nou drept un om de afaceri care lucra legal, dar care a servit drept „exemplu” pentru a forţa alţi ruşi să accepte acorduri cu Washingtonul, ceea ce el susţine că a refuzat să facă.

Colaborarea româno-americană pentru capturarea celebrului traficant

Polițiștii români de frontieră au contribuit decisiv la prinderea lui Viktor Bout, căutat de Interpol pentru încălcarea embargourilor ONU privind comerțul cu armament din mai multe țări și care a fost arestat în 2008 în capitala Thailandei, Bangkok.

Viața lui Viktor Bout, cel mai mare traficant de arme din lume, cunoscut sub multe porecle („Lupul singuratic” sau „Negustorul de Moarte”), a atras și producătorii de filme, devenind model pentru realizarea peliculei „Lord of War”, în care rolul principal i-a revenit lui Nicholas Cage.

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române au fost solicitați de autoritățile americane să ajute la identificarea și reținerea „negustorului de moarte” Viktor Bout, potrivit ZIUA. Alături de colegii de la Drug Enforcement Administration (DEA), veniți special în București, polițiștii de frontieră români au stabilit mai multe variante de acțiune pentru prinderea lui Bout, despre care existau informații că ar fi interesat să se întâlnească cu niște „beneficiari de armanent”.

Între noiembrie 2007 și februarie 2008, Bout și Smulian au fost de acord să vândă arme în valoare de milioane de dolari, inclusiv rachete sol-aer și lansatoare de rachete, către „două surse confidențiale care lucrau cu DEA” și care s-au dat drept reprezentanți ai FARC. Într-o serie de întâlniri care au avut loc în România și care au fost înregistrate, Smulian le-a spus celor doi colaboratori ai DEA că Bout le poate furniza imediat 100 de rachete SAM, elicoptere și lansatoare de rachete și că poate aranja că aceste arme să fie parasutate pe teritoriul columbian. În plus, în cursul conversațiilor telefonice cu Smulian, Bout a stabilit cu unul dintre colaboratorii sub acoperire ai DEA o întâlnire la Bangkok pentru dată de 6 martie 2008. Cu ajutorul informațiilor și probelor obținute în urmă activităților informativ operative desfășurate în România, Bout și Smulian au fost acuzați de justiția newyorkeza de complot „în vederea procurării sprijinului material pentru o organizație teroristă”, potrivit unui comunicat al Parchetului citat de AFP. Pe baza mandatului de arestare american, Viktor Buout a fost arestat la Bagkok de poliția thailandeză.

Născut, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, în 1967 la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, Viktor Bout a studiat la Institutul militar de limbi străine din Moscova, înainte de a intra în rândurile forţelor aeriene.

Potrivit acuzatorilor săi, după 1991 şi după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Viktor Bout a ştiut să achiziţioneze la preţuri mici armament de la bazele militare din fosta Uniune Sovietică, pe atunci în plin haos, pentru a-l revinde în mai multe zone de conflict, în special în Africa.

Eventualele sale legături cu serviciile secrete ruse nu sunt cunoscute.

Viktor Bout, fost ofițer militar sovietic, ispășea o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare din SUA, fiind acuzat de implicarea într-un plan de asasinare a unor cetățeni americani, achiziția și exportul de rachete antiaeriene și furnizarea de echipamente militare pentru o organizație teroristă. Bărbatul a susținut întotdeauna că este nevinovat.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?